"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

понеділок, 15 жовтня 2012 р.

Зустрінемось в юнацькій...

З 8 по 12 жовтня в нашій бібліотеці відбувся тиждень першокурсника «Зустрінемось в юнацькій». Протягом п’яти днів до книгозбірні завітали більше сотні студентів першого курсу Державного університету (ХДУ) та Морської академії, економіко-технологічного технікуму при національному технічному університеті (ХНТУ) . На екскурсіях вони познайомилися з історією та сьогоденням бібліотеки, відділами обслуговування та послугами для користувачів. 



Протягом тижня діяла акція безкоштовного запису «На STARTдо знань», яка мала свої позитивні наслідки: до бібліотеки записалося понад 20 нових читачів – «студентів первачків».

Незабутнім, цікавим і корисним став бібліошопінг «Вічна магія книги», підготовлений працівниками читальної зали, в якому взяли участь студенти ХДУ та Морської академії.За допомоги маркетингових прийомів (музики, світла,ароматів, кольорів) приверталась увага читачів до книги та бібліотеки. Для кожної цільової групи на столах було розкладено книжки, які зацікавили майбутніх фахівців.




Слушними для студентів були поради у виборі потрібної книги від Андрія Жнивіна, регіонального представника видавництва дитячих журналів: «Жирафа Рафа», «Зін».





Молоді були запропоновані практичні завдання: обрати і прорекламувати книгу так, щоб її захотіли «купити» якомога більше людей, використовуючи «маркетингові прийоми». 







Протягом всього заходу звучали музичні композиції у виконанні ансамблю народних інструментів «Прем’єра». Це теж був один із маркетингових ходів.



Один із днів мав неформальний характер: на чергову фанатську тусовку з циклу «Рок forever!» зібралися першокурсники економіко - технологічного технікуму при ХНТУ. Тусувалися на тему «Рок як музичне втілення молодіжних субкультур». За час підготовки до заходу працівники бібліотеки стали справжніми експертами з неформальних молодіжних течій. Для більш емоційного сприйняття теми бібліотекарі навіть змінили звичайний бібліотечний дрес-код на «look» представників хіпі та готів. Студенти дізнались, як змінювалися ідеали, філософія, естетика та музика молодіжних бунтарів: хіпі, панків, скінхедів, готів та емо протягом понад півстоліття. Молоді настільки сподобався захід, що вони запропонували організувати наступну тусовку, на якій обговорити інші напрямки рок-музики та молодіжних субкультур.


    В межах Тижня першокурсника відділ міського абонемента запропонував своїм відвідувачам книжкову виставку «Республіка вільних людей»,присвячену Дню українського козацтва. 
 Побудована за трьома розділами вона розкриває надзвичайно цікаву тему українського лицарства.
 Популярна література про розвиток та становлення українського козацтва, ілюстровані видання сучасних українських істориків - книги серій «Особистість і доба» та «Історичне досьє» створюють багатогранні цікаві портрети найвідоміших козацьких обранців. Художні твори серії «Бібліотека історичної прози", переносять читача у славне минуле козацтва, його життя і подвиги, побут і звичаї. 



Завершився Тиждень першокурсника книжковим дрес-кодом "Пять зірок. Книжки-ювіляри 2012 року" для студентів першокурсників Херсонського музичного училища.








Звісно, назву та форму проведення було обрано не випадково, тому що книжковий дрес-код – це книги обов’язкові для прочитання, тобто, кожна культурна та освічена людина повинна їх знати. Бібліотекарі обрали п’ять книг - ювілярів цього року, популярних і до сьогодення. Серед них -  «Вісімдесят днів навколо світу» Ж. Верна, «Повість про справжню людину» Б. Польового, «Людина-невидимка» Г. Уеллса, «Хоббіт, або Туди і назад» Дж. Толкіна та «Дракула» Б. Стокера. 

Поступово, завдяки різноманітним відеоматеріалам учні пізнавали історію написання, авторів та екранізацію в кінематографі і мультиплікації цих творів. А головне - наочно познайомилися з літературними шедеврами та подивилися, що ж вийшло у режисерів та сценаристів цих романів, після їхньої  копіткої праці. 

Тиждень завершився, але завдяки йому відбувся діалог між бібліотекою та студентами, зав'язалася надійна дружба на користь майбутнім молодим спеціалістам.

1 коментар :

  1. Другий рік поспіль бібліотека проводить Тиждень першокурсника "Зустрінемось в юнацькій". Здається, що цьогорічний був вдалішим.Неординарні форми заходів, сміливий і несподіваний підхід у спілкуванні з молоддю викликали бажання першокурсників стати нашими читачами. Думаю, що проведення таких тижнів стане доброю традицією.

    ВідповістиВидалити