"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

вівторок, 29 листопада 2022 р.

Лавреньовка онлайн: участь у всеукраїнських бібліотечних заходах


Не дивлячись на умови військового стану, блекауту і навіть окупації ворога бібліотеки України продовжують активно свою діяльність, працюють (офлайн, онлайн, в еміграції) і надають послуги своїм користувачам, збираються на онлайн наради, конференції, форуми тощо.



23 листопада 2022 року фахівці Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова взяли участь в щорічній звітній конференції ВГО Українська бібліотечна асоціація «Українська бібліотечна асоціація - стійкість для майбутнього", яка відбулась у змішаному форматі. Учасники конференції змогли бути  офлайн в Києві  та приєднатись онлайн на платформі Zoom. Зареєтрувалось на конференції більше 300 фахівців бібліотек, білизько 120 взяли участь онлайн.



    Серед учасників конференції представники різних бібліотек  України, яких війна розкидала по всіх куточках світу. 

    Після відкриття та привітань від президентки УБА – Оксани Бруй, представників міністерства культури та інформаційної політики і міністерства цифрової трансформації України з питань євроінтеграції, учасники конференції познайомились із презентаціями провідних фахівців наукових, університетських та публічних бібліотек під назвою «ЧОРНИЙ АЛЬБОМ: як російські агресори нищать українські бібліотеки». Біль і сум, розпач і співчуття колегам тих бібліотек, які зазнали руйнації, пошкоджень, втрати книжкового фонду. Дуже боляче було дивитись на фото….

    Цікавим та змістовним видався звіт президентки УБА та президії «УКРАЇНСЬКА БІБЛІОТЕЧНА АСОЦІАЦІЯ – СТІЙКІСТЬ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО». Не дивлячись на військовий стан, зроблено чимало в сфері міжнародної співпраці, обміну напрацюваннями тощо.

    Після перерви учасники заходу змогли почути представників бібліотечних асоціацій з різних країн та про партнерство Української бібліотечної асоціації з різними інституціями.

    Але, на жаль близько 14 години пролунала повітряна тривога по всій Україні, і у зв’язку із складною енергетичною ситуацією по всій країні наступні заходи програми конференції перенесли на інші дні. Такі реалії нашого життя.

    

В цей же день на платформі ZOOM відбувся онлайн-форумі «СКОВОРОДА LIVE: Непересічений. Знаковий. Сучасний», який організувала та провела Харківська обласна бібліотека для юнацтва. Цей захід, в якому взяли участь фахівці нашої книгозбірні, був присвячений  300 - літньому ювілею Григорія Савича Сковороди.

Форум об’єднав в колі живої розмови про унікального мислителя представників культурницької спільноти з різних регіонів України.

    Організатори форуму закцентували увагу на таких питаннях, як: 

роль Григорія Сковороди в українському культурному каноні;

автентичний образ філософа та його сучасні інтерпретації;

збереження і популяризація творчого спадку Сковороди;

діалог із сучасністю: Сковородинівські сенси і цінності, важливі під час російсько-української війни і для відновлення після неї.

  Протягом 3-х годин фахівці обласних  бібліотек, літературно-меморіальних та краєзнавчих  музеїв вели живу цікаву  розмову про унікального мислителя та його роль в українському культурному житті, збереженні та популяризації спадку Григорія Сковороди.

    Цікаві виступи, проєкти, досвіди роботи та інтерактивні презентації були важливі саме сьогодні,  під час війни і для відновлення життя після неї.

    Наприкінці форуму перед учасниками поставили питання: Який сьогодні для нас Григорій Сковорода? Учасники форуму написали: Непересічний, вічний, якого можна відкривати впродовж  життя, унікальний, мудрий, дуже крутий та іронічний, нонконформіст, талановитий, перший коуч, ліричний у філософії та філософ у ліриці. 

    І насамкінець, учасники форуму від нашої бібліотеки стверджують, що дізнались багато цікавих фактів із життя неперевершеної особистості.

    Попереду на нас чекають інші заходи, зустрічі, навчання. І ніякий блекаут не завдить професійному спілкуванню.

Завідувачка науково-методичного відділу  

ХОБЮ ім. Б.А. Лавреньова - 

Ірина Тарадименко


Немає коментарів :

Дописати коментар