"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

четвер, 22 січня 2015 р.

День інформації: профі-спілкування

22 січня 2014 року в Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.Лавреньова відбувся День інформації для бібліотекарів професійно-технічних навчальних закладів. Програма була побудована з урахуванням їх запитів та побажань, виявлених за результатами попереднього опитування. З вітальним словом до гостей звернулася заступник директора з основної діяльності - Ігнатова Т.Ф.

 

 

Спілкування розпочалося зі знайомства з останніми новими краєзнавчими виданнями із фонду бібліотеки, з якими познайомила присутніх у своєму бібліографічному огляді провідний бібліограф інформаційно-бібліографічного відділу Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова Михайлова А.С.

 

Надалі спілкування відбулося в рамках круглого столу «Основні напрями співпраці бібліотек ПТНЗ та ХОБЮ ім.. Б.Лавреньова на 2015 рік».

 

На початку завідувачки провідних відділів Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова познайомили із основними інноваційними бібліотечними проектами минулого року та запропонували нові, які можуть бути корисними і цікавими для молоді.

 

Так, наприклад, завідувач відділу мистецтв - Калмикова Ю.В. познайомила з культурологічною медіастудією «Мистецтво у просторі і часі»: проектом, робота якого спрямована на допомогу  вивченню шкільного курсу “Художня культура” та арт-агенцією «Дивоквіт».

 

 

Завідувач відділу міського абонемента - Таворська Г.С. презентувала найкращі  інноваційні інтерактивні бібліотечні заходи, щодо просування читання у молодіжне середовище, які були оцінені відвідувачами бібліотеки  та стали модними серед широкого нагалу учнівської та студентської молоді. А саме, про використання різноманітних методів та інструментів візуалізації на користь читання: букмаркети, букслеми, цикли «Цікаве PROчитання”.

 

 Завідувач інформаційно-бібліографічного відділу  Попова Н.О. запропонувала використовувати бібліотечні квести у популяризації бібліотечно-бібліографічних знань та формуванні інформаційної культури молоді та юнацтва. На прикладі проведених бібліотечних квестів під час «Тижня першокурсника» та на теми вивчення шкільного курсу з історії українського козацтва вона познайомила з методикою проведення квестів у бібліотеці.

 

 

 

 

 

 

 

 

Завідувач соціокультурного сектору  читального залу  Майстренко Ю.А. представила  інноваційний бібліотечний проект під назвою «Тиждень першокурсника» та заходами, які були проведені в рамках цього проекту у листопаді 2014 року. 

 

 Протягом Тижня читачами бібліотеки стали 180 студентів першокурсників Херсонських навчальних закладів: Аграрного університету, Морської Академії, училища  культури, музичного училища, економіко-правового коледжу та обласного ліцею Херсонської Обласної Ради. В планах бібліотеки залучити до цього проекту також першокурсників професійно-технічних навчальних закладів.

 

На інтерактивних вправах, запропонованих завідувачем відділу комплектування та каталогізування фонду - Марієвою Т.В., бібліотекарі ПТНЗ на деякий час спробували побувати у ролі читачів і  перевірити свої навички користування електронним каталогом нашої бібліотеки.

 

Із виступу завідувача відділу автоматизації бібліотечних процесів - Тер-Давлатян Ю.М. бібліотекарі ПТНЗ дізналися про можливості застосування інформаційних технологій та веб-сервісів для створення віртуальних виставок: Сalameo, SlideShare, Prezi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовжилося спілкування в рамках круглого столу за філіжанкою кави та чаю, де  відбувся обмін думками щодо подальшої співпраці. Бібліотекарів ПТНЗ особливо зацікавили інтерактивні бібліотечні рекламні ігри бук-маркет та бук-слем. В перспективі можливі бібліотечні десанти як до навчальних закладів фахівців ХОБЮ так і учнів ПТНЗ до бібліотеки на спільні заходи. 

 

 

 І насамкінець, учасникам заходу запропонували приєднатися до Всеукраїнської акції на честь Дня Соборності України і за допомогою синіх та жовтих стрічок створити «ланцюг єдності». 

 

Кожен бібліотекар, прив’язуючи стрічку одна до одної називав одне слово, яке на його думку об’єднує нас українців, а також бібліотечних фахівців на нашій професійній ниві: любов, віра, серце, земля, вишиванка, мир, знання, книга, родина, надія, майбутнє.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Об’єднавши створений ланцюг у коло всі учасники побажали одне одному миру і злагоди в Україні, родині, професійних успіхів та здійснення мрій.

Модераторами круглого столу виступили заст. директора з основної діяльності Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова – Ігнатова Т.Ф. та зав. науково-методичного відділу – Тарадименко І.І.

 

 

В читальній залі продовжувала привертати увагу книжкова виставка-інсталяція до Дня обіймів, біля якої можна було зробити бібліоселфі, що і з великим задоволенням робили учасники Дня інформації: обіймалися з книжками, колегами, в інтер'єрі приємних теплих речей та іграшок.





Немає коментарів :

Дописати коментар