"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

суботу, 13 червня 2015 р.

Перший фестивальний ювілей: V обласний фестиваль молодіжного читання та права «Відкрий свою книгу» в Скадовську


Отже, фестиваль в привітному Скадовську відгомонів, а нам залишилася купа вражень: яскравих, веселих і незабутніх, з присмаком суму від того, що так швидко все минає і радісних – зі сподіваннями на нову зустріч.

Отже, традиційні враження методиста… 


Перший маленький ювілей – п’ять років. Тому і програма передбачала крім традиційних заходів, ще й багато святково-розважальні, як для молоді так і бібліотечних фахівців. Гостей фестивалю зустрічали  бібліотекарі, вдягнені  у морських стюардес і, задавали цим фестивалю морський присмак. А як же інакше – місто-курорт Скадовськ на березі Чорного моря, перлина Херсонщини. Святкове відкриття фестивалю із яскравими виступами молодіжних творчих колективів Скадовщини, святковий мото-пробіг містом і голуби миру, яких випустили в небо яскраві тендітні дівчата, задали гарний настрій учасникам фестивалю на весь день. 




Продовжився фестиваль у фойє Скадовського районного будинку культури ім. Шевченка. Учасники фестивалю могли спілкуватися з письменниками Херсонщини, які завітали на фестиваль: Валерієм Куликом, Василем Гайдамакою, Оленою Маляренко, а також скадовчанами Олегом Лиховидом та Любов Височанською. Протягом автограф-сесії «Літературний фарватер» письменники разом зі своїми читачами мандрували "літературним фарватером Херсоншини", спілкувалися, роздавали та отримували книжки з автографами. 


Благодійний ярмарок робіт майстринь Скадовщини «З Україною в серці творимо дива» манив гостей своїми прикрасами, картинами, вишиванками та різноманітними сувенірами, які можна було придбати на згадку про фестиваль та чарівне місто Скадовськ. Протягом години учасники фестивалю спілкувалися між собою, обмінювалися думками під  чудовий музичний супровід оркестру. 






А ще за цей час на патріотичному боді-арті «Я люблю Україну», всі охочі  малювали собі різноманітні синьо-жовті малюнки на згадку: сердечки, прапорці, квіти. Методисти обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова теж не залишилися осторонь такого яскравого фестивального дійства. Ось такі красунечки скадовчанки у таких гарних вишиванках із гарними патріотичними малюнками траплялися на кожному кроці. 



Мистецька програма «Скадовськ - Україна: щаслива родина!» настільки вразила талановитими учасниками Скадовщини, що декілька днів залишала по собі святковий настрій. Здається, що в Скадовську співають і танцюють всі, не залежно від віку, професії та посади. Починаючи від першого заступника з гуманітарних питань районної держадміністрації - Ольги Миронець, директора районного будинку культури – Анатолія Волошина і, закінчуючи самими маленькими чарівними танцюристами-морячками. 

Патріотичний дух був присутній протягом всієї програми: святкове внесення державного прапора і прапора Скадовська  юнаками в національних костюмах, майстерне виконання українських пісень та таночків, чудове поєднання класичного бального танцю з українським колоритом. 


Особливо зачарувало майстерне виконання О.Миронець сучасних патріотичним пісень, присвячених сучасним героям України – учасникам АТО. Зал стоячи вітав героя, який був присутній в концертній залі, висловлюючи цим свою подяку за те, що саме завдяки таким як він, ми маємо можливість так спілкуватися і святкувати, відчувати себе справжніми українцями-патріотами, господарями своєї рідної землі… 

В такі хвилини розумієш, як же потрібні такі заходи для молоді… і не тільки...


Після мистецької програми всі учасники потрапили на своєрідну Алею мистецтв, на якій змогли взяти участь у фестивальному ярмарку обміну книг «Книжкові вітрила», зробити фото або селфі, використовуючи аксесуари літературних героїв, відвідати поетичний майданчик, де лунали патріотичні вірші про Україну у майстерному  виконанні учнів шкіл Скадовського району. 






Милували око вихованці Скадовської школи мистецтв, які сиділи за мольбертами, малювали різноманітні пейзажі за власним вподобанням, і зовсім беспосередньо давали інтерв’ю журналістам обласної ТРК «Скіфія».






Зрозуміло, що на такій святковій фестивальній АЛЕЇ методисти теж не залишилися без фото на пам’ять.






Начальнику обласного управління культури Херсонської державної адміністрації – Світлані Думинській теж дуже сподобалася ця Алея, на якій вона змогла обміняти книгу та зробити фото на згадку.






Підживившись смачною стравою від скадовської кухарочки-господині, учасники фестивалю помандрували на інші майданчики. Молодь мандрувала своєю територією, бібліотечні фахівці поспішали на традиційний ярмарок інноваційних бібліотечних ідей… 




Цього року молодіжна територія змінила свій традиційній формат і вийшла за рамки аудиторії. Молодь мандрувала Скадовськом, знайомлячись з його пам’ятками історії, культури та архітектури. Краєзнавчий квест «Скадовські ігри: чайка-пересмішниця» розпочався молодіжним флешмобом і задав тонус для подальших мандрів. 





Морський порт, колесо огляду, візитка міста - фонтан з дельфіном та русалкою, історико-краєзнавчий музей – неповний перелік місць, де довелося побувати мандрівникам, щоб виконати всі умови квесту, не заблукати і потрапити на закриття фестивалю. Та це було б і не можливо, бо гідами та помічниками все ж таки були скадовчани – бібліотекарі та читачі-волонтери, які і зустрічали мандрівників і задавали їм загадки-завдання. 


На шляху мандрівників траплялося різне: і приємне і несподіване. Спочатку катання на колесі огляду, з якого так чудово видно узбережжя і море, і раптовий дощ із грозою. Але ніщо не зупинило наших завзятих мандрівників, вони хоч і з перешкодами, все ж дісталися кінцевого пункту, де на них чекав приємний сюрприз. 



А сюрприз для всіх учасників чекав на закритті фестивалю у Скадовському історико-краєзнавчому музеї. Наші гостинні господарі, працівники КЗ «Скадовська ЦБС» на чолі з в.о. директора Купенко О.Г. разом із працівниками музею влаштували справжнє ювілейне святкове закриття із ювілейним тортом







Та й торт же виявився таки літнім, фестивальним і яскравим – із морозива та полуниці.  

Не залишилися без приємних професійних сюрпризів бібліотечні фахівці. Традиційним фестивальним підведенням підсумків стало нагородження відзнаками та подарунками.


Дякуємо всім, хто причетний до цього неймовірного свята, за всі фестивальні сюрпризи !!!  

(Про ярмарок інноваційних бібліотечних ідей та  відзнаки фестивалю читайте незабаром в іншому пості більш детально) 


Тож, фестиваль закінчився, попереду відпустки, відпочинок…А ми вже думаємо, де ж відбудеться наступний фест, куди помандрує?



До нових зустрічей!!!



Зав. НМВ Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова - Ірина Тарадименко 

Більше фото:  див. тут

Немає коментарів :

Дописати коментар