"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 20 грудня 2017 р.

Віртуальний бібліодайджест. 2017. №3. Частина ІІ

В останньому в цьому році випуску дайджеста розкриті питання бібліотеки в галузі туризма, підтримка бібліотекою внутрішньо переміщенних осіб та популярна форма роботи - бібліотека open-air.

Бібліотека і туризм

У статті Наталії Волян та Любові Жук розглядається досвід публічних бібліотек Рівненської області у напрямку популяризації туристичної привабливості краю через поширення туристичної інформації та розвиток екскурсійних послуг.
Екскурсійній відвідуваності РОУНБ сприяє створена краєзнавча експозиція «Рівненщина літературна». Візуальний ряд експозиції представлений 8-ма інформаційними стендами, які розкривають розвиток літературного процесу краю від найдавніших часів до кінця XX століття (персони, події, книги, культурні та сакральні об'єкти). На запит відвідувачів проводяться оглядові екскурсії по всій експозиції, тематичні (Українська школа в польській літературі, Рівненська гімназія, літературно-культурне життя краю ХІХ-ХХ ст.), персональні, присвячені письменнику. 
Інформуванню про рекреаційно-туристичні можливості краю сприяє ресурс «Рівненщина туристична». Сайт інтерактивний, адаптований для перегляду з мобільних пристроїв, із можливістю різних видів пошуку, двомовний (українська, англійська). Особливістю ресурсу є його дизайн, в якому використані ілюстрації рівненського художника-дизайнера Олексія Огня.
Туристичні можливості краю популяризують центральні бібліотеки районів області, які організували екскурсійну роботу, музейні експозиції, проводять інтерактивні заходи для пізнання міста та його околиць (квести, велотури), підтримують відповідні рубрики на бібліотечних сайтах або ведуть краєзнавчі блоги, активно взаємодіють з аудиторією в соціальних мережах.
Млинівською центральною районною бібліотекою була реалізована ініціатива зі створення туристичного маршруту, до якого вперше були включені публічні бібліотеки.
Більш докладно читайте в статті «Місце публічної бібліотеки в туристичній індустрії краю» // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика. – 2017. - №4.

Бібліотека і внутрішньо переміщені особи

Плідним досвідом роботи з дорослими та дітьми зі Сходу України стала робота Житомирської обасної бібліотеки для дітей в рамках проекту «Бібліотека як міст культурної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади», який реалізовувався бібліотекою спільно з Житомирською обласною молодіжною громадською організацією «Паритет». У креативній формі під час мистецько-краєзнавчого диліжансу бібліотекарі знайомили учасників проекту з історичним центром міста, де багато цікавих старовинних будівель, серед яких є й пам'ятки архітектури. Усе це здійснювалось з метою кращої адаптації людей до нового місця проживання, для того, щоб вони полюбили місто Житомир і він став для них рідним. Бажаного результату бібліотекарі досягли завдяки синтезу різних методів і форм роботи: арт-терапія застосовувалась під час розпису мистецького рушника «Нас єднає Україна!», музикотерапія - під час концертних програм у Житомирській обласній філармонії імені Святослава Ріхтера та музичному училищі ім. О. Косенка. Там же й застосовувалась ігрова терапія під час театру-імпровізацій, коли учасники «Диліжансу» проявляли свої акторські здібності, і тривала протягом всього заходу, адже кожен з дітей виконував роль пасажира-мандрівника. АРТ-група вдало використовувала такі новітні авторські креативні прийоми: «Руханка настрою», «Інфо-парасолька», «Мікрофон у дії» та «Диліжанс єднання» постійно знаходячись з ними на зв'язку. 
На базі бібліотеки була організована для дітей та дорослих унікальна мистецька платформа «Квартал МироТворчості» з театральним майданчиком, літературним кафе, тренінг-центром, школою життєтворчості, студіо-кухнею, танц-подіумом, бібліо-цукернею тощо. Саме у «Кварталі МироТворчості» проводились заходи, на яких діти мали можливість створювати дивовижний мистецький майдан, де словом та пензлем могли захищати нашу Україну-неньку, просити миру в Янголів-охоронців. 
Про роботу Кварталу читайте в статті Т.Данилевич «На бібліотечній платформі Кварталу МироТворчості» // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика. – 2017. - №2.

Бібліотека Open-air 

З метою розширення бібліотечного простору, протягом п'яти років змістовно та цікаво у Дніпропетровській обласній універсальний науковій бібліотеці ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія (ДОУНБ) проводиться соціокультурний проект «Бібліотечна альтанка»
Відділ абонемента під «Бібліотечною парасолькою» організував мальовничу та барвисту фотосесію «Дніпропетровщина читає Яворницького». Кожен бажаючий мав можливість сфотографуватися з улюбленою книгою на фоні ретельно підібраної атрибутики та залишити собі на згадку колоритне фото.
До дня Захисту дітей організували цікаву гру-вікторину «Юний ерудит», яка значно розширила їх кругозір та сприяла формуванню навичок командної гри. Діти жваво відповідали на запитання з різних галузей знань та викладали на швидкість слово «ЕРУДИТ». А під час арт-години «Весь світ - дітям» батьки з дітьми взяли участь у творчій майстерні та разом зробили унікальний стяг, який став своєрідним символом родинного тепла та затишку. 
Галасливо та весело проводились у бібліотечній альтанці пошукові експедиції книг. Прищепити інтерес до читання та підвищити інформаційну культуру мали на меті співробітники відділу наукової інформації та бібліографії (ВНІіБ), коли презентували для мешканців міста незвичайну книжкову інсталяцію «Розшукується цікава книжка». За умовами літературної вікторини було потрібно по жартівливому опису впізнати відомі й улюблені книжки, назви яких ховалися під обгортками.
Незважаючи на спекотні літні дні, бібліотечна альтанка завжди була в центрі уваги мешканців міста. Організатори презентували для громади літературний мікс «100 великих» та пропонували взяти участь у інформаційному лото. Ця грандіозна серія науково-популярних книг зацікавила людей, які бажали приємно і з користю провести вільний час. 
Докладніше про це та багато іншого розкаже стаття Оксани Шевченко «Бібліотека просто неба – Open air» // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика. – 2017. - №2.

Немає коментарів :

Дописати коментар