"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

суботу, 29 червня 2013 р.

Інтеграція у віртуальний простір як складова успіху сучасної бібліотеки для молоді: семінар-практикум для бібліотекарів

Літо. Кінець червня, неможлива спека і єдине бажання скоріше піти у відпустку. Але є ще незавершені справи: підвести підсумки Всеукраїнського соціологічного дослідження "Бібліотека та читач у віртуальному просторі. Місце зустрічі", спробувати створити відео-ролик про книгу для участі у Всеукраїнському конкурсі буктрейлерів "Оживають герої на екрані у рекламі". А тут ще й семінар-практикум у обласній бібліотеці для юнацтва.  Такі думки у бібліотекарів Херсонщини на початку відпускної компанії…


Але ж тема семінару дуже актуальна – «Інтеграція у віртуальний простір як складова успіху сучасної бібліотеки для молоді», та й у програмі виступи цікаві заявлено, гості із Києва та Донецька. Хто ж пропустить нагоду поспілкуватися із колегами на актуальну тему, прийняти участь у міні-тренінгу, почути досвід колег із  інших бібліотек України та Херсонщині по роботі з молоддю, та поділитися своїм досвідом з питань освоєння новітніх інформаційних технологій та віртуального простору. І показати, що і ти працюєш не гірше за інших. Відео див. тут

 

 І так, не зважаючи на спекотну погоду, 26 червня 2013 року до нашої бібліотеки зїхалися понад 40 бібліотекарів бібліотечних систем та професійно-технічних навчальних закладів  Херсонщини, колеги з Києва та Донецька.

 

Практикум, тренінг – це завжди робота мозку, поштовх до чогось нового, ріст у професійному плані: щось ми знаємо краще за інших, чомусь потрібно ще вчитися. Зустріч із колегами : себе показати, інших побачити, познайомитися, знайти друзів і навіть поспілкуватися з журналістами обласної телекомпанії «Скіфія»і і розказати про свої бібліотеки., як і зробила директор Білозерської ЦБС - Людмила Шишкіна.

Основний месседж семінару прозвучав так – «Якщо ви не берете участь у історії, вона буде розвиватися без вас»

 

Нажаль не приїхав до нас директор ДЗ «Державна бібліотека України для юнацтва» - Саприкін Г.О. Але з «Цифровим ландшафтом бібліотек України для юнацтва та молоді» нас познайомила  заступник директора по роботі з електронними ресурсами – Тетяна Якушко . 

 

Її розповідь про використання різних Інтернет-сервісів на бібліотечних веб-ресурсах  та інтерактивної карти Google Maps Engine для візуалізації даних настільки захопила присутніх, що всі тільки про це і говорили. Це ж як цікаво та корисно для наших звітів, скільки можна заощадити часу. Мозок почав працювати на створення нових корисних інтерактивних штучок на бібліотечних веб-ресурсах. 

 

Думаю що піонерами в цьому виступлять колеги з Білозерської ЦБС. Вони так і написали на своєму блозі: «Сeмінар забрав спокій, бо... ми ж тепер хочемо в Google Mаps».


 

Практикум від методиста «Як створити  ефективну працюючу медіа-структуру в бібліотеці: блоги та соціальні мережі» надихнув колегу з Новокаховської ЦБС – Осадчу Ірину на створення нової групи в соціальній мережі Вконтакте молодіжного літературного клубу, який діє при юнацькій бібліотеці та участі у проекті «Замов письменника» (про це я дізналася. спілкуючись з нею під час перерви).

 

 

 У планах бібліотекаря юнацького відділу Цюрупинської районної бібліотеки – Тетяни Свистули  також створити групу свого структурного підрозділу у Facebook та нові бібліотечні проекти по роботі з молоддю (своїми планами вона охоче поділилася після закінчення семінару). 


Перед початком тренінгу «PR в бібліотеках: як розказати про себе в Інтернеті» Тетяна Якушко провела для учасників декілька інтерактивних вправ для підзарядки енергією для подальшого спілкування. 




 

 

 


А на самому міні-тренінгу  познайомила нас із прийомами ведення публічного та приватного діалогу в режимі он-лайн.

А ще ми дізналися про  7 переваг використання соціальних медіа:
•    Брендінг (чим більше вражень споживачі отримують від вашої бібліотеки, тим більше шансів, що вони будуть пам'ятати ваше ім'я в майбутньому)
•    Лідерство (статус експерта в своїй галузі та можливість з'єднатися з однодумцями у вашій ніші, з'єднання з потенційними користувачами )
•   Управління репутацією (активність у соціальних медіа дозволяє будувати відносини з читачами та створювати довіру . надає можливість розвивати свої наступні проекти або послуги на основі зворотного зв'язку)
Інновації (Бути в курсі останніх тенденцій в області технологій, використовуючи соціальні медіа)
•    Дослідження (дослідження та аналіз діяльності  конкурентів сприяє створенню нових спільних проектів і ділових партнерств)
•    Сервіси найвищої якості (наявність зворотнього зв'язку бібліотечних ресурсах)
•  Ідеї нових проектів, нових послуг (шляхом спостереження за соціальними медіа-платформами,  можна виявити потреби читачів в тій чи іншій бібліотечній послузі 

 

  На практичному прикладі бібліотечної послуги "Абітурієнт" ми вчилися створювати стратегічні повідомлення для соціальних медіа, використовуючи прийом 5 пальців. 

 

 

Головний висновок: в соціальних медіа бібліотека створює такий проект, потрібний своїм читачам, який обов’язково приведе їх до бібліотеки в реалі. 

 Представляючи досвід своєї бібліотеки щодо використання SMM у формуванні іміджу сучасних бібліотек по роботі з молоддю, учасники  семінару озвучили головний меседж своєї бібліотеки у цьому напрямку.  

 

Всі були у захваті від виступу наших колег із Донецької обласної бібліотеки для юнацтва: «Молодь та бібліотека: місце зустрічі - віртуальний простір». 

 

 

 

   Основним меседжем їх виступу стала фраза: «Деякі наші читачі вже встигли втомитися від віртуального спілкування, і бажають після навчання або роботи поспілкуватися в реалі зі своїми друзями і цікавими людьми. Де ж це зробити, якщо не в бібліотеці»

 

Не всі мають можливості придбати квиток на концерт рок-виконавців чи на виставу у театрі. В бібліотеці це можна зробити безкоштовно. Спільно зі своїми читачами бібліотека створила безліч цікавих проектів: дискусійний клуб, «Зеркало для героя»  та Інді-клуб, «КіноТеатр»,  «Майстри  та шедеври:  лекторій  з  мистецтва», український      розмовний клуб,  молодіжний бібліотечний      фестиваль  “Читаючий бульвар – 2012” та акцію «Ніч у бібліотеці».
В соціальній мережі Вконтакте учасники цих проектів спілкуються щодо вибору теми та організації самого заходу. Ініціатива щодо створення таких проектів іде від самих читачів, а бібліотекарі підтримують їх і допомагають у організації та проведенні заходів.

 Цікавим відкриттям для учасників семінару стала нова форма залучення молоді до бібліотек Херсонської ЦБС за допомогою геолокаційного сервісу - Foursquare, яку представила завідувач Інтернет-центру  Центральної міської бібліотеки ім. Л.Українки Херсонської ЦБС – Любов Буренко.
 

На прикладі бібліотечного квесту вона розповіла як можна було  зачекінутися за допомоги айфона чи комп’ютера в бібліотеці, шукати цікаві місця, залишати свої відгуки, шукати друзів, додавати місця в які б хотілося сходити. За чекін – учасник отримував льодяник.

Ох, уявляю скільки кілограмів льодяників було роздано. Адже у Херсонській ЦБС 35 бібліотек. 


Про соціальні медіа Білозерської ЦБС як майданчики для спілкування  молоді з органами влади і просування послуг бібліотеки серед молодих мам та людей з обмеженими можливостями, особливо у сільській місцевості у цікавій формі розказала директор – Шишкіна Людмила. 

Основна тема її виступу прозвучала так: «Інтернет – це великий космічний простір для людей самотніх, з обмеженими фізичними можливостями. Знайти співрозмовника, однодумця та врешті решт близьку людину, поспілкуватись та відчути, що ти не один на цій планеті - це фантастичні можливості, а особливо, якщо людина живе у віддаленому селі». 

 
 Прикрасою семінару стала виставка-інсталяція «Діалог у віртуальному просторі: бібліотека он-лайн», підготовлена науково-методичним відділом у співпраці ї художником бібліотеки – Катериною Гуляєвою. Привертала увагу гостей  назва виставки у формі яскравого банеру. Розділи представлені на імпровізованих комп’ютерних моніторах і візуально створюють віртуальну мережу. 

 

Поряд на журнальному столику можна було переглянути слайдову презентацію матеріалів, представлених на виставці. Це досвід бібліотек Херсонщини по використанню соціальних медіа для популяризації своїх бібліотек та освоєнню нових можливостей інтернет-технологій в роботі з молодим користувачем. 

 


 Презентуючи виставку, провідний методист науково-методичного відділу Ольга Козаченко, розповідаючи про проект «Книга мандрує Херсонщиною: буккроссинг на Херсонщині», надала слово бібліотекарю юнацького абонемента Скадовської ЦБС  Купенко Ользі.
Її виступ став яскравим сюрпризом для всіх присутніх. Це звіт про перебування збірочки в Скадовську. 

 

Ми неначе побували на березі Чорного моря: показ добірки фотографій  на фоні шуму морських хвиль, крику чорноморських бакланів і чудові вірші про буккроссинг та «Формулу Сократа», написані скадовськими бібліотекарями.. В такій чудовій атмосфері відбулася передача збірочки-мандрівниці бібліотекарям із Голопристанської ЦБС для подальшого мандрування та знайомства з новими читачами та шанувальниками ліричної поезії.



Присутнім на семінарі бібліотекарям професійно-технічних навчальних закладів було не менш цікаво, незважаючи на те, що освоєння інтернет-технологій у більшості іх закладів - ще тільки в планах. 


Але все ж таки деяким фахівцям є чим поділитися, як наприклад  Л.Г.Шило – завідувачу бібліотеки Херсонського вищого професійного комерційного училища. Вона розповіла про використання мережі Інтернет, медіатехнологій та електронних ресурсів своєї бібліотеки у системі професійної підготовки учнів.



Учасники семінару з цікавістю обмінювалися під час перерви своїми враженнями, фотографувалися біля банера на фасаді бібліотеки і виставки-інсталяції, залишали свої «Лайки» на імпровізованій мапі семінару під час «Like-time». Як каже сучасна молодь, семінар надав можливість «зафрендитися» з колегами та «лайканути» свої враження щодо проведення семінару. 

 

Нам, методистам, завжди приємно, коли семінар надає можливість нашим  колегам поповнити свій професійний багаж новими знаннями та враженнями. Сподіваюсь, і майже впевнена, що семінар 2013 року був цікавим і корисним. 


     

                   До нових зустрічей, колеги!

Немає коментарів :

Дописати коментар