"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

неділю, 1 лютого 2015 р.

Бібліотечні фішки методиста 2014 року

Закінчилася "гаряча пора" для методистів – пора річних звітів. А допоки я не занурилася із головою у безмежний океан бібліотечних проектів та заходів моїх колег по роботі з молоддю за минулий рік, доречно пригадати бібліотечні фішки методистів Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова в 2014 році. 


Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Бориса Лавреньова  до 70-річчя створення Херсонської області започаткувала обласний краєзнавчий інтернет-проект «Херсонщини достойні імена». Це цикл on-line конференцій, які об’єднали бібліотеки Херсонщини на платформі  Google Hangouts.  Теми цих відео-зустрічей були присвячені історії рідного краю, видатним людям Херсонщини та її майбутньому – молоді.






В рамках заходів до святкування 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Бориса Лавреньова започаткувала інтернет-проект: «Бібліовіночок Кобзарю». Платформою для якого стало створення групи в соціальній мережі Facebook. Святкова презентація проекту відбулася на ІІІ обласному фестивалі молодіжного читання «Відкрий свою книгу», що відгомонів 23 жовтня 2013 року у Білозерці. А підсумки проекту підвели на ярмарку інноваційних бібліотечних ідей ІV обласного фестивалю молодіжного читання та права «Відкрий свою книгу», що відбувся 15 жовтня 2014 року у В-Олександрівці, а саме: пригадали найкращі виставки, театралізовані постановки, акції, флеш-моби, веб-проекти, присвячені Кобзареві.


18 березня 2014 року Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Бориса Лавреньова запросила на «День відкритих дверей» бібліотекарів загальноосвітніх шкіл Херсонської області, які підвищують свою професійну майстерність в рамках навчання у КВНЗ «Херсонська академія безперервної освіти». Зустрічали гостей показом відео-ролика «Бібліо-успіх Лавренівки», в якому представлені найуспішніші проекти Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова за 2013 рік. Надалі гості, за окремою програмою, мали можливість познайомитися з бібліотекою і найяскравішими проектами бібліотеки. Закінчилася програма відео-конференцією «Звеличені працею й талантом» учасниками якої стали наші гості та аудиторії в Херсонській центральній міській бібліотеці ім.Лесі Українки та Білозерській центральній бібліотеці ім. П.Григоренка.  

  • Тиждень молодіжної книги «Кидай мишку – бери книжку!» в Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва імені Бориса Лавреньова 

Кілька днів, сповнених розмаїттям подій і вражень, нагадали юнакам та дівчатам, що книга і читання – це невід’ємна частина повсякденного життя. Акція «Гайда до бібліотеки за подарунком» допомогла знайти доріжку до нашої книгозбірні 18 новим користувачам, які отримали безкоштовні читацькі квитки.

Тиждень молодіжної книги "Кидай мишку - бери книжку! on PhotoPeach  

Фішкою Тижня молодіжної книги 2014 стало залучення до цього проекту платформи соціальної мережі Facebook, на якій було створено одноіменну групу в якій акумулювалася вся інформація про заході в ЮСП бібліотек області.  Молодіжна Тусовка в бібліотеках області пройшла на УРА! Як же мені сподобалися слова колег із Скадовська: "Отже, Тиждень молодіжної книги у Скадовську відбувся! Він переконливо довів, що книга є і залишається надійним другом і порадником сучасної молоді" І це не просто слова, це аксіома, говорячи терміном математика А в якому форматі та гаджеті її читати - вибирає молодь...

Молодіжна Тусовка в бібліотеках області on PhotoPeach

Переможцем від Херсонщини стала Ольга Козаченко - провідний методист Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім Б.Лавреньова. Вона мала змогу разом із бібліотекарями зі всієї України провести незабутні 2 тижні на навчанні у Києві.

Сучасний бібліотекар - 2 on PhotoPeach

З розвитком сучасних інформаційних технологій виникає потреба їх використання у просуванні краєзнавчих бібліотечних ресурсів. Саме цим питанням був присвячений семінар-практикум для працівників юнацьких структурних підрозділів бібліотек Херсонської області та бібліотекарів ПТНЗ, який відбувся 26 червня 2014 року в читальній залі Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім Б.Лавреньова.

Семінар-практикум «Використання сучасних інформаційних технологій у краєзнавчій діяльності бібліотек для юнацтва (молоді)» on PhotoPeach


 Нашу Херсонщину на Ярмарку представляли 17 працівників різних бібліотек: обласної універсальної наукової бібліотеки ім.О.Гончара, обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова, обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки, Великоолександрівської, Іванівської, Нижньосірогозької, Нововоронцовської та Херсонської ЦБС. 

Ярм@рок бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: міст ваш!» on PhotoPeach


  


 За роки існування фестиваль «Відкрий свою книгу» промандрував Херсонщиною, проклавши маршрут через Голу Пристань, Каховку, Білозерку до Великої Олександрівки. І шлях цей вимірюється не кілометрами і роками, а тисячами людей, об’єднаних палкою любов’ю до книги, десятками бібліотечних інновацій, втілених у життя. 

Мистецька програма «Ми сильні любов’ю до України” наочно продемонструвала не тільки творчі таланти великоолександрівців, а й їхній високий патріотизм, відданість рідній землі. На цій патріотичній хвилі пройшов весь фестиваль. Розмаїттям кольорів і творчою фантазією вразили майстрині Великоолександрівщини, вихованці місцевого Центру дитячої та юнацької творчості під час благодійної виставки «З Україною в серці творимо дива». 

Кошти від продажу робіт та благодійні внески учасників фестивалю у сумі 751 грн. передали Борозенській сільській бібліотеці, яка організовує місцеву громаду на допомогу воїнам-херсонцям, що перебувають у зоні АТО на Сході. 

На традиційний фестивальний «Ярмарок інноваційних бібліотечних ідей» приїхало 72 бібліотечних фахівця з Херсона та 10 районів Херсонської області, загалом було представлено 48 міських та сільських бібліотек Херсонщини.



Зав. НМВ Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова - Ірина Тарадименко

Немає коментарів :

Дописати коментар