"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 25 листопада 2015 р.

Рухаючись по професійному колу: семінар-тренінг

В умовах глобальних змін в українському суспільстві сьогодні можна спостерігати значний прорив до створення відкритої освітньої системи, що відповідає вимогам сучасності.

У  цих  умовах  бібліотеки,  як  найважливіші партнери освітніх закладів, відіграють велику роль у  інформаційному  забезпеченні та підтримці процесів освіти, науки та самореалізації молодого покоління. 

 


Саме цим питанням був присвячений обласний семінар-тренінг для працівників юнацьких структурних підрозділів бібліотек Херсонської області, бібліотекарів ВНЗ та ПТНЗ «Бібліотека в умовах концептуальних змін освіти», який відбувся у Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім..Б.Лавреньова. 

 Відкрила семінар і побажала учасникам плідної роботи та гарного спілкування директор книгозбірні – Лобзова В.Л.

  

 

 

 Поспілкуватись, обмінятись досвідом роботи зібралися бібліотечні фахівці з 14 районних та сільських бібліотек, центральної міської  бібліотеки ім. Лесі Українки та філій Херсонської ЦБС, 10 бібліотек професійно-технічних навчальних закладів, а також бібліотек херсонських вищих навчальних закладів: Державного університету, Державного аграрного університету, Національного технічного університету, Морської державної академії, а також гідрометеорологічного технікуму та політехнічного коледжу. 


 Зі словами привітання до учасників семінару звернулася начальник управління культури обласної державної адміністрації Думинська С.В. Вона зазначила, що саме бібліотеки в сучасних умовах стали не тільки закладами культури але й освіти., тими інформаційно-культурними центрами, які спроможні задовольнити потреби молоді не тільки в інформації щодо освіти і самоосвіти але й проведенні дозвілля. 

 

 

Про модернізацію вищої фахової бібліотечної освіти, стратегію її реформування, підготовку бібліотечних фахівців нового формату, максимально приближеного до європейського рівня розповіла у своєму виступі декан факультету менеджменту і бізнесу Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв Шуляк С.О. 

 

В умовах стрімкого розвитку сучасних інформаційних технологій швидко змінюються вимоги щодо підготовки професійної документації, презентації діяльності бібліотек серед громади, збереження максимальної кількості інформації та швидкої доставки її до користувача в режимі он-лайн. На допомогу бібліотекарям приходять сучасні інформаційні сервіси. 

З деякими такими сервісами, а саме хмарними технологіями та інфографікою можна було познайомитися на майстер-класі «Онлайн ресурси для освіти: зроби навчання сучасним» від викладача кафедри «Експлуатація суднового електричного обладнання та засобів автоматики» Херсонської державної морської академії Крупіци П.О. 

 

 

Цікавими та корисними стали тренінгові заняття «Скажи: «ні» дезінформації» які провели для учасників семінару  завідувач відділу автоматизації бібліотечних процесів Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова Тер-Давлатян Ю.М. та завідувач сектору соціокультурної діяльності  читального залу Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова Майстренко Ю.А. 

 

 

В сучасних умовах «інформаційної війни» бібліотекарям треба орієнтуватися в таких поняттях як «фейки», знати різницю між поняттями "інформація" та "пропаганда", та за потреби зорієнтувати в цих поняттях своїх користувачів. 

 

 

Протягом двох годин учасники семінару визначали для себе, що значить інформація та пропаганда, робили невеличкі тренінгові вправи, переглядали відеоматеріали, висловлювали свої думки, обмінювалися спостереженнями. Результатом залишились задоволені. Є над чим задуматися і на що звернути увагу. 


 

 

 

 

 

 

 

 

Традиційний обмін досвідом відбувся у формі бібліо-експресу «Бібліотека + освіта = партнери». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рухаючись по професійному колу, відвідали декілька станцій-локацій, зупиняючись на яких мали змогу познайомитися з досвідом колег:
Відправилися зі станції «Електронна» 

 

 

Тема виступу директора наукової бібліотеки Херсонського державного аграрного університету  Н.В. Анічкіної «Корпоративна взаємодія сільськогосподарських бібліотек Херсонського територіального об’єднання».

 

 

 

Далі зупинилися на станції «Мультимедійна» на якій був представлений бібліотечний проект по роботі з молоддю «Кіно і книга: відпочиваємо разом», який представила Н.Є. Росохата - бібліотекар юнацької кафедри комунальної установи «Великоолександрівська РЦБС» 

 

 

 

 

На станції «Студентська» завідувач відділу абонемента Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова Г.С. Таворська познайомила присутніх з бібліотечним проектом «Зустрінемось в юнацькій: Тиждень першокурсника». Слухачів зацікавили як традиційні заходи в межах Тижня, так і окремі щорічні «бібліотечні родзинки».  

 

 

Повернувшись знову на станцію «Єлектронна» бібліотечні фахівці мали змогу познайомитися з виступом директора наукової бібліотеки Херсонського державного університету, голови секції по обслуговуванню читачів Науково-методичної бібліотечної комісії МОН України Арустамової Н.А. на тему «Відкритий доступ як чинник підвищення рейтингу бібліотек. Досвід створення інституційного репозитарію Херсонського державного університету». Її виступ запам'ятався перш за все лаконічно-професійним повідомленням з елементами майстер-класу щодо користування електронним ресурсом бібліотеки. 

 

І, наостанок, традиційне інтерактивне підведення підсумків семінару.
Перефразуючи мою колегу Галину Таворську, скажу так: наше
«методичне паті» отримало умовно «Сертифікат якості» і оцінку «корисно». Тож ми з колегами спрацювали добре.  Кожен учасник семінару, окрім інформації, отримав невеличку теку з методичними та бібліографічними матеріалами, які     стануть у нагоді до планування та поповнять краєзнавчі фонди бібліотек.
Залишаючи семінар, колеги отримали на згадку жартівливе
«передбачення на наступний 2016 рік в професійній діяльності». І як то кажуть : «В кожному жарті є доля правди..». 

 


Шановні колеги, нехай справдяться всі ваші сподівання і наші передбачення!


 Миру й злагоди всім нам в наших бібліотечних і особистих домівках.
 

Більше фото див. тут


2 коментарі :

  1. Дякуємо за чудовий семінар і творчу атмосферу заходу)) Було цікаво, корисно і змістовно! Чекаємо на нові запрошення!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо, що завітали на семінар. Приємно бачити професійно зацікавлених колег, які з цікавістю сприймають такі заходи. Впевнена, що запровадите в себе цікаві заходи, про які почули на семінарі. Ми всі вчимося одне в одного

    ВідповістиВидалити