"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

неділю, 29 грудня 2013 р.

Oн-л@йн зустріч з творчою молоддю Херсонщини

«Занадто багато таланту мати не можна, але занадто багато талантів – можна…»




Підтвердженням цих слів австрійської письменниці Марії-Ебнер Ешенбах стала он-лайн зустріч творчої молоді Херсонщини в межах обласного краєзнавчого інтернет-проекту «Херсоншини достойні імена», яка транслювалася на медіа каналі Ukraine social community 



Відео-конференція об’єднала чотири аудиторії з Великої Олександрівки, Скадовська, Іванівки та Херсона. На деякий час бібліотечні зали перетворилися у творчі студії, в яких зібралися молоді люди, творчість яких так чи інакше пов’яні з бібліотекою. 

ART-агенція «Дивоквіт» херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова відкрила для широкого кола громади таких майстринь як ІринаСергеєва та Поліна Кізенко 



Саме вони завітали до творчої студії  у відділі мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова на зустріч зі своїми колегами по творчому цеху. 





Херсонська майстриня Ірина Сергеєва – автор дивовижних інтер’єрних ляльок –  відновлює, відроджує традиційну українську народну ляльку-мотанку та звичаї і традиції українського народу, пов’язані з виготовленням оберегів. Вона розповіла про витоки своєї творчості і запросила на першу персональну виставку «Ляльковий вернісаж», яка днями відкрилася у Херсонському обласному художньому музеї  ім. О.Шовкуненка



От я і теж потрапила на зустріч  Із Солохою від Ірини Сергеєвої. Її «Ляльковий вернісаж» просто вражає. Кожна лялька неповторна.. Такі колоритні українські парочки, Гоголівські персонажі. Я просто закохалась в парочку Солохи і чорта. Ляльки-мотанки в композиції «Зима, весна, літо, осінь. Кожна композиція неначе сцена із спектаклю. Особливо вразив козак із в’язкою червоного перцю за плечима поряд з вороним конем і козачкою. Згадалася українська пісня "Ой, чий то кінь стоїть..". Ляльки виконані з такою любов’ю і знанням українських народних традицій, що отримуєш не тільки естетичне насолодження, але й заряд величезної позитивної енергії.

Поліна Кізенко пробує себе у живописі та в графіці, але останнім часом надає перевагу рукоділлю, а саме – батику та модному нині «фільцу», більш відомому всім як «валяння».  І, головне, що вона передає свій досвід дітям, адже після закінчення Херсонського державного університету вона вже майже двадцять років працює в школі, виховує у дітей бажання творити прекрасне власним руками та прививає любов до рукотворної краси. І, мабуть, немає такого виду рукоділля, який був би непідвладним «золотим» рукам Поліни!Серед валяних робіт Поліни є і затишні декоративні прикраси для дому, і барвисті картини, і кумедні іграшки і навіть модні аксесуари: сумочки, чохли для мобільних телефонів, гаманці… З деякими вона познайомила присутніх на зустрічі.



Скадовська аудиторія була не менш цікавою.




Молода талановита художниця із Скадовська Анастасія Шушковська, викладає образотворче мистецтво в школі і, як виявилось, з недавніх пір займається створенням чудових ляльок, проводить майстер-класи з молоддю. А її картини просто казкові. Раджу подивитись


Керівник  Скадовського фотоклубу «Парус»,  який має звання народного і у 2014 році буде святкувати свій 30-річний ювілей, Олексій Білоус прийшов зі своїми вихованцями. Вони представили фотовиставку, присвячену екологічним проблемам рідного міста, і поділились планами на майбутнє.

У Скадовській центральній районній бібліотеці було розгорнуто виставки робіт запрошених на зустріч майстрів. Олексій Бєлоус  презентував фотознімки мальовничих краєвидів курортного міста, а Анастасія представила колекцію авторських ляльок та оригінальні і незвичайні картини, виконані у різних техніках. Молодь, присутня на зустрічі, виявила неабиякий інтерес до робіт майстрів, цікавилася, як можна стати членами їх творчих колективів. 


Багата на творчих людей і Великоолександрівська земля. Є ким пишатись. Серед них заслужений майстер народної творчості України, керівника зразкового колективу театру-студії «Болеро», керівник колективу «Студія простір», художник-декоратор, майстр лозоплетіння  
Андрій  БогунНа Міжнародному Фестивалі аматорського кіно «UNICA» у м. Русе Болгарія Андрій Богун отримав Золоту медаль від «UNIСА» у номінації «Однохвилинний фільм» за фільм «КАМІНЬ».




Саме учасники аматорського театру-студії «Болеро» на чолі із своїм режисером завітали до творчої студії Великоолександрівської центральної районної бібліотеки на відео-зустріч.


Вони згадували про свої перші кроки у театральних постановках, участь у різноманітних творчих конкурсах  та фестивалях.
В читальній залі була представлена виставка нагород та робіт народного майстра. 





Іванівська центральна районна бібліотека запросила до себе творчу молодь гімназії та представила виставку робіт Ірини Чорної   «Чудеса  Петриківського  розпису». 

Молоді поетеси, учениці 11 класу  Іванівської гімназії  Монтій Інна та СєчІна Катерина представили онлайн-аудиторії свої поетичні збірочки, прочитали вірші,  присвячені рідному краю.



До речі, вони є активними членами гуртка "Культура мови та спілкування", Творчому доробку Інни Монтій належать збірки віршів: "Мій рідний край","На Україні я живу", "Наша земля - Україна", "В долонях рідної землі", "Ніжний шепіт та зітхання - моя Україна". Поетичному перу Каті СєчіноЇ належать такі збірки: "Я - українець до глибини родоводу",    "Мова моя українська - мова моя материнська".







І не дивлячись на те, що учасники бачили одне одного вперше, зустріч відбулася в такій теплій атмосфері, неначе зустрілися старі добрі знайомі. Протягом спілкування лунали спогади про першу кроки в творчості, пошуки нових захоплень, гумор та побажання нових зустрічей і обміну творчими досягненнями. 





Вони всі такі різні за своїми захопленнями і талантами, але їх об’єднує одне – любов до рідного краю, жага до творчості, пізнання нового, вміння бачити у повсякденних речах красу і неповторність рідного краю, бажання популяризувати та відроджувати українські традиції і звичаї. А ще завдяки своєму педагогічному таланту всі вони об’єднали навколо себе учнів, яким передають свою майстерність. 



 А ми вже готуємося до наступної відео-конференції - "Берегині рідного краю" (Зустріч з видатними жінками Херсонщини), яка відбудеться  у січні 2014 року. 

Цікаво, які гості чекатимуть на зустріч?

Немає коментарів :

Дописати коментар