"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

вівторок, 7 квітня 2015 р.

Бібліотека - безпечне місце: досвід

Знайомлячись з досвідом бібліотек по роботі з молоддю, в черговий раз переглядала блог «Библиотеки и молодежь: зарубежный опыт».

Зацікавив пост, присвячений Національному Тижню безпечного місця, який проходив з 15 по 21 березня 2015 року в США.
SafePlace – це національна програма підтримки підлітків, що знаходяться в різних кризових ситуаціях. Програма об'єднує зусилля бізнесу та волонтерів по ока пізнання допомоги підліткам, які відчувають нестачу освіти, що стикаються з насильством, відсутністю уваги або буллінг. (у перекладі з англійської мови буллінг (bullying) означає цькування, залякування, третирування).

 

Програма створює широку мережу безпечних місць, в яку входять школи, бібліотеки, юнацька християнська асоціація (постачальник волонтерів), пожежні станції, бакалійні лавки, цілодобові магазини, громадський транспорт та інші організації, де підросткі можуть отримати негайну допомогу. Всі ці організації оснащені спеціальною вивіскою (знаком). Докл. див. тут  

 

 

 

І я подумала, що нехай в наших бібліотеках неможливо отримати негайну допомогу, але безкоштовну консультацію юриста та психолога та знайти вихід із складної ситуації за допомогою участі у тренінгу – це наразі актуально.

Так, наприклад, у Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.Лавреньова діє центр соціально-психологічної та правової підтримки молоді, який створено для отримання безкоштовних консультацій та роз’яснень з правових питань та психологічної допомоги від фахівців: юристів, психологів та лікарів.

 

Від початку 2015 року Центр розгорнув активну діяльність у двох напрямах – формування правової та психологічної культури молоді.

Спільно з партнерами – Головним територіальним управлінням юстиції в Херсонській області та психологічною службою Херсонського державного університету бібліотека напрацювала спільний план роботи. Цільова аудиторія  заходів – учні середніх і старших класів шкіл Шуменського мікрорайону. Бібліотекарі, юристи і психологи прагнули також врахувати потреби вразливої категорії юнацтва – дітей із сімей біженців та переселенців зі Сходу України і Криму.

Для підвищення рівня правосвідомості юних громадян, формування їхньої громадянської позиції у Центрі соціально-психологічної та правової підтримки молоді запроваджено цикл інформаційних годин «Закони, що нас захищають».

Один із заходів цього циклу був проведений для десятикласників гімназії № 1 за участю головного фахівця відділу систематизації законодавства, правової освіти та роботи Головного територіального управління юстиції в Херсонській області Інни  Симутенко. Позитивно була сприйнята і тренінг-хвилинка «Ми сильні у своїй єдності», спрямована на усвідомлення ролі взаємодопомоги та підтримки. 

Ще одне з занять "Закони, що нас захищають" було присвячене питанням, які зараз хвилюють молодь: що таке мобілізація і як вона оголошується, кого не торкнеться мобілізація і яка відповідальність передбачена за порушення законодавства. 

 

Юрист роз’яснила положення законів, які підлітки повинні знати при працевлаштуванні,  надала консультації в індивідуальному порядку. Жваве обговорення викликало питання «Праця – це право чи обов’язок». Зацікавила молодь й інформація про закони, які захищають внутрішньо переміщених осіб.

 

 

 

Під егідою Центру працює правоосвітній клуб «Дай руку, підлітку!», на заняттях якого молодь може взяти участь у тренінгах, ігрових програмах, психологічних практикумах.

Не секрет, що конфлікти у підлітків часто виникають не тільки з дорослими, а й між собою. І на такі конфлікти підлітки часто реагують гостро і болісно.  Навчитися вирішувати складні ситуації школярі могли на психологічногму тренінгу «Вкотре конфлікт у класі?» за участю психолога Херсонського центру дитячої та юнацької творчості Наталі Михайлівни Петренко, який відбувся саме в рамках Клубу для учнів 9 класів ЗОШ № 55. 

 

«Залучення дітей до психологічних занять у шкільному віці, -   вважає психолог Наталя Петренко, -  допоможе виховати молоде покоління в дусі толерантності і поваги».


Немає коментарів :

Дописати коментар