"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

пʼятницю, 3 вересня 2021 р.

Сучасна молодь Херсонщини у стилі української незалежності

До 30-річчя проголошення української незалежності Державна бібліотека України для юнацтва ініціювала проведення Всеукраїнського дослідження «Сучасна молодь у стилі української незалежності».

Бібліотеки Херсонської області взяли активну участь. Протягом травня-липня було опитано 762 молоді людини віком від 14 до 35 років з міст Гола Пристань, Нова Каховка, Скадовськ, Херсон, селищ міського типу Велика Олександрівка, Каланчак, Іванівка, Новотроїцьке.

Серед опитаних 762 респондентів 65% - це особи жіночої статі, 47% належать до вікової категорії від 14 до 17 років. За сферами діяльності – 55% опитаних навчаються в школі, 28% працюють і 13% навчаються у виші.

86% опитаних пишаються тим, що є громадянином/громадянкою України, 11% вказали «важко відповісти», а 2% зазначили, що не пишаються. За цими відомостями можна стверджувати, що молоді люди поважають державу та будуть робити важливі кроки для покращання суспільного добробуту.

Наступне питання стосувалося того, чи пишаються молоді люди різними сферами життєдіяльності. 

Отже, найбільше молоді українці пишаються історією (88%), спортивними досягненнями (77%) та культурним стилем України (63%). Виходячи з цього, можна прослідкувати, що історичні та культурні надбання України викликають шану, а що стосується державних сфер, то вони потребують подальшої трансформації та реформування.

Опитаним респондентам притаманні наступні дії та почуття: 60% відчувають гордість за свою країну; 52% мають почуття гордості до культурного надбання української держави; 45% беруть участь у заходах, присвячених пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років, вшанування героїв Небесної Сотні; 41% беруть участь в акціях, спрямованих на вшанування борців за державну незалежність і територіальну цілісність України у XX столітті.

Переважна більшість опитаних (від 56% до 81%) використовують українську мову для інтернету, ЗМІ, реклами, друкованої літератури, літератури в електронному вигляді та соціальних мереж. Інші користуються переважно російською, деякі англійською, також є поодинокі випадки користування корейською, німецькою та італійською мовами.

За останній рік респонденти брали участь у діяльності наступних організацій громадянського суспільства: 41% - шкільному або студентському самоврядуванні; 32% - благодійних організаціях; 32% - спортивних організаціях, пов’язаних з освітою, наукою, мистецтвом, спортом; 20% - волонтерських ініціативах; 19% - юнацьких, молодіжних громадських організаціях; 5% - релігійних організаціях. 24% вказали, що не брали участі.

Пріоритетними питаннями для розвитку країни сьогодні опитані зазначили наступне: 83% - мир в Україні; 59% - забезпечення стабільної економіки; 57% - боротьба зі злочинністю; 54% - перехід до більш гуманного суспільства, в якому цінується особистість; 46% - захист свободи слова; 39% - боротьба зі зростанням цін. Отже, ми бачимо що найбільш хвилюючим для молоді питанням є війна на сході України.

Серед загальноосвітніх знань та навичок, в тому числі послуг, що надає бібліотека для юнацтва, респонденти хотіли б одержати: 66% - ініціативи і самостійності у розв’язанні життєвих проблем; 65% - упевненості у своїх силах; 52% - вміння жити в нових суспільних умовах; 39% - сучасних економічних знань; 38% - сучасних політичних знань.

На питання, чи відчувають молоді люди підтримку з боку держави, 59% зазначили, що не відчувають, 27% - важко відповісти, 14% відчувають підтримку, у вигляді безкоштовного навчання у школі.

Серед допомоги, яку респонденти хотіли б отримати від держави, 52% зазначили пільговий кредит на власне житло, а 35% потребують фінансової допомоги на започаткування підприємницької діяльності.

Проблемами, які має молодь у нашому регіоні респонденти називають: 86% - відсутність достойно оплачуваної роботи; 57% - залежність від інтернету (онлайн ігри, соціальні мережі, відеоконтент); 52% - отримання гідної освіти; 44% - низький рівень громадської активності та залучення молоді до прийняття важливих рішень; 44% - відсутність місць для проведення дозвілля; 34% - шкідливі звички (куріння, наркотики, алкоголь); 24% - агресивність у суспільстві; 15% - низький рівень патріотизму; 14% - відсутність спортивних закладів.

Наступне питання стосувалося дискримінації за різними ознаками. Так, 55% відчувають дискримінацію за економічним становищем, 54% за рівнем освіти, 24% за віком, 22% за професійним досвідом роботи, 17% за статевою приналежністю, 16% за мовою, 14% за соціальною активністю, 13% за релігійними поглядами, 9% за етнічним походженням, 8% за регіональним походженням.

Респонденти мають наступні фінансові можливості для відпочинку: 59% - в межах України, 39% - за кордоном, 35% - лише вдома, 6% - на власній дачі.

Пріоритетами державної політики у опитаних є: сприяння забезпечення молоді житлом (71%); сприяння зайнятості та самореалізації молоді (65%); підтримка талановитої молоді (55%);  підтримка молоді, яка опинилася/перебуває у важких життєвих обставинах (53%);  поширення серед молоді здорового та безпечного способу життя (53%); спортивні заходи для молоді (43%); формування національно-патріотичної свідомості молоді (38%);  розвиток мережі молодіжних центрів і юнацьких клубів (32%).

До громадської активності респондентів мотивуватиме: 47% - можливість почати кар’єру та брати участь у місцевому врядуванні; 46% - бажання розвинути необхідні для життєвого успіху якості, навички, здобуті знання; 45% - почуття причетності до суспільного життя; 27% - налагодження необхідних для життєвого успіху зв’язків; 26% - розширення кола спілкування.

Опитані молоді люди прагнуть у житті: 61% - самореалізації; 52% - здобуття вищої освіти; 50% - сімейного щастя, створення сім’ї та народження дітей; 49% - організувати власну справу; 43% - зробити кар’єру.

На запитання з ким/чим у Вас асоціюється 30-річчя Незалежності України 15% не змогли відповісти. Для 14% це свято, 13% - свобода, 11% - день народження держави, а для 6% - початок нової історії держави. Також неодноразово були названі: символи України, майдан, перемога, перший президент Л. Кравчук та інші політичні діячі. Також поширені такі позитивні асоціації, як воля, мир, сила, єдність, самостійність, любов до країни та гордість, надія на краще тощо. Але й неодноразово згадувались розчарування, безробіття, беззаконня та інші проблеми.

Таким чином, підсумовуючи отримані результати, можна стверджувати, що молодь Херсонщини поважає та шанує Україну, її історію та культурні надбання, але разом з тим вказує на проблеми, які потребують вирішення для поліпшення суспільного життя та впевненості в майбутньому.

Ольга Козаченко, 

головна методистка науково-методичного відділу ХОБЮ ім.Б.А.Лавреньова


Немає коментарів :

Дописати коментар