"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

неділю, 28 квітня 2013 р.

Бібліоніч

  «Пригоди навколо книги»

 85 років роману «Дванадцять стільців» 



Нарешті настав той день, який ми так чекали, і так довго до нього  готувалися… Сумнівалися, чи сподобається нашим гостям, чи все вийде?
Близько сьомої вечора весела музика із кінофільма «12 стільців» стала приваблювати до себе перехожих, почали прибувати гості…

 

Ганок нашої бібліотеки перетворився на імпровізовану сцену. По обидва боки якої стояли дванадцять пронумерованих стільців.  А в одному з них таки знаходився клад… Думаю, що бібліотекарі здогадаються що це за клад.

 

 

 І почалося дійство під назвою  «И вот Остапа понесло…». Великий комбінатор запропонував всім присутнім гостям запастися ГУМОРОМ і відправитися у веселі мандри за романом Ільфа і Петрова разом із головними героями…


Під оплески присутніх на сцені один за одним з’являлися чарівний Кіса Воробьянінов, загадковий отець Федір, таємничий архіваріус Коробєйніков, спекотна жінка, мрія поета – мадам Гріцацуєва, давня кохана Кіси Олена Станіславівна, гламурна Елочка, та студентка-вегетаріанка Лізонька.






  Перед початком мандрів гості прийняли участь у конкурсі «Пошук скарбів Остапа Бендера»: треба було назвати номер стільця, в якому знаходиться СКАРБ. Найбільш успішний із присутніх вгадав номер стільця зі скарбом (№ 8) і отримав подарунок – книгу Ільфа і Петрова «12 стільців».



А в цей час присутнім роздавали кольорові зірочки, тим самим умовно поділивши всіх на три команди: червоних – під керівництвом отця Федора, зелених – Кіси і нарешті жовтих – Остапа Бендера.
Під веселу музику команди відправилися у літературний квест «Слідами великого комбінатора», кожен за своїм маршрутом, зупинками якого були питання та завдання, які вимагали  точного знання тексту роману. 

 

 

Відповідаючи правильно на поставлені питання учасник отримував цукерку, неправильна відповідь коштувала «дірочку від бублика». Обов’язково після відповіді (незалежно правильна чи ні) повинна прозвучати цитата із роману, в якій звучить правильна відповідь, яка і вказує наступний маршрут команди.

 


 Вся бібліотека була оформлена в стилі «hand made», кольорові стрілки вказували направлення маршрутів команд, на дверях кабінетів  - вивіски із назвами зупинок: «Курси французької мови», «Шахклуб 4-х коней», «Салон Олени Станіславівни», «Провал»

 

 

 «Клуб», «Архіваріус», «Агітпароход» і т.і. Деякі назви навмисно збивали з пантелику, щоб було цікавіше мандрувати… І так команди побували майже у всіх відділах бібліотеки, які на цей час перетворилися на відомі місця, де саме шукали герої свої знамениті стільці 

 

 

Мандруючи слідами улюблених героїв учасники завітали до архіваріуса за ордерами на стільці,  які шукали за допомоги ліхтариків у книгосховищі. З гідністю минували імпровізований Провал,   відвідали салон Олени Станіславівни,  де відбувалося ворожіння


взяли участь у шаховому турнірі на якому демонстрували коронний хід Остапа Бендера е2е4  та відвідали курси французької мови

 

 

 

 

 а одна з команд малювала сіяча у повний зріст на старих шпалерах.

 

 
За умовами квесту – цукерочки,  отримані за правильні відповіді треба було зберігати до кінця маршруту і команда, яка отримає найбільше солодких фішок – стає переможцем.   Присутні дивували бібліотекарів досконалим знанням тексту та цитуванням твору. 

 

 

По закінченні кожного маршруту команди зустрілися у КЛУБІ, де підраховували кількість солодких фішок, отриманих за правильні відповіді. І тим самим визначили  переможців. Перемогу отримала команда червоних - отця Федора. Але на цьому гра не закінчилася. Великий комбінатор держить інтригу і об’являє СУПЕР- ГРУ.


 Щоб отримати головний приз, потрібно відповісти на три питання: яке справжнє ім’ я Елочки, як звали її подружку, і нарешті останнє – що пов’язує сучасну рок-музику із романом Ільфа і Петрова «Дванадцять стільців»?. Присутні декілька хвилин не можуть відповісти на це питання. І ость відповідь звучить – білоруська рок-група «Ляпіс Трубецкий». Саме таке прізвище носить один із героїв роману…

 

Переможець отримав в подарунок книгу, в якій розміщено два знамениті романи Ільфа і Петрова «Дванадцять стільців» і «Золоте теля». 


 

 

Закінчивсяся літературний квест фотосесією учасників з героями. 


 


Далі бібліоніч продовжилася на «Авантюрній зустрічі» в молодіжній літературній кав’ярні «ЛітTERRA» і кіномайданчику «12 стільців».


Нам було цікаво дізнатися, а що ж читають наші гості на ніч? І ми запропонували протягом вечора поділитися своїми літературними уподобаннями саме з цього питання. У холі на фліпчарті можна було залишати свої нотатки «А що ти читаєш на ніч?».

 

  Безперечно смаки дуже різноманітні: від Біблії до енциклопедичних видань і розважальних журналів. І навіть, такий запис: така синенька, думаю, що це хтось так цікаво пожартував…Згадали Ільфа і Петрова «Дванадцять стільців», мабуть же готувалися до зустрічі, поезію Марини Цвєтаєвої і Сергія Єсеніна, різноманітні романи сучасних українських та світових авторів, детективи Ірен Роздобудько та п’єси Ірвіна Шоу ... 

 

Кіномайданчик «12 стільців»
Кіномайданчик зібрав наших коллег із херсонських бібліотек, читачів та друзів і був присвячений новій формі популяризації читання – буктрейлерам. На початку познайомилися з предісторією буктрейлерів. Показ почали з відео-роликів, створених нашою бібліотекою  на художні твори: роман українських сучасних письменників-фантастів Марини та Сергія Дяченків "Vita Nostra", роман англійської письменниці та  сценаріста Софі Кінселла «Привид і дівчина» та на музичну енциклопедію «Музыка наших дней». Наступними були відео-ролики бібліотек Херсонської ЦБС, які працюють з молоддю, а саме: юнацького відділу центральної бібліотеки ім. Лесі Українки  на роман С.Майер «Сутінки», бібліотеки №3 на роман Ірен Роздобудько «Дві хвилини правди»      та   бібліотеки №23  на роман Люко Дашвар «Рай. Центр».

 

 
Вразив буктрейлер пережниці міського конкурсу відео-проектів «CD и читай!», володарки «Херсонського Оскара», учениці 11 класу ліцею журналістики, бізнесу і права Фергани Астанової на роман Марка Леві «Де ти?»

  

 

  

 Фергана розповіла про ідею створення свого відео, поділилася враженнями про нагородження премією "Херсонський Оскар" та поділилася планами на майбутнє.

 

  На питання "Чому саме цю книгу ти вибрала для буктрейлера?" дівчина відповіла: "Коли я прочитала Марка Леві, я подорослішала на 10 років, ось таке враження від прочитанного"...

  В легкій невимушеній атмосфері вечірнього чаювання відбулося обговорення буктрейлерів, обмін думками щодо створення відео-роликів, та їх представлення у веб-просторі.
Цікаво було почути поради щодо створення буктрейлерів від професійного режисера Ежурова Леоніда. В ході обміну думками народжувалися ідеї стосовно нових буктрейлерів для участі у Всеукраїнському конкурсі «Оживають герої на екрані у рекламі». Насамкінець висловили побажання збиратися якомога частіше для обміну досвідом та генерації нових креативних ідей.


 Ну і наостанок, хочу поділитися своїми враженнями від цього ДІЙСТВА. Напередодні, коли ми спілкували по скайпу з українським письменником Андрієм Кокотюхою він висловив дуже правильну думку про те, що бібліотеки повинні бути не тільки книгосховищами, але й стати культурно-творчими центрами… Спостерігаючи за учасниками нашого заходу, ми зрозуміли наскільки правильно зробили, що не звертаючи увагу на деяких скептиків, все ж підготували і провели такий захід…Думаю, що весело було всім..І приємно від того, що саме в бібліотеці можна так здорово відпочити в колі друзів не тільки вдень, але й у вечірній час, в цьому є, мабуть книжкова магія…І саме в Тиждень молодіжної книги, в якому кожен день був неповторним, цікавим, з новими інтерактивними бібліотечними заходами, приємними акціями, учасниками яких була саме молодь…
Закінчилася бібліоніч, але не закінчилися ідеї, щодо цікавого спілкування  з читачами  і  колегами…До нових зустрічей у нашій бібліотеці!!!

Особлива подяка всім фотокорам, які так гарно відобразили наше свято!!!

Немає коментарів :

Дописати коментар