"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 7 грудня 2016 р.

Досвід кращих бібліотек для учасників обласного семінару-практикуму



Обласний семінар-практикум відбувся, а ми продовжуємо знайомити вас з корисними та цікавими матеріалами, які звучали під час заходу.
До Вашої уваги – «Нові концепції – нові бібліотеки: досвід європейських країн» від провідного методиста науково-методичного відділу Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова Ольги Козаченко.

Україна йде до Європи. І бібліотеки повинні так би мовити йти попереду цього процесу, змінюючись та відповідаючи тим вимогам суспільства, які ставить перед нами сьогодення.
Тож на прикладі кращих бібліотек Європи пропоную розглянути функції бібліотек та їх місце в суспільстві.



І перша бібліотека на яку я хочу звернути вашу увагу –  Міська бібліотека м.Кельн, яка у 2015 році отримала звання Бібліотека року від Німецької бібліотечної асоціації.
Вона є однією з найбільш відвідуваних культурних установ міста. Бібліотека пропонує широкий спектр послуг для різних вікових категорій і є некомерційним, загальнодоступним місцем зустрічі. 

Тож трохи про інноваційні проекти цієї бібліотеки 
У міській бібліотеці міста Кельн користувачі можуть ознайомитись з роботою 3D-принтера і виготовити якусь дрібничку, протестувати окуляри віртуальної реальності, попрацювати у студії звукозапису, навчитись програмуванню разом із роботом, перевести відеозаписи з застарілого формату у сучасний цифровий формат  тощо.

Ідея полягає у тому, що бібліотека може знайомити користувачів з новітньою технікою, корисними сервісами і програмами. А ще бібліотека видає на абонемент електронні книги і GPS-пристрої. Щоб бути цікавою, треба дивувати і бути на крок попереду.
Це все умовно називається Makerspace, тобто простір для креативу. 
Цікавим бібліотечним проектом є Minibib. За цим проектом обладнано дві нестандартні бібліотеки у Кельні – у Міському парку (діє з 2011 р.) та у водонапірній башті (2014 р.).
Ідея створення такої бібліотеки належить саме громаді. Будь-хто (без читацького квитка, посвідчення тощо) може взяти книжку та має повернути протягом 2-х тижнів у Minibib або у іншу міську бібліотеку.
Працівник бібліотеки нотує кількість взятих та повернутих книжок. А література тут - не застарілий паперовий непотріб, а хороші якісні видання, загалом, для дітей та швидкого читання – детективи та романи. І статистика повернення складає 70-80%.  
У бібліотеці міста Кельн великий акцент зроблено на вивченні мов, особливо, німецької. Це пов’язано з полінаціональністю міста та зростаючою потребою емігрантів у вивченні німецької мови. Для цього при бібліотеці функціонує окреме приміщення – Sprachraum, в якому все спрямовано на допомогу тим, хто опановує німецьку. Така аудиторія користується високим попитом у населення. 
Трохи статистики. Центральну бібліотеку відвідує 2000-3000 людей в день, а з філіями – до 8000 користувачів. Місто налічує мільйон мешканців. Абонемент річний коштує 38 євро. 

Детальніше про бібліотеку міста Кельн ви можете прочитати тут. 
Не менш цікавою є Публічна бібліотека м.Орхус Dokk1, Данія

Бібліотека Dokk1 є частиною проекту Урбаністичного медіапростору міста Орхус. Розташована бібліотека у порту коло води, від цього і назва Dokk1.

Велике модернове приміщення у 18 тис. квадратних метрів має простір для творчості та експериментів. Самі користувачі брали безпосередню участь у проектуванні бібліотеки, тестуванні, працювали над назвою та візуальною ідентифікацією.
Бібліотека умовно поділена на зони-простори: навчання, натхнення, зустрічі, перформанс.
Цього року на конференції IFLA Бібліотека Dokk1 була визнана кращою новою публічною бібліотекою в світі.

Вона обійшла своїх конкурентів рівнем технічного оснащення та пристосованістю просторів для різних заходів та відвідувачів різного віку.
Особливо яскравою вийшла дитяча зона, де головний акцент робиться на гру як форму занурення маленьких відвідувачів бібліотеки в культурний контекст.
В 2017 році під будівлею бібліотеки відкриється зупинка швидкісного трамваю.
Комплекс Dokk1, окрім бібліотеки включає центр муніціпальних послуг, парковку і багатофункціональний зал. 

Також на увагу заслуговує Бібліотека Калліо, Гельсінки, Фінляндія 
Міська бібліотека в районі Калліо має понад 100-річну історію.
Бібліотека орієнтована на читача і проводить багато заходів для покращення своєї роботи. Так до контролю та перевірок залучають користувачів.

Ось деякі з них:
- денний feedback - прийди і скажи за чашкою кави, що не так у бібліотеці,
- «Запость свою бібліотеку» - кольоровими стіками відміть - переваги та недоліки в організації бібліотеки,
- побудь бібліотечним ревізором,
- оціночні семінари (ранжування по пріорітетам того, що подобається і що дратує).
Головний меседж до читача: «Не бійся висловити свою думку, адже бібліотечні працівники хочуть і готові чути критику». 

DOK Delft, Бібліотека м. Делфт 
Делфт — місто в провінції Південна Голландія в Нідерландах.
DOK Delft є публічною бібліотекою і має дві філії.
У 2007 році було відкрито нове головне приміщення, яке стало популярним місцем для відвідувачів з усього світу.

Приміщення бібліотеки повністю зі скла, прозоре, справді відкрите для відвідувачів. В дизайні використані теплі та яскраві кольори, аби було затишно відвідувачам.
Бібліотека – дозволяє не тільки дивитись і читати, має бути різнопланова активність, така як досліджувати, працювати, говорити, їсти, пити. Бути як вдома!
DOK реалізує різноманітні проекти і програми, спеціальний підрозділ DOK Lab розробляє інноваційні цифрові рішення для бібліотек і музеїв.
У найближчі роки бібліотека м.Делфт планує зосередитися на програмах для найменших читачів, на співпрацю з батьками і створення сприятливого середовища для розвитку навичок, необхідних у двадцять першому столітті.

Більше про кращі європейські бібліотеки ви можете прочитати на блозі Бібліотечний туризм. 

В Україні вже теж є бібліотеки переформатовані на місця для розвитку та спілкування.
Прикладами таких бібліотек є:
Перша Львівська медіатека
Приватна бібліотека BOtan в Києві
Комфорт-бібліотека для дітей у Львові 
Перша медіатека, яку відкрили у Львові, є сучасним варіантом публічної бібліотеки. Вона розташована на першому поверсі бібліотеки для дорослих і має три зали.
Перший і найбільший зал – «Медіа Хол» – містить комп’ютерну частину, стелажі з книгами, журналами та дисками, місце для проведення презентацій та виставок.
Будь-хто може сюди приходити і абсолютно безкоштовно користуватись інтернетом чи принтером, зробити копію документа чи взяти з собою кілька журналів і дисків. А може, влаштувавшись на м’яких пуфах, послухати музику.
Другий зал – «ГраVita» – кімната розваг. Тут ви можете пограти з друзями у різні настільні ігри.
Особливість залу в тому, що тут є комп’ютери для людей з особливими потребами: на них встановлено спеціальні програми.
У третій залі функціонує «Кіноплоща». 

Бібліотека Ботан навпаки розрахована на невелику кількість людей. Її позиціонують як місце для навчання, відпочинку та читання.

В інтер´єрі багато мілких дрібничок, які створюють особливу атмосферу затишку та комфорту.
Одна з цікавих послуг цього закладу – електронна закладка. Почитавши книгу, можна зкористатися спеціальною формою, внести свої данні та віддати адміністратору. Данні занесуть до системи і наступного разу можна  не витрачати час на пошук потрібної сторінки. Доречі, літературу можна читати і в електронній версії.
Але цей простір не є безкоштовним. За абонемент на годину доведеться заплатити 30 грн. Не дивлячись на те, що вона платна відгуки в інтернеті про цей простір гарні.


На початку жовтня відкрила свої двері для малих та дорослих львів’ян оновлена після капітального ремонту бібліотека-філіал №42 Централізованої бібліотечної системи для дітей м. Львова. 
Комфорт-бібліотека для дітей. Це – відкритий інноваційний простір «без стін», наповнений новими підрозділами та територіями. Нова концепція бібліотеки для дітей втілена за зразком сучасної європейської бібліотеки.
Оновлення бібліотеки відбувалось у 2 етапи.
В березні цього року відкрився Публічний Простір Підлітка з власною Спорт-ареною, Коворкінг-студією та ІТ-плацом, що надало кожному можливість активно навчатися, спілкуватися, обмінюватися ідеями та допомагати один одному, залишаючись незалежним і вільним.

Завершує цей простір Релакс-закапелок – найкомфортніше місце для усамітнення, роздумів, «тихого читання» та спілкування з найближчими друзями.
ІІ етап Завершився створенням єдиного комплексу простору комфорту в усіх його значеннях – це  Територія інтерактивної взаємодії, умовно поділена на три зони.
Book-локація чекає любителів читання, де відбуватимуться презентації книг, літературні квести, читання-імпровізи та інші події, пов’язані з книгою.
Інтелект-портал створює можливість для інтелектуального розвитку користувачів: пізнавальні студії, інноваційні проекти та соціальне репетиторство – ці послуги надаватимуть, як працівники бібліотеки, так і волонтери, а також громадські організації та об’єднання.
Креатив-форум – своєрідна мікс-територія, яка може бути кінозалом, міні-галереєю та місцем для творчих зустрічей.
«МАЛЮКs» – особлива територія для найменших читачів бібліотеки. Тут відбуватимуться вже традиційні «літературні сніданки» та заходи за програмою «Росту і розвиваюсь» в рамках проекту «Львів – місто літератури».
В Комфорт-бібліотеці для дітей передбачено багато різноманітних «побутових дрібниць» для користувачів – членів місцевої громади, наприклад, «Парковка для візочків» та інші. 

Головний меседж виступу: «Навчатися та брати за приклад потрібно кращих!».

Немає коментарів :

Дописати коментар