"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

вівторок, 17 квітня 2018 р.

Віртуальний бібліодайджест 2018 №1

Перший в цьому році випуск Віртуального бібліодайджеста присвячено трансформаціям бібліотечних функцій, бібліотечних пріоритетів та бібліотечної діяльності за матеріалами фахових статей журналу Бібліотечна планета.

Під впливом технологічних та соціокультурних перетворень, які відбуваються в сучасному світі, змінюються й традиційні стереотипи стосунків між бібліотекою і суспільством. З бурхливим розвитком інформаційно-комунікативних технологій бібліотеки, котрі тривалий час були майже єдиним каналом доступу до документних ресурсів і масивів знань, опановують цифрові технології.
Питання щодо майбутнього публічних бібліотек обговорюються представниками влади і громадськості, бібліотекарями і користувачами. Однак їх розв’язання залежить від того, наскільки бібліотеки зможуть адаптуватися до тенденцій розвитку сучасного соціуму. Від трансформації діяльності бібліотеки залежить не тільки їх майбутнє, а й доля галузі культури країни в цілому.
Дослідження підтвердили гіпотезу стосовно того, що базовою функцією сучасної бібліотеки є інформаційна. Новим вектором інформаційної діяльності бібліотеки є організація і управління масивами знань, тобто відбір, перероблення на основі аналізу, синтезу і структурування різноманітних текстів і медіапродуктів, їх трансляція та передання (в т. ч. мережеве) наявним і потенційним користувачам.
Наступна функція сучасної бібліотеки – освітня. Саме бібліотека спроможна забезпечити право людини на здобуття безперервної освіти та самоосвіти протягом усього життя через інструментарій інформаційного підтримання, сприяти підвищенню інформаційної грамотності населення, його інформаційної культури. 
Новим змістом варто наповнювати одну з базових функцій бібліотеки - меморіальну, яка спрямована на збирання, збереження, розкриття документного історико-культурного надбання і забезпечення доступу до нього членів громад.
У виконанні культурно-просвітницької і культурно-дозвіллєвої функцій новим є те, що сучасна бібліотека може виходити за межі монологічних форм, формувати на своїх майданчиках і поза ними багатоаспектний комунікативний простір, у котрому активна роль належить її користувачам як учасникам практик культурного діалогу.
Отже, бібліотека майбутнього повинна стати не тільки простором для вільного спілкування, самореалізації, освіти і творчості, а й загальнодоступним інформаційно-дозвіллєвим центром, котрий акумулюватиме різноманітні інформаційні потоки і забезпечуватиме рівноправний доступ усім соціальним групам до достовірної інформації і знань, а її соціально орієнтовані сервіси охоплюватимуть усі сфери життєдіяльності суспільства.

Докладніше в статті Т.Вилегжаніної "Трансформація функцій публічних бібліотек у реаліях сьогодення"

У форматі дискусії, запропонованої ІФЛА, українські фахівці обговорили бачення майбутнього бібліотек, проблеми та можливості, які мають українські книгозбірні сьогодні, а також те, як об’єднане бібліотечне співтовариство може разом відповісти на виклики майбутнього. 
Узагальнені результати цього експертного обговорення в статті – О.Бояринової, О.Воскобойнікової-Гузєвої, В.Пашкової «Внесок українських фахівців у глобальне бачення майбутнього бібліотек». 
Основними цінностями, які пропонують бібліотеки, було визнано: клієнторієнтованість; надання доступу до інформації; сприяння демократії та інтелектуальній свободі; розвиток грамотності, освіти, просвіти; доступність
До сильних сторін бібліотек експерти віднесли: інформаційний ресурс та доступ до нього (безкоштовний, рівноправний); досвід реалізації інноваційних проектів; наявність фізичного приміщення; надання спеціалізованих різноманітних бібліотечних послуг; здатність до трансформацій, готовність до змін.
Основні проблеми бібліотек, вважають експерти, такі: недостатня компетентність персоналу, старіння кадрів, менталітет; недосконала нормативно-правова база; відсутність ефективної державної політики в галузі бібліотечної справи; залежність бібліотек від політичних та адміністративних процесів; недостатнє фінансування.
Розвиток сильних сторін, урахування суспільних процесів і особливостей стану галузі в поєднанні із спільними професійними цінностями - запорука успіху і сталого розвитку бібліотек.

Про трансформаційні процеси та змінення пріоритетів у діяльності Одеської ОУНБ ім. М. Грушевського, зокрема, стосовно впровадження варіативних моделей бібліотечного обслуговування, зонування бібліотечного простору, надання користувачам широкого спектра традиційних та інноваційних послуг, створення для них комфортного середовища в статті Ю.Амельченко «Новий простір бібліотеки: популярність, репутація, бренд».
Колектив бібліотеки ще з перших років незалежності нашої держави відчув нові потреби суспільства у функціонуванні закладу як громадського центру спілкування, необхідність спрямування своєї діяльності на задоволення культурно-освітніх, дозвіллєвих, інтелектуальних потреб користувачів, реалізацію їх різноманітних ідей. Фахівці трансформували простір обласної бібліотеки та обрали своїм професійним гаслом тези «Читач завжди правий» і «Що менше “табу”, то краще людині». 
Бібліотека приваблює користувачів не лише багатющим зібранням літератури, започаткованим ще у XVII ст., а й комп’ютерними залами, Wi-Fi, зручними, затишними зонами відпочинку. А якщо відвідувачеві хочеться почитати влітку на свіжому повітрі, то для цього створено й таку можливість. Також у холі бібліотеки діє кафе, яке небезпідставно можна вважати літературним, адже тут усі охочі обговорюють останні літературні новинки, не заважаючи тим, хто працює в читальних залах.
У бібліотеці запроваджено буккросинг, для цього в холі встановлено стелаж «звільнених книг». Є тут також інформаційний стенд «Крокуємо бібліотечними заходами».
У відділі персонального абонемента створено дитячий куточок, в якому малеча, що приходить разом з батьками чи бабусями, може погратися різноманітними іграшками, подивитися мультфільми, помалювати на інтерактивній дошці, переглянути чудові дитячі книжки - подарунки від друзів бібліотеки. Тут також проходять засідання клубу «Літературний сад», на які збираються майбутні поети і літератори. Вони обговорюють сюжети та героїв прочитаних книг з доброзичливими бібліотекарями-ерудитами.
У читальній залі створено кінозал. Це дало нам змогу, наприклад, долучитися до проведення Фестивалю європейського кіно, організувати допрем’єрний показ і обговорення документального фільму «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова».
Використати бібліотечний простір якомога повніше і з користю для відвідувачів - наша мета. Тому, наприклад, влітку фахівці відділу мистецтв, які знаються на живописі, музиці, театрі та кіно, перетворюють бібліотечне подвір’я на читальну залу зі столами під парасольками від пекельного сонця, з можливістю почитати пресу або книгу, поспілкуватися, послухати музику, випити прохолодної водички.
Є в бібліотеці і зовсім нова сучасна зала, яку допомогли облаштувати благодійники. В ній розмістився відділ соціально-культурної діяльності.
Бібліотекар О. Тарасенко ініціював і реалізує літературно-пізнавальний проект «Сучасна українська література через персонали». Вже відбулися заходи на теми: «Патріарх української літератури Юрій Андрухович», «Сірий кардинал Юрій Іздрик», «Залізна леді Оксана Забужко», «Український Пелевін Сергій Жадан», «Галицький лицар Юрій Винничук».

Більше цікавої інформації шукайте в першоджерелах:

Вилегжаніна, Т. Трансформація функцій публічних бібліотек у реаліях сьогодення // Бібліотечна планета. – 2018. – №1. - С.4-5.

Бояринова, О. та ін. Внесок українських фаівців у глобальне бачення майбутнього бібліотек / О. Бояринова, О. Воскобойнікова-Гузєва, В. Пашкова // Бібліотечна планета. – 2018. – №1. - С.7-9.

Амельченко, Ю. Новий простір бібліотеки: популярність, репутація, бренд // Бібліотечна планета. – 2018. – №1. - С.17-19.

Немає коментарів :

Дописати коментар