"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 17 червня 2015 р.

V Ярмарок інноваційних бібліотечних ідей

Скадовськ, море, відпочинок
 
Бібліотекарі зі своїми «бібліотечними валізами», в яких зібрані  проекти по роботі з молодддю потягнулися до моря аби обмінятися ідеями, презентувати найкращі з них, поспілкуватися.
 
І все це в атмосфері піднесеного фестивального настрою.
 
Весь Ярмарок був пронизаний морською тематикою, адже вперше Фестиваль відбувався у місті-курорті Скадовськ на березі моря. Тому проекти надіслані на розгляд журі ми назвали – бібліотечними скарбами, а за їх презентацію коллеги отримували три перлинки на срібній нитці, які символізували інноваційність, актуальність ідеї та перспективність бібліотечних проектів.
Цього року до оргкомітету надійшла рекордна кількість проектів  за всю історію Фестивалю – 18 з 17 районів: Бериславського, Білозерського, Великолепетиського, Великоолександрівського, Геничеського, Голопристанського, Іванівського, Каланчацького, Каховського, Новокаховського, Нововоронцовського, Новотроїцького, Цюрупинського, Чаплинського, Скадовського та міста Херсон. Бібліотекарі в своїх проектах представляли різноманітні теми та  книги, які відкривала для себе молодь Херсонщини: патріотичні, правові, екологічні, краєзнавчі, фантастичні, присвячені  вибору професії та книжковим ювілеям, тощо. 6 проектів, з усіх надісланих, були присвячені популяризації правових знань у молодіжному середовищі.

Під час Ярмарку бібліотечних інноваційних ідей були презентовані 10 кращих проектів. Їх могло бути більше, але не у всіх була можливість завітати до Скадовська.
 
Нагороди розподілилися наступним чином:
 
Дипломом нагороджено колектив центральної районної бібліотеки комунальної установи «Великоолександрівська РЦБС» за створення та реалізацію проекту  «Мультимедійний клуб «Кіно і книга: Відпочиваємо разом»






Створюючи мультимедійний клуб колеги із Великої Олександрівки мали на меті використовувати візуальний твір як інструмент просування читання для молодої аудиторії. Нажаль, колеги через велику відстань не змогли завітати на фестиваль, але їх проект був вартий уваги присутніх. 



Дипломом також відзначено колектив центральної районної бібліотеки КЗ «Скадовська ЦБС» за проект  «Жива бібліотека».

 





Уявіть ви прийшли в бібліотеку. Ви заходите, шукаєте по каталогу потрібну книгу, знаходите її і читаєте. А тепер уявіть іншу бібліотеку, де замість книжок – люди, де читання – це розмова. Ви заходите, вибираєте «книгу» і спілкуєтесь з людиною. Це і є «Жива бібліотека».

Бібліотечний проект КУ «Каховська районна об´єднана бібліотека ім. М. Братана» «Флешбук Гоголь-фентезі + БІБЛІОТЕКА», над яким працював  колектив районної бібліотеки, теж отримав диплом Фестивалю.

 
 

До 180-річчя повісті «Вій» М.В.Гоголя бібліотека створила сторінку в соціальній мережі Вконтакте, аби знайомити з книгою через фрагменти тексту, ілюстрації, біографію автора, особисті переживання тощо. Найбільшою несподіванкою став літературно-правовий суд, який відзняли за допомогою активних читачів бібліотеки. Група вже налічує більше 100 учасників, а книга зібрала навколо себе відданих читачів.

 

 
Грамотою нагороджено колектив комунального закладу «Білозерська районна бібліотека ім. Петра Григоренка» за створення та реалізацію проекту  «Правовий Не-Формат».

 

  
 
Бібліотекарі розширюють форми бібліотечної  правової діяльності для односельців, що повернулися з АТО, а також вимушених переселенців зі сходу та Криму, розробляють  систему правової освіти для молоді, враховуючи  нові  аспекти  нормативного законодавства. Як результат проекту молодь навчиться орієнтуватись у правових питаннях, виробить вміння застосовувати знання на практиці, зможе сформувати цілісну уяву про правові та моральні основи життя та розв’язувати життєві ситуації відповідно до своєї свідомості та правового світогляду.

 

Грамотою відзначено також колектив центральної районної бібліотеки Каланчацької ЦБС за проект «Каланчак літературний: Відкриваємо. Читаємо. Просуваємо!».

 




Перед здивованими колегами предстали – Микола Васильович Гоголь та Хівря, які в жартівливій суперечці, через вірші, танці та діалог презентують своє надбання – альманах «Каланчак літературний».  До альманаху увійшли твори місцевих письменників та поетів – фундаторів, видатних постатей, сучасників, молодих талантів та фолькльор Таврійської землі. Альманах зацікавив молодь Каланчацького району, став улюбленою книжкою багатьох відвідувачів.


За створення та реалізацію проекту «Щаслива родина – міцна країна» також отримали грамоту колеги Цюрупинської районної бібліотеки для дорослих

 

 

Бібліотека розпочала великий проект, який має на меті, поглибити уявлення молоді про родинні стосунки, розвивати у молодих людей цінісного ставлення до майбутньої сім´ї, її створення на основі любові, поваги, згуртованості. Різнобічня підготовка до подружнього життя включає в себе правові та духовні напрями, естетичну та психологічну підготовку. Яскравим доповненням стали уроки кулінарної майстерності та майстер-класи по приготуванню страв української кухні. 

 




Грамотою нагороджено колектив бібліотеки-філії №23 ім. І. Багряного Херсонської ЦБС за проект «Пізнай Європу через книгу».

 





Головною метою проекту є поширення інформації про Європу та  євроінтеграцію, формування «почуття європейської гідності», відкриття «європейського бачення світу», організація змістовного дозвілля, покращення комунікативних навичок спілкування з молоддю країн Європи.

 


Цього року на ярмарку два бібліотечні проекти отримали також ще й заохочувальні подарунки:
 
 

•    «Бібліотека – територія здоров´я» Новокаховської ЦБС, який цікавими інтерактивними формами та методами застережує від згубних та шкідливих звичок, 

 





•    «Мені не соромно признатись, що я землі цієї син: до 80-річчя від дня народження М.Братана» Семенівської сільської бібліотеки КУ КРОБ ім.М.Братана, що популяризує творчість Миколи Івановича Братана та сприяє розвитку творчої діяльності молоді.

 



Грамотами від Головного територіального управління юстиції в Херсонській області відзначено проекти правової тематики:

 
 
«І джура козацький мав свої права» центральної районної бібліотеки комунального закладу «Чаплинська централізована бібліотечна система»

 

 

За допомогою інтерактивних інтелектуальних ігор молодь Чаплинського району знайомиться з історією правознавства, основними правовими питаннями тощо. Присутні на Ярмарку змогли переконатися в цьому завдяки креативній презентаціїї колег із Чаплинської центральної районної бібліотеки. Проведена ними гра «Чорна скринька» ще раз довела, що навчатися граючись – краще.

 


•    «Світ захищений правом» центральної районної бібліотеки Новотроїцької ЦБС

На останок всі присутні отримали побажання, щоб з кожним роком перлинок на сріблястій нитці ставало все більше, а проекти ставали більш сучасними та креативними.

З вами відкривала бібліотечні скарби:
Ірина Тарадименко, завідувач науково-методичним відділом,
Ольга Козаченко, провідний методист науково-методичного відділу Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова.

Немає коментарів :

Дописати коментар