"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

четвер, 18 червня 2020 р.

#Лавреньовка_в_умовах_карантину: тека онлайн-досвіду

Цього року бібліотеки України отримали новий виклик – показати свою спроможність на стале та успішне життя в цифровому світі. Період карантину показав, що неабиякий спалах творчості та винахідливості від бібліотек і бібліотекарів в онлайн-форматі розширили територію їх впливу, вийшовши за межі територіальної громади.

Бібліотеки Херсона та області також перейшли на цей режим роботи в умовах карантину, і відвідувачі могли скористатися лише онлайн-послугами. Аби зацікавити користувачів бібліотекарі придумували нові форми онлайн заходів, які виставляли на своїх онлайн ресурсах та сторінках соціальних мереж.

Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова свою діяльність направила на подолання викликів в умовах карантину, а саме: допомога дистанційному навчанню та організації дозвілля, проведення обласних заходів для бібліотек Херсонщини, що працюють з молоддю.

Наша книгозбірня в умовах карантину працювала онлайн під хештегом #Лавреньовка_в_умовах_карантину. 



Перш за все було створено на сайті бібліотеки: базу даних «Дистанційне навчання» із розділами: ЗНО ніхто не відміняв, Virtulab (віртуальна лабораторія), вивчити іноземну легко в яких зібрали посилання на актуальні ресурси для навчання, бібліотечні блоги «КраєЗнавець» та субсайт «Пункт європейської інформації»

Не заважав карантин таким плановим заходам, як предметні студії, комільфо-вечори, краєзнавчі хвилини, екологічний майданчик «Зелений кінотеатр» та Центр соціально-психологічної та правової підтримки молоді  - професійні онлайн консультації молоді з хвилюючих питань: відкриті протистояння «Конфлікт у нашому житті», онлайн-заклик «Ми проти наркотиків» та онлайн-аксіому духовності «Благословен, хто знає вірність і любов». 
Всі заходи, підготовлені фахівцями читального залу Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова,   розміщувались на каналі  - ХОБЮ ім. Б. Лавреньова. Читальний зал в YouTube  для перегляду широкого кола користувачів.

Карантин не став завадою традиційним проектам. 
У Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова продовжує роботу в онлайн-форматі Пункт Європейської інформації. До Дня Європи в Україні  представлено користувачам оновлений ресурс з питань євроінтеграції – субсайт Пункт Європейської Інформації, розміщений на сайті книгозбірні, де можна знайти багато цікавої та корисної  інформації про Польщу, Іспанію, Португалію та інші країни Європи. 

Для херсонської молоді, що в умовах карантину навчається дистанційно, бібліотекарі в межах проєкту «Європейські студії» запропонували добірку цікавих інформацій про історію і культуру країн Європи та онлайн-флешбек «Великий театр життя Педро Кальдерона», який розповідає про одного із найвизначніших драматургів Іспанії XVII століття.   
До Дня Європи працівниками книгозбірні було створено онлайн-ікторину «Що ми знаємо про Євросоюз?» та вебтурне  «Загадкова Європа», які можна знайти у розділі Європейська ігротека.
Бібліотекарі за цей час активізували свою діяльність в соціальних мережах Facebook, Twitter, Instagrame та створили хештеги для публікацій #ЗалишайсяВдомаЧитай #що_читають_бібліотекарі #Збагачуй_себе_пізнавай_українське #Люби_своє_Слухай_українське #Все_про_Все #Цікавинки_про_письменників #цей_день_в_історіїУкраїни #ХерсонськіКолорити #Цікаво_про_мистецтво  #ДілисьКультурою #МолодіжніСубкультури #Молодь_поза_форматом  #Книжкова_мода_тренди_десятиліть.


Бібліотека в умовах карантину пропонувала мандрувати містом, не виходячи з дому і працівники інформаційно-бібліографічного відділу щодня знайомили з найцікавішими пам’ятниками та оригінальними арт-об’єктами Херсона та Херсонщини, використовуючи хештег #ХерсонськіКолорити в соціальній мережі Facebook  та на новоствореному блозі «Краєзнавець» у розділі «Мистецький простір».  Користувачам так сподобались наші публікації, що вони надсилають нам інформацію щодо арт-об’єктів у іх районах, селах, ОТГ. Так ми продовжуємо тепер мандрувати і вивичати херсонські колорити по всій Херсонщині.


Як стверджують соціологічні опитування, в умовах карантину люди стали читати на 72 % більше. Тож, для бібліотекарів саме на часі стала активна популяризація книжкових фондів в онлайн-режимі з використанням різноманітних онлайн сервісів.

#Лавреньовка_в_умовах_карантину заявила, що  - «Читання - це не нудно, а коли маєш "гіда" з читання - це круто!» і запропонувала своїм читачам на бібліотечному сайті віртуальні виставки та цикл онлайн-годин "Читання з гідом", які присвятили творам сучасних українських письменників М. Кідруку, А. Нікуліній, В. Лису, А. Шкаріну, В. Гранецькій та всесвітньовідомому американському письменнику С. Кінгу.

В цей час особлива увага приділялась також дозвіллю, відпочинку. Тож, не зупиняли свою діяльність і бібліотечні клуби та об’єднання. В соціальній мережі Facebook з’явилась сторінка «Скарбничка креативу». Креативний клуб «КлубОК» та «Майстерня Hand made» перебудували свою діяльність і проводили майстер-класи в онлайн-режимі. Записи та відео майстер-класів можна переглянути на каналі ХОБЮ ім. Б. Лавреньова. Читальний зал. в  YouTube, та на сайті бібліотеки.

Бібліотека, як методичний центр для бібліотек Херсонщини, що працюють з юнацтвом та молоддю, організовує різні обласні заходи, залучаючи бібліотеки до участі в них.. Не став винятком і карантин.

В умовах карантину Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова ініціювала проведення обласного поетичного стріму «Таки не все було в житті даремним…» до 70-річчя від дня народження Анатолія Кичинського та Тижня молодіжної книги - #ТМК2020онлайн.  

В період карантину не залишились поза увагою також заходи з підвищення кваліфікації фахівців бібліотечних закладів області. Разом з Херсонською академією неперервної освіти було проведено дві сесії онлайн-семінару «Діяльність шкільної бібліотеки в умовах карантину» на платформі Zoom для бібліотекарів закладів загальної середньої освіти Херсонської області  та вебінар «Діяльність бібліотек в онлайн-режимі та вихід з карантину» для фахівців публічних бібліотек Херсонщини, що працюють з молоддю.

Враховуючи виклик, який отримали бібліотекарі Херсонщини в період карантину та набутий досвід, ми можемо стверджувати, що завдяки професіоналізму та вмінню вчасно орієнтуватися у соціальних викликах суспільства та потребах молодих користувачів, бібліотеки  спроможні успішно працювати і бути корисними в сучасних умовах діджиталізації. 

Познайомитись із заходами нашої книгозбірні в умовах карантину можна на цій презентації. Завдяки гіперпосиланням ви попадаєте на наш бібліотечний сайт і отримуєте більш детальну інформацію.

Свій досвід щодо діяльності в умовах карантину ми презентували під час онлайн -спілкування з колегами Волинської обласної бібліотеки для юнацтва 17 червня 2020 року.





Ірина Тарадименко, завідувачка науково-методичного відділу 
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова

Немає коментарів :

Дописати коментар