"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

вівторок, 20 червня 2017 р.

VІІ обласний фестиваль молодіжного читання "Відкрий свою книгу": Ярмарок інноваційних бібліотечних ідей

Одна з популярних локацій на VІІ обласному фестивалі молодіжного читання "Відкрий свою книгу" – це Ярмарок інноваційних бібліотечних ідей, тому що тут збираються бібліотечні працівники та обмінюються позитивним досвідом та новими формами просування читання у молодіжному середовищі. Цього року на розгляд оргкомітету бібліотекарі, що працюють з молоддю надіслали 18 проектів. Кращі 6 були презентовані на Ярмарку.
Вибір порядку презентованих проектів визначався випадково. Присутнім запропонували долучитися до вибору, вибравши частинку пазлу, пов’язаного з Новою Каховкою, та оголосивши назву бібліотеки написану на звороті. Присутні знайомилися з проектами та поступово складали пазл.

Трохи про інноваційні бібліотечні ідеї, які були опробовані та успішно реалізовані бібліотеками області.

Перша презентація від бібліотекаря КЗ «Нижньосірогозька центральна районна бібліотека» Міщенко Каріни про євромарафон «Автостопом по Європі»


Кожна зупинка автостопу – це цікава форма, яка розповідає про європейські цікавинки: інформаційна «Євроромашка», «Європейські перегони», «Третій зайвий», «Впізнай європейську особистість», лотерея «Футбольні фанати», флеш-моб «До Європи через книгу», «Літературни смаколики open-air». Молодь з задоволенням бере участь в інтерактивних заходах та пізнає країни Європи.


Наостанок своєї презентації Каріна подарувала всім присутнім пісню, що стала святковою ноткою ярмарку.


Презентація від Ольги Трішкіної, методиста КЗ «Голопристанська районна бібліотека» була представлена в номінації «бібліотечний неформат»: «День молодіжного самоврядування в бібліотеці».

Ідея полягала в тому, щоб дозволити читачам зануритися в бібліотечну роботу та на собі відчути всі її складові. Ця форма розроблена з метою формування позитивного іміджу бібліотеки в молодіжному середовищі і була вперша апробована на близьких родичах працівників бібліотеки. Під час проекту кожен працівник бібілотеки знайшов собі дублера та провів інструктаж. В цей день роботу виконували сини та дочки, брати та чоловіки бібліотечних працівників. Враження дублерів були різні, але всі позитивні. Ця подія не залишилась не поміченою в громаді та буде довго обговорюватись. А деякі учасники проекту, навіть подумають над тим чи не обрати собі за професію – бібліотечну справу. Апробована форма – мала гарні відгуки та буде використовуватися надалі під час Всеукраїнського дня бібліотеки Голопристанською районною бібліотекою.


Від колег з КЗ «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» дізнавались про розроблену ними форму роботи – бібліо-ф’южн «Без стереотипів»

Ф’южн – це стилістичний напрямок, який виник на перетині різних культур, традицій і навіть технологій. Він існує поряд з ними та створює власні правила.

В нього були включені: молодіжний форум «Україна зможе – молодь допоможе!», фотоконкурс «Книга.Молодь. Інтелект» (метою якого було показати як книга поєднується із сучасними технологіями) та інтерв’ю з молоддю «Я – громадянин і моя думка важлива!». Під час форуму молоді люди представили свої ідеї щодо розвитку селища, поспілкувались з його головою, доводячи що їм небайдуже майбутнє і вони можуть брати активну участь в розвитку своєї малої Батьківщини.


«Аматорський студентський театр Dictum Factum» презентувала бібліотека-філія №2 Херсонської централізованої бібліотечної системи


Спільно з Херсонським морехідним училищем рибної промисловості вони створили театральний проект з метою популяризації книги, партнерства, розкриття творчого потенціалу у молоді, залучення до нового прочитання відомих творів. Театром були поставлені «Собака на сіні» Лопе де Веги та «За двома зайцями» М.Старицького. В планах зробити постановку за М.Гоголем. 

Молодь в захваті від можливості зіграти улюбленого героя, відчути себе актором та настільки проникнутися твором, щоб донести атмосферу до глядача.


Надія Васильєва, директор Новотроїцької центральної районної бібліотеки, презентувала проект «Бібліотечний табір «Сайгон», який існує на базі відпочинку «Сайгон» та включає складові, що спонукають молодь до читання. 
Це – бібліокафе «Літературний гурман», літературне меню, якого включає: дегустацію літературних новинок «Читач сказав «Браво», інформаційний коктейль «На хвилях періодики», асорті фантастичне «На межі реальності», десерт «Жіночий каприз», літературне кавування «Поетичний камертон»; панно улюблених авторів; локація «Літературна барахолка»; Wi-Fi зона; літературний сквер; бібліофото-сушка «Селфі з книгою»; калейдоскоп періодичних видань. Учасники проекту залишились задоволені бібліотечним табором та планують час для читання.


Проект КУ «Каховська районна об’єднана бібліотека ім.М.І.Братана» «Мобілізація добра» мав на меті залучити молодь до читання патріотичної літератури та волонтерської діяльності. Представлена у відеоформаті та побудована за мотивами оповідання Ірен Роздобудько «Смайлик в кінці тунелю», презентація розповідає про волонтерську діяльність в бібліотеці, спілкування молоді з учасниками АТО і волонтерами та залучення молоді до волонтерського руху.


Всі проекти презентовані, ідеї представлені, пазл склався в зображення чарівного та білосніжного Палацу культури Нової Каховки. 


Вітаємо всіх переможців і сподіваємось, що професіоналізм та креативні ідеї бібліотекарів й надалі зачаровуватимуть молодь, спонукаючи до читання!


Ольга Козаченко, 
провідний методист науково-методичного відділу 
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.А.Лавреньова.

Немає коментарів :

Дописати коментар