"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

пʼятницю, 19 січня 2018 р.

Глобальні цілі сталого розвитку та бібліотеки для молоді

1 січня 2016 року офіційно вступили в силу 17 цілей сталого розвитку, прийняті світовими лідерами на історичному Саміті ООН. Нові цілі унікальні тим, що закликають до дій всі країни - бідні, багаті і з середнім рівнем доходу – щоб сприяти процвітанню та захисту планети.



Зручно та докладно зі змістом Цілей можна познайомитися тут.

Фахівці Державної бібліотеки України для юнацтва розробили методичні матеріали «Впровадження в роботу бібліотек України для юнацтва, молоді Цілей сталого розвитку», в яких розкрито характерні особливості роботи юнацьких бібліотек із вирішення питань сталого розвитку українського суспільства, пов’язаних із бідністю та безробіттям, забезпеченням здорового способу життя громадян, сприянням підвищенню якості освіти, ґендерною рівністю, екологічною просвітою, формуванням відкритого та мирного суспільства.

Перш за все, бібліотеки для юнацтва та молоді можуть здійснювати внесок у реалізацію таких Цілей сталого розвитку як подолання проблем бідності та безробіття (Ціль № 1 та Ціль № 8), забезпечення здорового способу життя громадян (Ціль № 3), супровід освіти всіх рівнів та підвищення її якості (Ціль № 4), створення умов для ґендерної рівності (Ціль № 5), здійснення екологічної просвіти (Цілі № 6-7, 12-15), формування відкритого та мирного суспільства (Ціль № 16).

Узгоджуючи свої пріоритетні напрями розвитку з Цілями сталого розвитку, бібліотеки для юнацтва, молоді можуть визначити найбільш змістовні завдання та віднайти ефективні шляхи інформування суспільства про свою діяльність.
Це, зрештою, допоможе як посиленню їх авторитету в суспільстві, так і реалізації Цілей сталого розвитку та підвищенню життєстійкості людей.

В Україні бібліотеки для юнацтва, молоді беруть участь у здійсненні цих завдань у рамках інформаційно-просвітницької діяльності, спрямованої на соціально неадаптованих або непрацевлаштованих осіб. Тут важливою є діяльність бібліотек для юнацтва, молоді в контексті профорієнтації і профадаптації, адже саме в ньому виявляється значення працездатності та наполегливості людини для знаходження нею свого місця в суспільстві.

Методичні матеріали докладно розповідають про професійне спрямування юнацтва та молоді, наводячі позитивні приклади реалізовані бібліотеками України.

Окреслено напрями, в яких потрібно працювати бібліотекам задля подолання бідності та безробіття, забезпечення здорового способу життя громадян та охорони здоров’я, інформаційного супроводу якісного та рівноправного освітнього процесу,  створення умов для Ґендерної рівності, формування екологічної культури, формування мирного, відкритого, толерантного суспільства.

Методичні матеріали «Впровадження в роботу бібліотек України для юнацтва, молоді Цілей сталого розвитку» можна взяти до роботи тут.

Немає коментарів :

Дописати коментар