"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

неділю, 5 жовтня 2014 р.

Літературний бібліо-квест навколо книги, як форма залучення молодого користувача до бібліотеки та читання…

Квест з англ Quest - «пошук, предмет пошуків, пошук пригод, виконання лицарського обітниці. У міфології і літературі поняття «квест» спочатку позначало один із способів побудови сюжету - подорож персонажів до певної мети через подолання труднощів (наприклад, міф про Персея або навіть 12 подвигах Геракла). Зазвичай під час цієї подорожі героям доводиться долати численні труднощі і зустрічати безліч персонажів, які допомагають або заважають їм. Герої можуть виконувати квест як з особистої вигоди, так і з інших мотивів. Виконання деяких квестів пов'язано з рішенням морально-етичних завдань. Велику популярність подібні сюжети отримали в лицарських романах, зокрема, один з найбільш знаменитих квестів лицарів Круглого Столу - пошуки Святого Грааля. 

Літературний квест (літературне квест-орієнтування) - це один з варіантів гри-пошуку, настільки популярної в наш час в молодіжному середовищі. Маршрут літературного квест-орієнтування пов'язаний з сюжетом і героями запропонованих для читання книг. Кожна зупинка в маршруті - це пам'ятні місця та сюжети літературного твору.

Вже другий рік поспіль як наша бібліотека з метою залучення молоді до бібліотеки та читання використовує літературні квести з нагоди ювілеїв популярних книг. І не просто літературні, а театралізовані. І акторами цього театралізованого дійства виступають працівники нашої бібліотеки. І немає значення ні посада, ні вік. Мабуть кожен з нас, перечитуючи відомі романи уявляв себе саме цим героєм.
 У минулому році літературний квест за мотивами роману Ільфа і Петрова «Дванадцять стільців» був присвячений  85-річчю цього відомого літературного шедевру і став частиною програми Бібліоніч. 

Цього року з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек до програми «Дня відкритих дверей» увійшли «Бібліосутінки». І ми вирішили, що треба знову запросити наших гостей до літературних пригод. Яку ж книгу обрати для театралізованого дійства? І тут знову ми пригадали ювілей відомого роману О.Дюма «Три мушкетери» - 170 років. Стільки екранізацій, анімацій та театралізованих постановок за мотивами роману. От де безліч матеріалу для сценарію літературного квесту. Створивши творчу команду, почали працювати. От саме де спрацьовує командний дух, саме при підготовці таких заходів. У створенні сценарію взяли участь всі учасники. Назвали квест «170 років потому»


Ролі розподілилися так:





Батько а’Дартаньяна – бібліотекар відділу міського абонементу Наталя Скрипаль 







а’Дартаньян – зав. НМВ Ірина Тарадименко












Араміс – провідний бібліотекар відділу мистецтв Ольга Коваленко














Атос – зав. відділу обліку та реєстрації Олена Гришко













Кет – провідний методист НМВ Ольга Козаченко















Міледі – зав. відділу міського абонементу Галина Таворська














Констанція – бібліотекар відділу мистецтв Валентина Моісеєва















Кардинал Рішельє – Олена Ковальчук










Королева – зав. відділу мистецтв Юлія Калмикова






 



Король – зав. відділу читальної зали Тамара Сигарьова 













Паж – бібліотекар інформаційно-бібліографічного відділу Тетяна 
Березинська












Придворна дама – зав.відділу комплектування фонду та каталогізації
Тетяна Марієва



Завдання квесту – врятувати честь Королеви Франції. А для цього потрібно повернути підвіски, які вона віддала лорду Бекенгему. У Ратуші відбудеться Бал і Король вимагає Королеву надіти його подарунок. 

На пошуки скарбу відправляються три команди. Протягом квесту вони повинні відповідати на питання, виконувати завдання і отримувати фішки.  За кожну правильну відповідь – одна фішка. Правильні відповіді вказують на правильний шлях. Якщо команди правильно відповідають на питання, вони таким чином рухаються по вказаному шляху і отримають 12 фішок. В кінці маршруту у придворної дами треба обміняти фішки по курсу 1:3. Таким чином кожна команда отримує по 4 підвіска, а значить - три команди всі 12 підвісків. Пройти весь шлях пригод і подолати перешкоди їм допоможуть мушкетери.

Для участі у квесті ми запросили учнів Херсонського Музичного училища. 

А перед початком Бібліосутінок наші бібліотекарі – головні герої квесту, як справжні актори давали інтерв’ю місцевому телеканалу «Скіфія». Новини ТРК "Скіфія" див. тут







І ось нарешті гості прибули і бібліотечні сутінки почалися на ганку бібліотеки о 16-30. 
На початку свята гостям було роздано кольорові емблемки. 




Араміс під звуки відомої пісні із кінофільму «а’Дартаньян і три мушкетери» запросив гостей на свято. 

На дефіле літературних героїв першокурсники вітали аплодесментами літературних героїв роману: а’Дартаньяна, Атоса, Кет, Констанцію, Міледі, Рішельє, Короля і Королеву. 


 







 На початку квесту гості за допомогою кольорових емблемок розподілилися на команди: рубінові – команда а’Дартаньяна, сапфірові – Атоса та смарагдові  - Араміса. 
 І на цей час бібліотека перетворилася на Францію та Англію 17 сторіччя, а відділи бібліотеки на відомі місця роману, де відбувалися головні події: Гасконь, Париж, Лондон, Бітюньський монастир, Бастилію, Ратушу і т.і.





Стрілочки на стінах вказують направлення шляху. 







Мушкетери вели команди по призначеному шляху, на якому їх зустрічали перешкоди. А  подолати їх допомогали інші герої роману. 




В Гасконі мандрівників зустрічав батько а’Дартаньяна і давав завдання, яке члени команди з легкістю вирішували. 
Для підтримки сил команди  отримали підкріплення у вигляді цукерок.  






В Парижі у своїй резиденції наших шукачів пригод сам кардинал Рішел’є запросив  до гри у шахи і задав наступне завдання. Виконавши його команда мала рухаєтися до Лондона. 






  Але для цього потрібно попасти в порт Кале і перепливти пролив па- де Кале. На їх шляху зустрічається покоївка Міледі - Кет, яка пропонує знайти карту, на якій зображено шлях із Парижу до Лондона, щоб знайти Міледі. 





Ну а в  Лондоні сама Міледі, вона ж Леді Вінтер запропонувала своє завдання: відшукати отруту, якою була отруєна кохана а’Дартаньяна 






 В лічені хвилини команда справляється з ним і отримує фішку, а з нею і направлення свого шляху -  до Бітюньського монастиря.








У Бітюньському монастирі мандрівників зустрічає улюблена камеристка королеви – Констанція. І тут на наших учасників квесту чекає приємний сюрприз-завдання. 



Як відомо з історії, у монастирях монашки займалися рукоділлям. Констанція пропонує команді майстер-клас по створенню кольє для дами на бал. І з цим завданням команди справляються швидко. З яким захватом і завзяттям, естетичним смаком вони створюють із різнокольорових бусинок і стрічок прикраси для своїх дам. І займаються цим не тілки дівчатка, а й хлопці також.



По завершенні майстер-класу команда вибирає дівчину, яка гідно представить кольє на балу. 







 На шляху до Ратуші у «обмінному пункті» у придворної Дами команди обміняли фішки на підвіски. 






Потрапивши у Ратушу на Бал, мандрівники віддали коштовності Констанції і вона, як камеристка королеви, повернула  їх Королеві. 






І ось настав той час, коли завдання виконані, перепони подолані, і всі шляхи зійшлися у Ратуші, де скоро буде Бал. 







Король задоволений, честь Королеви врятована. Звучить музика. Венценосна пара проходить почесний коло, всі у захваті. 






І ось на Балу Король із Королевою вибирають найкраще кольє і вручають приз – роман О.Дюма «Три мушкетери», який вдячна команда переможців обіцяє передати до бібліотеки училища.





Не обійшлося і без солодкого приза для всіх учасників. Чималеньку торбинку смачних цукерок отримали учасники пригод від заст.. директора бібліотеки з основних питань Тетяна Ігнатової. 




І насамкінець, команди запрошуються на творчі майданчики, які теж відбуваються у цікавих місцях роману. Міледі запрошує до  «Салону інтриг від Леді Вінтер», Констанція на кіномайданчик для відпочинку і перегляду відео відомих екранізацій роману.


 А  а’Дартаньян, як відомий улюбленець жінок, запрошує до «Будуару королеви Анни «Студія візаж». 
І ось тут дівчатка отримали два чудових майстер-класи від консультантів косметичних фірм « Faberlic» і  «Mary Kay». 
За майже півтори години юні леді не тільки отримали чудові та корисні поради по використанню косметичних виробів цих компаній. 





Дівчата  самі стали моделями для майстер-класу  від компанії «Faberlic». 




А також   на собі випробували косметичні засоби від компанії «Mary Kay». 

Ось такі чудові пригоди відбулися в нашій сучасній бібліотеці для юнацтва ім. Б.Лавреньова з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек.


 А ми ще раз зрозуміли, що потрібні нашим читачам і що книга була, є і завжди буде вірним другом нашої молоді. А молодь як читала, так і читає і завжди буде читати, у будь якому форматі. 



зав. НМВ Херсонської обласної бібліотеки
 для юнацтва ім. Б.Лавреньова 
Ірина Тарадименко

Немає коментарів :

Дописати коментар