"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

понеділок, 29 березня 2021 р.

Леся Українка – неосяжність особистості: результати опитування молоді в Херсонській області

Протягом лютого-березня 2021 року юнацькі структурні підрозділи бібліотек Херсонської області долучились до Всеукраїнського соціологічного опитування «Леся Українка – неосяжність особистості» (до 150-річчя від дня народження), ініційованого Державною бібліотекою України для юнацтва.

Взяли участь користувачі бібліотек: Скадовська, Новотроїцького, Іванівки, Херсона, Верхнього Рогачика, Великої Олександрівки, Любимівки (Нововоронцовського району), Чаплинки, Каланчака, Нової Каховки, Нижніх Сірогоз та Голої Пристані.

Всього опитано 999 респондентів.

96% опитаних респондентів знають справжнє прізвище Лесі Українки.

На запитання  «Хто з родичів допоміг Лесі визначитися із псевдонімом» 75% надали правильну відповідь, а саме: дядько Михайло Драгоманов, 14% вважають, що мати, по 5% вказали батька та брата Михайла.

Щодо першого твору, який поетеса написала у 9 років респонденти відповіли наступним чином: 67% надали правильну відповідь – вірш «Надія», 21% вказали «Конвалія», 10% зазначили «Сім струн».

На запитання – яке слово Леся Українка ввела в українську мову – 63% надали правильну відповідь (промінь), по 17% зазначили слова неосяжний та мрія.

За що присуджують Премію імені Лесі Українки знає 41% респондентів, адже вони зазначили «за кращі твори для дітей». 33% вказали - за кращу драму-феєрію, 24% - за кращу поезію.

Більшість опитаних (75% знають), що Міжнародне свято літератури і мистецтв, яке проходить у Новограді-Волинському, називається «Лесині джерела». Але 22% вказали назву - «Лісова пісня».

Щодо талантів Лесі Українки респонденти зазначили наступне: 49% - збирання українського фольклору, 48% - гра на фортепіано та засвоєння іноземних мов, 46% - написання п'єс, 45% - перекладацька діяльність, 32% - художнє мистецтво, 28% - вишивання, 2% -  запровадження європейського стилю моди, 0,2% - шиття.

На запитання «Завдяки чому розвивались таланти Лесі Українки?» респонденти відповіли так: 46% - власному бажанню, 44% - природнім задаткам, 43% - спадковості, 34% - культурному оточенню та 16% - історичній епосі.

У запитанні про міста України та світу, де відкриті музеї Лесі Українки, респонденти зазначили більше 20 міст. Найчастіше були вказані: Київ (55%), Новоград-Волинський (42%), Колодяжне (36%), Ялта (25%), Сурамі (12%).

Подібність Лесі Українки до сучасних молодих людей респонденти вбачають у таких якостях: 58% - гострому реагуванні на суспільні та культурні події, 49% - спілкуванні з сучасниками, 38% - зацікавленості культурою, 30% - зацікавленості мистецтвом, 1,6% - патріотизмі.

Серед дій, які потрібно зробити, щоб Леся Українка була знову «модною» та «сучасною» найчастіше були названі: більше перевидавати її твори та екранізувати їх, влаштовувати публічні читання та сучасні цікаві заходи, поширювати більше інформації про неї в соціальних мережах.

53% опитаних навчаються у школі, 19% - навчаються в коледжі, ліцеї, 11% - навчаються у виші, 7,8% - працюють, 5,1% - зазначили інше, 4,4% - безробітні.

За віковою категорією: 63% - 14-17 років, 19% - 18-23 років, 8,6% - 24-30 років, 9,1% - 31-35 років.

За статтю: 68% - жіночої, 32% - чоловічої.

Тож, можно впевнено стверджувати, що Леся Українка особистість, яка і зараз є модною та цікавою, а її твори можуть надихати сучасну молодь. 

Немає коментарів :

Дописати коментар