"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

пʼятницю, 28 квітня 2023 р.

Тиждень молодіжної книги: нотатки методиста

Саме до Міжнародного дня книги та авторського права, який відмічається 23 квітня,  Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б. Лавреньова   протягом багатьох років проводить тиждень молодіжної книги. Ми щороку залучали всі бібліотеки Херсонщини до цього проєкту, придумували слоган, який об'єднував всіх нас із читачами і письменниками. Наприклад: «Кидай мишку, бери книжку!», «Гайда читати!», «Читай – твій вибір!», «Читаймо задля єднання, єднаймося задля читання», «Залишайся вдома. Читай» (в умовах карантину).

Впродовж тижня по всій Херсонщині відбувались чудові заходи для молоді, як в бібліотеках так і на вулицях міст, містечок і маленьких сіл. Креативні бібліотекарі знаходили для своїх читачів чимало цікавої інформації та залучали юнацтво та молодь до проведення інтерактивних заходів: презентували книги, організовували зустрічі з письменниками, цікаві книжкові тусовки різного формату. Це дійсно було свято книги для наших читачів.Пропоную згадати, як це відбувалось.

     

І навіть пандемія не завадила проведенню цих заходів, бо ми навчились працювати онлайн. Так, Тиждень змінив свій формат, але не став менш цікавим для нашої цільової аудиторії.

З початком війни все перевернулось з ніг на голову. Страшна окупація Херсонщини, знищення населених пунктів, бібліотек. Але ми не опустили руки. Продовжили працювати онлайн навіть в окупації, тому що молодь потребує наших заходів.

Цього року ми теж не зрадили нашій традиції. Працюємо онлайн з різних куточків України і Європи. Цього року наш слоган відповідає подіям, що відбуваються в Україні - "Молодь читає, творить, перемагає!". Ми разом йдемо до Перемоги України в цій клятій війні, прагнемо звільнення всієї Херсонщини якнайшвидше, повернення додому, до своїх бібліотек і читачів. На них чекає безліч цікавих заходів. А поки ми організовуємо знову Тиждень онлайн.

Саме цього року методисти не розробляли методичних рекомендацій щодо проведення Тижня, розуміючи в яких умовах знаходяться бібліотекарі Херсонщини, в якому стані бібліотеки. Тому ми трішки змінили формат нашої діяльності і перетворились на книжкових агентів. 

Що саме ми запропонували своїм читачам та бібліотекарям? Спілкування з авторами онлайн, відеопривітання від сучасних молодих українських письменників, учасників наших літературних проєктів, відвідування книжкових презентацій і спілкування з авторами наживо. В результаті маємо декілька нових книжок з автографами від авторів для наших читачів. А протягом тижня відбуваються бібліотечні онлайн заходи на платформі ZOOM: інформаційні вояжі, віртуальні рандеву літературною Європою, кінодегустації та артсторіс, презентації книг херсонських авторів, які перебували в окупації і описали ці події.

На часі стало знайомство з письменниками, які зараз захищають Україну на передовій. Серія постів про них розміщується на бібліотечних сторінках в соціальних мережах  під хештегом #творчість_на_війні: Гліб Бабіч, Мартін Брест, Павло Вишебаба, Сергій Гридін, Сергій Дзюба, Віталій Запека, Богдан Коломійчук, Ілларіон Павлюк, Валерій Пузік, Юрій Руф, Влад Сорд, Олександр Терещенко, Артем Чапай, Артем Чех, Ярина Чорногуз.

Не дивлячись на сучасні реалії військового стану та повномасштабної війни, українські видавництва працюють, автори друкують нові книги, а молодь із задоволенням, по можливості, відвідує презентації, купує книги і прагне  читати. А головне, що молодь з початку війни не припиняє творити, а ділиться своїми емоціями, спостереженнями, переживаннями та сприйняттям реалій. І тим самим творить новітню історію України, зберігаючи для прийдешніх поколінь події, що відбуваються сьогодні.

Не призупинився вихід нових творів улюблених у молоді жанрів: фентезі, горор, темне фентезі, соціальна фантастика, психологічний трилер та ін. І на підтвердження цього діяльність видавництв, які працюють в Харкові та інших містах, і величезна кількість присутніх на книжкових презентаціях та черги за автографами до авторів.

Як книжкова агентка нашої книгозбірні я побувала в київській книгарні-кав'ярні "Сенс". Там відбувалась презентація збірки фантастичних оповідань від знаних українських письменниць, учасниць літературного ютуб-клубу "Фантастичні talk(s) - cвоєрідний  маркер-дороговказ на часопросторовій мапі України. Уявіть собі, що тут об'єднались події 15 року до нашої ери,1540, 1913, 1941 і початок ХХІІІ століття. Тож, представники харківського видавництва "Жорж" радо подарували нашій бібліотеці цю збірку для наших читачів.

Вся інформація про  заходи в межах Тижня, відеозвернення сучасних молодих письменників в т.ч. херсонських, до читачів та творчої молоді, постери про письменників на війні та ін., розміщується в групі "Тиждень молодіжної книги"  на фейсбуці під хештегом #тиждень_молодіжної_книги2023  #молодь_читає_творить_перемагає  

Див тут 

Немає коментарів :

Дописати коментар