"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

четвер, 26 червня 2014 р.

Зустріч у форматі Prezi відбулася ...

З  розвитком сучасних інформаційних технологій виникає потреба їх використання у просуванні краєзнавчих бібліотечних ресурсів. 

Які саме технології  обрати і як використовувати в краєзнавчій діяльності своєї бібліотеки? Які сервіси обрати для створення власних краєзнавчих веб-ресурсів з метою просування відомостей про свій край у світовий інформаційний простір? 

Саме цим питанням був присвячений семінар-практикум для працівників юнацьких структурних підрозділів бібліотек Херсонської області та бібліотекарів ПТНЗ «Використання сучасних інформаційних технологій у краєзнавчій діяльності бібліотек для юнацтва (молоді)», який відбувся 26 червня 2014 року в читальній залі Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім Б.Лавреньова.


Бібліотечні фахівці 13 районних бібліотечних систем, Центральної міської  бібліотеки ім. Лесі Українки та філій Херсонської ЦБС, а також бібліотекарі 16 професійно-технічних навчальних закладів зібралися для підвищення свого фахового рівня та обміну досвідом щодо вдосконалення краєзнавчої діяльності бібліотек, відповідно розвитку сучасних інформаційних технологій. 


Зі словами привітання звернувся до учасників семінару-практикуму та побажав плідної праці заступник начальника управління культури облдержадміністрації І.Р.Мазур. Він зазначив, що виховання патріотизму у молодого покоління, сьогодні як ніколи, має велике значення. 
Стрімкий розвиток інформаційних технологій вимагає від сучасного бібліотекаря неабияких знань і соціальної активності. Тільки на місцевому рівні визначаються напрями діяльності по вихованню патріотизму та поваги до рідного краю.
  Ігор Романович  також побажав  бібліотекарям Херсонщини відкрити нові сторінки в своїй професійній діяльності.



Завдяки інформаційному сервісу Google Hangouts присутні мали можливість познайомитися із спеціалістом  з розвитку веб-ресурсів програми «Бібліоміст», кандидатом політичних наук Ганною Тараненко.  




Її онлайн-консультація «Бібліотечні інновації: використання інструменту Prezi для створення презентацій» познайомила присутніх із хмарним ресурсом для створення мультимедійних презентацій.  Prezi дозволяє створювати динамічні презентації у форматі 2D та 3D. Це чудовий ресурс для сторітелінга та утримання уваги аудиторії. 



 З сучасними геосервісами для розваг та навчання познайомила присутніх заступник директора по роботі з електронними ресурсами Державного закладу «Державна бібліотека України для юнацтва»  Тетяна Якушко



Вона  познайомила  також з поняттям ментальних карт, областями їх застосування та сервісами, які допомагають їх створювати. 
На ігровому практикумі «Ментальні карти. Паралельне мислення» учасники семінару спробували  намалювати свої власні карти. 


Зарядитися позитивом та поділитися досвідом щодо інноваційних бібліотечних форм у краєзнавчій діяльності по робот із молоддю.. бібліотекаря змогли під час інтерактивної гри «Естафета інновацій». Для цього було запропоновано перекидати мяча один одному і представляти інноваційні форми по роботі з молоддю щодо краєзнавчої діяльності. За час гри присутні дізналися багато цікавих форм, які пропонують молодим користувачам бібліотекарі ЮСП бібліотек Херсонщини. За найбільшу кількість названих форм та інноваційність  перемогу отримали: Баєва Лариса, бібліотекар бібліотеки для юнацтва №13 Херсонської ЦБС та Лілія Мошачкова, бібліотекар юнацького абонементу  Голопристанської ЦБС.


Використовуючи інструмент Prezi,  завідувач науково-методичного відділу Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова – Тарадименко І.І. у своєму інформ-релізі «Обласний краєзнавчий інтернет-проект «Херсонщини достойні імена з використанням сервісу Google Hangouts» представила цикл відеоконференцій, які було проведено обласною бібліотекою для юнацтва імені Б.Лавреньова до 70-річчя утворення Херсонської області з листопада 2013 по березень 2014 року.




Учасники проекту, а це 10 ЦБС Херсонської області отримали подяки за активну участь у проекті. А саме: Білозерська, Великоолександрівська, Іванівська, КУ КРОБ, Каланчацька, Нововоронцовська, Новокаховська, Скадовська, Херсонська та Чаплинська).  


Обмін досвідом з питань краєзнавчої діяльності відбувся у форматі  бібліотечного сторітелінгу «Розкажи історію про свій рідний край».

На розсуд слухачів були представлені неповторні бібліотечні історії, різнопланові за формою та присвячені окремим напрямам бібліотечного краєзнавства.
Бібліотечна історія Наталі Росохатої, бібліотекаря юнацької кафедри комунальної установи «Великоолександрівська РЦБС» була представлена як акція «Книга як память про війну». 
Наталя розповіла про історію книги Василя Шевченка «Про що співають солов’ї». Як  випадково знайшли матеріал в місцевому музеї, потім збирали всією громадою кошти на друкування. До речі було зібрано більше семи тисяч гривень, які були витрачені на 150 примірників книг. Головний результат - книга знайшла свого читача.


А тепер вона ще й стала частиною книжкового фонду обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова. Колеги з Великої Олександрівки люб’язно подарували один з примірників. Ї тепер з нею також може познайомитися херсонська молодь. 



Краєзнавчий web-експрес «Зупинка – Токарівка» відправив учасників семінару разом із його керманичем, завідувачем КЗ «Токарівська сільська бібліотека» Білозерської ЦБС, Оксаною Котенко  на краєзнавчу екскурсію.
Оксана за допомогою відеоролика провела стежками своєї малої батьківщини – села Токарівка, яке має більш 230 річну історію. Присутні мали можливість побачити сучасну сільську бібліотеку з інтернет-центром, духовний храм, побудований на кошти мецената, земляка – Олега Довганя. А також неповторні краєвиди села, історичні архітектурні споруди та його визначних мешканців, які творять сьогодні історію свого села. 

Методист комунальної установи «Каховська районна об’єднана бібліотека» ім. М.Братана Людмила Пархоменко поділилася секретом бібліотечної кухні щодо створення буктрейлера на збірку віршів свого земляка, херсонського поета  М.Братана «Не цілована й юна»,  яку він присвятив світлому коханню до своєї  дружини. 

«Ніколи не каялись, 
що наші долі обнялись»
                                                                                        М.Братан   

Завідувач інформаційно-бібліографічного відділу Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва     ім. Б.Лавреньова - Попова Н.О. свою бібліотечну історію присвятила туристичному web-простору Херсонщини. І напередодні літніх святкових вихідних та у передчутті літніх відпусток запросила на активний відпочинок стежками зеленого туризму Херсонщини: Марійчина садиба, садиба зеленого туризму «Чайка», база зеленого туризму «Чумацька криниця», «Водний лабіринт» та клуб шанувальників коней «Буцефал» чекають на своїх активних туристів та відпочиваючих. Переглядаючи сайти представлених баз відпочинку та екскурсії у 3D форматі, бібліотекарі вже задумалися над тим,  де ж краще відсвяткувати своє професійне свято -  День бібліотек у вересні 2014 року. 

І традиційно, свої враження від навчання учасники семінару могли висловити під час інтерактивної вправи. Цього раз методисти підготували «Мапу вподобань» на якій треба було за допомогою символів відзначити свої враження від семінару. 


По закінченні семінару мапа замайоріла  різнокольоровими «символами враженнями» від почутого та побаченого протягом дня. 


Ірина Тарадименко


7 коментарів :

  1. Мабуть, було дуже цікаво! Нещодавно як раз цікавилась Prezi, сподобались презентації, які можна там робити.

    ВідповістиВидалити
  2. Дорогие коллеги! Принимайте блогерскую награду – Liebster Blog Award. Это награда, которая дается блогером другому блогеру за проведенную работу в блоге. Подробности в нашем блоге http://metodounbkm.wordpress.com/2014/06/27/liebster-blog-award/ .
    Поздравляем с наградой! Успехов и признания читателей и коллег!

    ВідповістиВидалити
  3. ВІтаю з нагородою, ваш блог дуже цікавий

    ВідповістиВидалити
  4. Дякуємо, дуже приємно..багато планів, але як завждти не вистачає часу..Ось з понеділка піду у відпустку і буду пости писати: хвалитися, дякувати, ділитися враженнями від відряджень, спілкувань і т.п. ;) :-h

    ВідповістиВидалити
  5. Приємно вражені, що отримали від колег вже 5 нагород..треба давати відповідь..обов'язково зробbvj трохи пізніше

    ВідповістиВидалити
  6. Семінар супер, вражень ще більше, будемо працювати втілюючи їх в бібліотечне життя, персональне дякую директору бібліотеки, та зав.методвідділом п.Ірині Тарадименко і всім працівникам за гостинність, запрошення та надану можливість показати свою бібліотеку.

    ВідповістиВидалити