"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 24 квітня 2019 р.

#ТМК2019 в бібліотеках Херсонщини. Дубль 1

Ну що, от і закінчився Тиждень молодіжної книги 2019, який цього року проходив з 17 по 23 квітня 2019 року. Що ж цікавого відбувалось у бібліотеках і чи змогли бібліотекарі здивувати свого молодого читача?



У КУ «Великоолександрівська РЦБС» Тиждень пройшов під гаслом «Читання – теж імідж».





Відкриваючи Тиждень бібліотекарі запросили старшокласників на квест «Літературно-мовна подорож». Гра передбачала пошук та правильні відповіді на питання, які були певним чином зашифровані, сховані у скриньках, ховалися на сторінках книг, періодичних видань, в каталогах. Орієнтирами слугували книжкові виставки, енциклопедії, інтернет-ресурси та ін. Виконуючи завдання, учасники квесту шукали вихід з лабіринту, розгадували кросворди, складали пазли, вгадували письменника за коротким описом твору. 












Патріотична середа запам’яталась презентацією книги херсонця Романа Набєгова «Ні кроку назад», розвідника батальйону «Миротворець» патрульної служби міліції особливого призначення, який загинув в бою під Іловайськом в в актовій залі ЗОШ №1 та зустріччю з його мамою Оксаною Набєговою.






У літературний четверг відбулась яскрава та незабутня скайп-зустріч з Ярославою Дегтяренко – сучасною українською письменницею з Запоріжжя, лауреаткою конкурсу «Коронація слова», авторкою історичних романів «Лицарі дикого поля», «Ярино, вогнику мій» і «Між двох орлів».



У КЗ «Великолепетиська центральна районна бібліотека ім. О.М. Семашка» один із днів #ТМК2019 пройшов під гаслом «Фентезі VS Фантастика» і був присвячений 210-річчю з дня народження відомого майстра художнього слова, великого мислителя Миколи Гоголя. Учнів 7-б класу КЗ «Великолепетиського ОЗЗСО І-ІІІ ступенів» разом із бібліотекарями підготували літературну годину «Гоголь: фентезі – дивовижний світ» у якому активну участь брали самі старшокласники, виконуючі театралізовані читання уривків творів знаменитого автора. 

В КЗ «Базова бібліотека Івіанівської селищної ради» в межах Тижня були оформлені книжкові виставки: "Усі книжки різні-обери свою!", "Міні-маркет сучасної української літератури", перегляд нових надходжень літератури ""Час читати, нове пізнавати" та проведено для учнів Іванівського ліцею №1 ярмарок читацьких думок "Поговоримо про модні книги", літературну мандрівку " В пошуках Робінзона Крузо" - до 300-річчя книги-ювіляра "Життя і незвичайні пригоди Робінзона Крузо" Даніеля Дефо.
На літературний подіум "Новинки фентезійного жанру" запросили учнів 9-Б класу Іванівського ліцею №1, учнів професійного аграрного ліцею на історичне занурення "Світові та українські майстри для молоді". Свої думки щодо сучасних українських авторів молоді відвідувачі змогли висловити за допомогою бліц-опитування "Кращий письменник української сучасності".






Каланчацький Тиждень молодіжної книги запам’ятався молоді такими заходами, як: 
відео-подорож «Культурними столицями Європи» Каланчацький фан клуб « КіноПошук» приєднався до проведення Тижня молодіжної книги.
літературна кіномандрівка «В пошуках Робінзона Крузо». 
книжкова виставка-реклама «Світові та українські майстри для молоді» (історичне занурення). До уваги наших відвідувачів, не байдужих, національно свідомих патріотів України, представлено численні видання на історичну тематику. Добірка прекрасних історичних творів, не залишать нікого байдужим
Хочеш дізнатися про виставку детальніше? Тоді дивись тут


КЗ «Скадовська ЦБС»
В курортному місті #ТМК2019 проходив під гаслом «Впусти книгу в своє серце!». На увагу молодих користувачів чекали цікаві книжкові виставки та пізнавальні заходи:
online–виставка нових сучасних надходжень «Впусти книгу в своє серце!», щоб зацікавити книгою якомога ширший загал. Читачі з цікавістю переглядали виставку та обирали книги за смаком
краєзнавчі виставки-інсталяції  до  75-річчя утвоворення Херсонської області  та 125-річчя  нашого рідного міста
книжково-ілюстративна виставка «Наш Скадовський рідний край» 
караван історій «Вулицями старого Скадовська. Книги розповідають». 
виставка-фуршет «Шведський стіл «по-бібліотечному»». Всі бажаючі мали змогу обрати собі літературу за смаком та  надавали перевагу тій  чи іншій тематиці, віддаючи свій голос за улюблений напрямок. Найпопулярнішими серед молоді, як виявилось, є книги фентезійного жанру.











КЗ Олешківська центральна районна бібліотека

Яскравим стало відкриття Тижня, яке було оголошено Днем відкритих дверей« Бібліотек@ - твій перший крок до успіху».
Символом Дня став чарівний метелик, який по природі своїй завжди летить на світло. «Замком світла» по праву є бібліотека і про це логічно довів читач Ярослав Ворона, відповідаючи на питання «Чому для виставки – інсталяції «Бібліотека, про яку я хочу розповісти…» було обрано метелика на глобусі?». Відповідь була лаконічною: «Тому що метелики летять завжди на яскраве, на світле, а бібліотека і є те світло, яке допомагає людині стати розумною, мудрою, духовною».
До речі, метелик на глобусі «приземлився» у нашому місті на абонементі КЗ Олешківська центральна районна бібліотека.
Тож, День відкритих дверей «Бібліотек@ - твій перший крок до успіху» розпочався з гарного настрою і теплих посмішок відвідувачів, які спілкуючись з працівниками отримали цікаву інформацію про історію становлення бібліотеки від минулого до сьогодення. 











Новотроїцька ЦБС
Новотроїцька центральна районна бібліотека підготувала для старшокласників книжковий кастинг «Екранізації – 2019», на якому вони джізнались про 6 книжок, які потрібно прочитати до того, як їх екранізують. 2019 року режисери, як ніколи, захоплені великою літературою: на екрани представлять екранізації «Щиголя» Донни Таррт, «Маленьких жінок» Луїзи Мей Олкотт, «Захар Беркут» Івана Франка, «Лісова пісня» Леся Українка,«Гуцулка Ксеня» Романа Ставицького.








До Тижня долучились також і Дивненська сільська та шкільна бібліотеки, які пропонували заходи за окремим планом під гаслом «Усі книжки різні –обери свою» . Приміщення бібліотеки було розбито на тематичні куточки, оформлені виставки , тематичні полички.

У Нижньосірогозькій центральній районна бібліотеці відкрив Тиждень флеш-моб «Facebook чи Face a book: вибір за тобою» та  соц. опитування, де користувачам потрібно було вирішити, що вони оберуть  Facebook чи Книгу. І надзвичайно стало приємним те, що не зважаючи на з’явлення нових технологій, соціальних мереж та всього іншого, більшість молоді обрала книгу! Детальніше тут 


У пригоди запросили своїх користувачів під час веб-експедиції «Розшукується модна книга». Учні в результаті жеребкування обрали рядки з сучасних книг, за якими провели пошук в інтернеті. Знайшовши книгу, вони  ознайомилися з нею більш детально. На підтвердження правильності пошуку була створена виставка-відповідь «Знайди скарби для своєї душі у кожній прочитаній книзі». Детальніше тут 


 









Працівники КЗ Чаплинської селищної ради «Чаплинська центральна бібліотека» протягом #ТМК2019 провели низку цікавих заходів для юнацтва та молоді:
флеш-моб «Книга там, де молодь!», який проходив у парковій зоні селища, із захопленням для молоді, якій набридли звичні розваги і вони розуміють, що читання – це як подорож, тільки тобі не потрібно ні валізи, ні великих коштів, обираєш книгу і вирушаєш у мандри, де отримаєш нові знання та ідеї, розшириш горизонти свого інтелекту та фантазії, відпочинеш врешті-решт
веб-експедиція «Розшукується модна книга», де молодь розшукувала в інтернеті книги, та мала змогу дізнатись, що в сучасну українську літературу увійшло нове покоління письменників, які пишуть про молодь і для молоді, багато гідних перекладів творів світової літератури, саме на них вони сфокусували свою увагу
літературний подіум «Фантастичний зорепад Дяченків». На імпровізованому подіумі, а саме в парковій зоні селища, молодь представляла прекрасні книги Марини та Сергія Дяченків та ділилась своїми враженнями від прочитаного. Продовжився день переглядом фільму в читальній залі «Він – дракон» знятий за мотивами повісті «Ритуал». Саме завдяки книзі прекрасного дуету було отримано світову популярність і низку різноманітних нагород
історичне занурення «Світові та українські романи XX ст.». Під час заходу читачі могли зрозуміти, що головними структурними елементами роману є розповідь та творений нею уявний світ у просторі й часі, населений персонажами, наповнений подіями, укладеними в сюжет, у якому глибоко розкривається історія формування характерів багатьох персонажів. 

В період проведення Тижня набула нового відтінку наочна популяризація книги, на абонементі діяла виставка-пропозиція «Хочеш досягти більшого – читай!», яка викликала зацікавлення і жвавий інтерес до книг молодих користувачів бібліотеки, книга є унікальним засобом самовираження, просвіти і комунікації. 












 Більше фото та інформації про хзаходи в межах #тмк2019 можна знайти тут

А що відбувалось в інших бібліотеках протягом Тижня ви дізнаєтесь у наступному пості

Немає коментарів :

Дописати коментар