"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 8 листопада 2017 р.

Планування - 2018. Дубль 3

Шановні колеги!
Хочу звернути вашу увагу і заанотувати дещо із статті, розміщеної у професійному журналі «Бібліотечна планета» – Талалаєвська М. Нові послуги публічних бібліотек (за матеріалами зарубіжної фахової періодики) / М.Талалаєвська // Бібліотечна планета. – 2017. - №3. – С. 32.

Майбутнє бібліотек залежатиме від їх бачення як певної інституції:

1. Фізична чи віртуальна бібліотека?
2. Бібліотека для індивідума чи для спільноти?
3. Бібліотека: зберігання колекцій чи творчість?
4. Бібліотека- портал чи бібліотека- архів?
Успішне існування бібліотек визначатиме баланс між пропозиціями для індивідуальних клристувачів (затишні приміщення для читання, проведення дозвілля( та послугами для місцевої спільноти в цілому (приміщення для групових зустрічей, офісні простори для бізнес-стартапів, курси з навчання технологій). Отже, бібліотеки змінюють фокус своєї увагивід забезпечення індивідуальних потреб користувачів до до організації простору для зустрічей, таким чином стаючи більшбільш живим та енергійним громадським ресурсом.
За результатами проведеного у 2015 році конкурсу «Нові бібліотечні орієнтири» (New Landmark Libraries), визначено основні напрями розвитку американських бібліотек:
Бібліотеки – це їх користувачі. Фокус уваги зміщено з книжкових колекцій на потреби відвідувачів. Це стосується як програмного забезпечення, так і бібліотечних послуг.
Співробітництво бібліотек і партнерських організацій, коли спільне використання обладнання, програмного забезпечення, сервісів тощо дає змогу одночасно змінювати позиції обох сторін.
Бібліотеки як «батьки ланшафту»     (створення креативного простору). Завдяки своїй архітектурі, просторовому розміщенню будівель бібліотеки стаютьважливими, цікавими в естетичному сенсі елементами місцевого ланшафту.
Бібліотеки як платформа для генерації сучасної культури. Орієнтиром тут є активне інвестування і розвиток своїх творчих та бізнес спільнот. Бібліотеки розробляють спеціальні програми artist-residence (творчі резиденції для художників), навчають підприємців, надають інструменти та проводять тренінги для творчого самовираження і професійного розвитку.
Бібліотека – прозора та світла, наближена до навколишнього середовища. Приміщення бібліотеки має поєднувати в собі сучасні дизайн та якість, що заздалегідь передбачають мобільність у зміні інтер’єру під нагальні потреби.

Так, це досвід американських бібліотек. Але ми не чим не гірші в своєму професіоналізмі. І ми також можемо рухатися вперед відповідно від змін суспільства та вимог громади і наших користувачів. Тож, плануючи діяльність своїх бібліотек на наступний рік, зверність на це увагу.

 Дещо корисних посилань щодо планування

А ось такі форми можна використовувати при проведенні Тижня молодіжної книги, організації бібліотечних таборів та інших акцій щодо популяризації читання серед юнацтва та молоді.

  • натюрморт корисних порад
  • творча майстерня «Art- скриня»
  • книжковий переполох
  • літературна штольня
  • аrt—пікнік
  • бібліокафе  або літературне кафе. В день заходу зал бібліотеки перетворюются 
    на справжнє кафе: накриті скатертинами столи, незвичне «літературне меню», «серветки» з цитатами з книг…Детальніше на блозі «Библиотечная фея»

  • «Скринька для книг»
Що Ви порекомендуєте почитати? Так часто звертаються до бібліотекаря читачі. Допомогти їм може прозора «Скринька для книг». В таку скриньку кладуть записочки з назвами книг та їх авторів. На плакаті пояснення, де кольрова гамма записочек відповідає жанру літератури. Наприклад, фіолетовий - фантастика, рожевий – твори про кохання, жовтий - історичені книги і т.і. 




1 коментар :