"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

вівторок, 21 травня 2013 р.

"Книжка - це магія, Божий промисел. Поки відкрито для мене цей зір, я пишу"

21 травня нарешті відбулася в режимі скайп-спілкування довгоочікувана зустріч з українською письменницею – Ірен Роздобудько. (у межах проекту «Замов письменника»). До нас знову завітали учні Херсонського обласного ліцею. І, дякувати Богові, все відбулося майже без технічних перешкод. На зустрічі також були присутні працівники нашої книгозбірні, всі кому цікава її творчість.

 

 Традиційно зустріч розпочалася з питання про дитинство, основні кроки життєвого та творчого шляху. Ірен Віталіївна розповіла про своє «хуліганське навчання», відвідини драматичного гуртка, перемоги у поетичних конкурсах .. і те, як пізнавала життя, працюючи  у цирку, на заводі, кіномеханіком, диктором на радіо, а в той же самий час отримувала професію журналіста, навчаючись на заочному відділенні  Київського Національного Університету. 

 

 В ході спілкування  ми дізналися звідки у неї таке незвичне для України ім’я  - Ірен. І дізналися, що так назвав батько на честь улюбленої героїні Ірен Форсайт знаменитого роману Д.Голсуорсі «Сага о Форсайтах». І коли в дитинстві ровесники цькували за незвичне ім’я, вона раптом зрозуміла: «Якщо за нього б’ють, значить в ньому щось є».
У тяжкі хвилини свого життя, коли можливо інколи опускаються руки, вона... починає читати…"Сенсу немає читати, коли ти не розумієш, що потрапляєш в інший світ"… Перші поштовхи – слухати музику: Альбіоні, Паганіні, Висоцького…Головне пам’ятати, що є вічні речі, а є тимчасові…Головне пам’ ятати, що до успіху йдуть із щасливим обличчям!!!

Найперший невеличкий твір було написано нею у 4 рочки..А вже шестирічною вона написала казочку, і з тих пір не може зупинитися…  «Головне, щоб було що сказати людям», - говорить вона. А у мами до сих пір зберігаються безліч блокнотів з її дитячими казочками..  

 Ще з дитинства полюбляє творчість О.Гріна, К.Паустовського та І.Буніна. Це справжні «стилісти та музиканти слова». Говорячи сучасною мовою – 3D формат…З українських авторів дуже цінує і любить романи Івана Багряного «Сад Гетсиманский» та «Тигролови»…

 Зараз Ірена Віталіївна пише російською і українською мовами і, якщо говорити про вірші, то краше відчуває поезію російською, а прозові твори пише українською. 

Перший твір, який вийшов друком був роман «Мерці»(«Пастка для жарптиці») і переміг у 2000році у конкурсі «Коронація слова». Тож вона радить всім молодим, творчим людям приймати участь у якомога різноманітніших конкурсах.

 Молоді цікаво було дізнатися що ж саме надихає її писати?
А надихає будь-що, наприклад жіночий манікюр із малюнком...гудзик, який валяється на підлозі, алеж йоо хтось загубив, і він йому конче потрібен... З дуже малих дрібниць народжується сюжет... Дослухається до людей. мандрувала країнами світу.. Зараз більше полюбляє мандрувати Україною і зустрічатися із читачами. Написання книжок не є для неї бізнесом, тому що вона вважає це Божим промислом.   "Книжка- це магія. Поки відкрито для мене цей зір, я пишу"

 

 

 На питання: в якому жанрі Вам легше писати? вона відповіла, що в тому жанрі, в якому  живе…пише не тільки романи, але й сценарії, інколи комедії абсурду…"Хочу бути несподіваною - стверджує письменниця. Любить часом  підсовувати читачеві таких собі «чортиків», як наприклад у «Мандрівках без сенсу і моралі» в яких наводить національні кулінарні рецепти та списки письменників лауреатів всесвітньо-відомих премій. Коли збираються з друзями у подорож, наприклад до Фінляндії, готують і смакують фінські страви".

«Люблю, коли мої книжки спонукають до роздумів.. Намагаюся у своїх творах, щоб  читачі зрозуміли їх фінал відповідно до свого світосприйняття»

 Спілкуючись із письменницею ми зрозуміли її головний секрет успішної жінки - добрий тил - сім’я..повсякденна праця і нарешті досвід життя…«Головне пам’ ятати, що до успіху йдуть із щасливим обличчям!!!»

 

 


Ірен Роздобудько звернулася до молоді: «Не треба народитися зі срібною ложкою у роті, щоб щось зробити. Тому, не бійтеся починати щось нове»...

 

 

 На свого читача чекає нова книжка Ірен Роздобудько – «Ліцей слухняних дружин»... а читачів - нові цікаві зустрічі та скайп-спілкування з українськими письменниками 

Наш невеличкий запис зі спілкування

1 коментар :