"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

понеділок, 27 березня 2017 р.

Рік Японії в Україні: бібліотечний формат. Дубль 2

Японія – країна з дуже давніми й непорушними традиціями, які чітко дотримуються й досі. Так залишилися традиційними японський костюм, літературна японська мова, національний інтер’єр, церемонія чаювання, театр «кабукі» і величезна кількість інших оригінальних звичаїв. І це все — в оточенні надсучасних нанотехнологій!
Унікальним також є ставлення японців до природи — воно сповнене глибокого споглядання і романтики. Цей народ захоплюються натуральною красою пейзажу, квітів, моря, яку здавна оспівує у віршах і прозі. Твори талановитих поетів та письменників Акутогави Рюноске, Ибусе Масудзі, Ясунарі Кавабати, Кобаясі Кютзо сучасного і дуже модного серед молоді Харукі Муракамі та багатьох інших представлені на різноманітних книжкових виставках бібліотек України, у т.ч. у книгозбірнях Херсонщини.

 
 

Працівники читального залу центральної міської бібліотеки Н-Каховської ЦБС Херсонської області підготували книжкову виставку-інсталяцію "Під небом країни сакури", яка знайомить з японською культурою. 

 




В бібліотекці-філії № 13 Херсонської ЦБС, для старшокласників школи № 34, відбувся літературний акорд «Ясунарі Кавабата, красою Японії народжений», присвячений життю і творчості відомого японського письменника, лауреата Нобелівської премії з літератури "за письменницьку майстерність, що передає сутність японської свідомості". У Кавабата був свій шлях розуміння краси, і цей час шлях доступний кожному: навчіться бачити красу навколо себе, тоді ви відчуєте єдність зі світом, вам відкриється краса, що живе в усьому: у квітці, у камені, у вашій власній душі.
Присутні на заході змогли познайомитися з переглядом, присвяченим письменику - «Голос краси звучить тихо».

Цікаві приклади оформлення виставок, присвячених Японії,  в іншіх бібліотеках України. 



 
Привертає на себе увагу тематична виставка «Країна сходу сонця» Таврійського державного агротехнологічниого університету
На виставці представлені книги, які розкривають традиції, економічний та технічний розвиток цієї східної країни та твори великих майстрів японської художньої літератури.

 
Креативним підходом до оформлення відрізняється виставка-інсталяція «Японія літературна» центральної бібліотеки м. Краматорська. Виставка представляє  добірку кращих зразків японської художньої літератури й оздоблена яскравими малюнками, зверненням до читачів, а також безліччю дрібничок японського побуту.





На абонементі для юнацтва Костянтинівської ЦМПБ Донецької області  презентується книжково- ілюстративна виставка "Японія - країна східного сонця".



На ній представлені різноманітні матеріали, що характеризують японські традиції і символи, подорож по Японії, японську кухню, літературу японських авторів, малюнки учнів шкіл міста про Японію. Кожного відвідувача бібліотеки зустрічає книжкова бібліо-японка.

Тож, якщо у вас виникне бажання порівняти чим схожі японці з українцями, використайте ці ресурси:

Зав. НМВ Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.А. Лавреньова - Ірина Тарадименко

Немає коментарів :

Дописати коментар