"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

суботу, 26 липня 2014 р.

Ярмарок бібліотечних інновацій "Сучасна бібліотека: міст ваш!" зустрічає друзів....

О  7-й ранку 24 липня 2014 року ми з колегами прибули до Києва… Столиця зустрічала нас сонечком і  ранковою прохолодою…

Доброго ранку Києве!  Вітаємо тебе, столице!   







Підкріпивши свої сили в кафе під чудернацькою назвою «Дрова», ми рушили до місця дислокації «сучасних українських бібліотекарів» - НСК «Олімпійський».








Учасників Ярмарку зустрічали величезні вази з неймовірними білосніжними гладіолусами. 







Виконавши традиційні процедури Ярмарку,  вирушили до «Зали  чемпіонів» на відкриття. 
Нашу Херсонщину на Ярмарку представляли 17 працівників різних бібліотек: обласної універсальної наукової бібліотеки ім.О.Гончара, обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова, обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки, Великоолександрівської, Іванівської, Нижньосірогозької, Нововоронцовської та Херсонської  ЦБС.




Зі словами привітання до учасників звернулася перший заступник міністра культури України Олеся Островська-Люта. Вона наголосила на тому, що сучасні бібліотеки є центрами для об’єднання діалогу у суспільстві, а головне – на них  лежить велика відповідальність як громадських центрів і в т.ч. по промоції  читання.   





Президент Української бібліотечної асоціації (УБА) – Ірина Шевченко побажала продовження справ, започаткованих програмою «Бібліоміст» та навчання бібліотекарів у регіональних тренінгових центрах. 
Головний меседж її виступу – «Міст Ваш – міст Наш!»      




Директор програми «Бібліоміст» - Матей Новак дав оцінку співпраці з українськими бібліотеками протягом  5 років, і наголосив на тому, що сучасні бібліотеки – бібліотечна сім’я, яка вирішує проблеми громади. Сучасні цінності відрізняють сучасну бібліотеку від старої. Головні перетворення і рухи відбулися в головах бібліотекарів, вони стали дивитися на речі зовсім іншими глазами і головне – вийшли із зони «льодяного комфорту».
Головним меседжем його виступу стали слова:  Сучасні бібліотекарі – справжній професійний спецназ, якому не заважають ніякі перешкоди.   




Цьогорічний конкурс «Супербібліотекар» проходив у форматі   TED. Із 200 учасників до півфіналу дійшли чотири: Наталя Шамрай-Яблонська (Миколаїв), Наталя Спаріхіна (Дніпропетровськ), Світлана Приймак (Кіровоград) та Лариса Лаптєва (Рівне).



У півфінілі вони поділилися своїми бібліотечними історіями успіху. А учасники Ярмарку за допомоги бюлетенів визначили переможця. 




Голоси делегації Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньва були віддані Ларисі Лаптєвій, яка і стала «Супербібліотекарем – 2014». Її фінальна конкурсна промова ( 60 секунд) викликала шквал аплодисментів. Так, саме таким повинен бути справжній бібліотекар – креативним, наполегливим, прискіпливим і з гумором.   




Надалі ми розійшлися по секціям, які вибирали на свій смак. Нажаль, часу було обмаль для відвідин того, що хотілося б побачити і почути. 
Сподобалася секція "Піар - жахастики" на якій познайомилися із «жахами» піар-офісів, створених при бібліотеках України, про неформатні заходи, руйнування стереотипів в бібліотечній діяльності, рецепт приготування «бібліотечного ексклюзиву» і т.і. 

Основний меседж – фантазуйте, експериментуйте але майте міру… 



На презентації курсів дистанційного навчання, які розробили спеціалісти  програми «Бібліоміст, познайомилися з основними темами та правилами користування як на дисках так і в режимі онлайн.   
Тож, навчання триває!







Оля Козаченко, провідний методист нашої бібліотеки, як випускник програми «Сучасний бібліотекар – 2» проводила майстер-класи на секції ІТ-експрес  







Традиційним для Ярмарку був конкурс постерів, які представили бібліотеки-учасники. Наша бібліотека теж не пасла задніх, спеціалісти своєї справи постаралися виконати умови конкурсу та представити сучасні послуги бібліотеки для наших користувачів. 







Переможцем став постер Диканської центральної районної бібліотеки Диканської ЦБС Полтавської ЦБС. 

Ще одним традиційним ярмарковим конкурсом став «Бібліокінофест» - конкурс бібліотечних відео. Цього року конкурс мав безліч номінацій, в яких було визначено переможців. Вони отримали нагороди від програми «Бібліоміст» та УБА. 

А «володарів оскарів» визначили таким чином: бронзова статуетка пішла до Волинської бібліотеки для дітей, срібна до Полтавської бібліотеки для юнацтва ім.О.Гончара. 
Головна золота нагорода дісталася Дніпропетровській ОБМ  ім.М.Свєтлова. 




На церемонії закриття відбулося вручення спеціального призу від програми «Бібліоміст» під назвою «Найбільш симпатична бібліотека». 
Він дістався Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці. І тепер цей дороговказ. який так гарно світиься, буде належати громаді міста Рівне, яке має честь пишатися своєю бібліотекою.  





А тепер про подарунки, ну як же без них. В свою методичну торбинку «Сучасна бібліотека: міст ваш» ми отримали декілька навчальних посібників, фірмову футболку з логотипом та диски з навчальним курсом для дистанційного навчання. 





До речі ним можна займатися і у онлайн форматі на сайті УБА. 



  


І насамкінець. Ще раз привітаємо Ольгу Козаченко із випуском і отриманням сертифікату програми «Сучасний бібліотекар – 2»   



Мрії обов'язково збуваються! Як мріялося, так і сталося!



Вперед до нових звершень І здійснення мрій! 

Ірина Тарадименко

6 коментарів :

  1. Щиро дякую за такий звіт про подорож на Яромарок. Цьогоріч не мала змогу поїхати до столиці((( Але, завдяки дописам, подібним Вашим, складається повна картина свята. Вітання колезі Ользі Козаченко!

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже приємно, що ви згадали переможців постерів. Але хочемо уточнити назву нашої бібліотеки. Це Диканська центральна районна бібліотека Диканської ЦБС Полтавської області.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую за участь у спілкуванні, зараз напишу повністю. Мені сподобався і ваш сайт і блог дитячої бібліотеки

      Видалити