"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

четвер, 12 березня 2015 р.

Мандри методиста: літературно-бібліографічні студії

Ну який же методист без мандрів. 
Нажаль, сьогодення нам диктує свої правила і мандрувати доводиться все менше і менше за браком коштів. Тому відрядження до інших міст з відвіданням бібліотек, відбуваються все рідше. Але початок цього року, а саме березень місяць порадував мене як методиста відрядженням до Одеської наукової бібліотеки ім.М.Горького. Я писала про це в минулому пості. 
 


Але не менш цікавими є мандри на різні заходи колег в рідному місті. І, якщо вдається завітати до своїх колег на будь-який бібліотечний захід, кожного разу відкриваєш для себе щось цікаве і новеньке. 






 

Саме так і відбулося сьогодні на літературно-бібліографічних студіях  в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.О. Гончара. Програма було досить насиченою, цікавою, професійно-пізнавальною і, я б сказала,  гармонійною.




Сподобалась розповідь Влади Дьяченко, заст. директора з наукової роботи Херсонського художнього музею ім. О. Шовкуненко, мистецтвознавця про Місс Ремізову Г.В. та її альбом "Купидоновы проказы" в Херсоні. Вона коротко познайомила з біографічним та історичним портретом цієї цікавої особистості, життя якої пов'язане з Херсоном. Більше про її малюнки тут

 

"Альбом Ганни Володимирівни Ремізової (Васильєвої), виданий під творчим псевдонімом художниці «Міс» в 1913 р. в Санкт-Петербурзі, на сьогодні є одним з рідкісних пам'ятників епохи Срібного століття. Витончений еротизм і легкий флер куртуазності надає альбому Міс «Купидоновы проказы» особливої чарівності. У фондах Херсонського художнього музею зберігається не тільки цей альбом, але і оригінальні малюнки Ганни Володимирівни, а також її портрет, написаний братом - провідним художником-карикатуристом журналів "Сатирикон" і "Новий Сатирикон" Миколою Володимировичем Ремізовим. Саме про те, як вони потрапили в Херсонський художній музей ім.О.Шовкуненко, про перебування Ремізова в Херсоні та їх дружбу з херсонським художником Г.В. Курнаковим і йшлося у розповіді Владислави Дяченко". докладніше тут


 

Гортаєш цей альбом, передивляєшся її малюнки і неначе потрапляєш у ті події початку ХХ ст., коли автор малюнків перебувала в нашому місті та співпрацювала з Г.Курнаковим.

Багато цікавого дізналися із доповіді Лілії Віжічаніої, провідного бібліографа відділу наукової інформації та бібліографії ХОУНБ ім. Олеся Гончара про діяльність «Клуба любителів історії» і клуба «Дивослово», яка і є організатором цих зустрічей, і своєї харизмою об’єдную учасників навколо книги, історії, української культури і спільних інтересів. 

 

 

 

Цікавою була екскурсія до відділу іноземної літератури, в якому нас познайомили з проектом «Вікно в Америку», який діє в бібліотеці з 2002 року та  новітніми технічними засобами та інтернет технологіями в рамках цього проекту: інтерактивна дошка та інтерактивній столик. 

 












 

Вражають також бібліотечний простір відділу з  використанням сучасних меблів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не менш цікаво були представлені нові бібліографічні видання бібліотеки, які вийшли у світ у 2014-2015 роках. Це і  біобібліографічний покажчик, присвячений Миколі Братану - «Я з роду – віть сільського люду…» відділу краєзнавства і відділу літератури з мистецтва «Я без пісні і дня не прожив…» про музичне мистецтво Херсонщини, один з розділів якого присвячений пісням на слова М.Братана.


 І безперечно корисним і цінним є каталог складений відділом рідкісних і цінних видань бібліотеки -«Періодичні видання XIX - першої чверті XX століття у фондах Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара», який представила завідувач відділу – Ольга Сак.
 

 


 

Сподобався виступ колеги з обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки про досвід роботи зі створення та використання «Ігор патріотів на Херсонщині»

 

 

Цікавими були книжкові виставки довідкових та бібліографічних видань, з креативним підходом до оформлення та представлення матеріалу у відділу наукової інформації та бібліографії, де саме і відбувалася основна частина заходів.

 

  І наостанок, хочу відмітити, що сьогодні мене особливо вразив сучасний підхід до оформлення бібліотечного простору бібліотеки. Ці надписи - інсталяція "сучасна бібліотека" майстерно викладені методом загортання сторінок в книжках...Вражає...Мабуть треба створювати бібліотечну папку-архів, в якому збирати цікаві фото бібліотечного простору, стільки є цікавого матеріалу.

 


 

Дякуємо колегам за гарний професійний захід.

Зав. НМВ Херсонської обласної бібліотеки  для юнацтва ім.Б.Лавреньова Ірина Тарадименко

Немає коментарів :

Дописати коментар