"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

пʼятницю, 19 жовтня 2012 р.

Привабливість бібліотечної професії: Висновки дослідження Херсонськоъ ОБЮ


        В чому привабливість бібліотечної професії? Що підштовхнуло молодих спеціалістів до цього вибору? Та як підвищити імідж нашої професії у суспільстві? На ці та інші питання анкети Всеукраїнського соціологічного дослідження «Привабливість бібліотечної професії»  ми (а саме, 90 молодих бібліотекарів області)  намагалися знайти відповідь.
     За результатами анкетування я зробила висновок, що більшість опитаних респондентів усвідомлено підійшли до вибору професії і, лише невелика кількість, а саме 10% потрапили до цієї галузі випадково, тому зовсім не дивно, що розчарування отримали лише 3%, а більшість (95%) визнали, що професія їм подобається. Молоді спеціалісти бібліотек розуміють соціальну значущість бібліотек у суспільстві, хоча Інтернет склав деяку конкуренцію для бібліотек, але бібліотеки стають інформаційними та дозвіллєвими центрами.
   
Для підвищення престижу бібліотечної професії в суспільстві більшість опитаних пропонують представити  бібліотечну професію як цікаву для молоді роботу, проводити більше акцій та молодіжних заходів профорієнтаційного характеру.
     91% опитаних вважають, що для роботи бібліотекарем потрібна профільна освіта, щоб розуміти всі аспекти, багатоплановість та специфіку бібліотечної спеціалізації. Це питання викликало дебати в нашому колективі, тому, виступивши з ініціативою ми провели на блозі анкетування «Чи потрібна профільна освіта для того, щоб працювати в бібліотеці?», на яке 83% відповіли позитивно.
  Найбільш корисними рисами в бібліотечній професії, за результатами опитування, стали відповідальність та творчість.
    Найпопулярнішою серед молодих спеціалістів є робота у відділах обслуговування читачів, адже молодим цікаво спілкуватися зі своїми ровесниками, організовувати заходи, виставки тощо. Найменше запитів отримала спеціалізація каталогізатор і двоє з опитаних ще не визначилися.
    85% опитаних збираються продовжувати працювати за фахом, тому треба спрямовувати роботи установи на підвищення кваліфікації молодих спеціалістів, проводити конкурси, організовувати школи розвитку та навчання. 

Козаченко Ольга Олександрівна, провідний методист 
науково-методичного відділу

Немає коментарів :

Дописати коментар