"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 4 травня 2016 р.

Тиждень молодіжної книги-2016 – Херсон бібліотечний

Бібліотеки-філії Херсонської централізованої бібліотечної системи активно долучились до проведення Тижня молодіжної книги. 

В бібліотеках відбувалися загальносистемні заходи:  День інформації “Україна: країна, яку ми любимо, держава, якою ми пишаємося”, бібліографічний огляд присвячений 55-річчю від дня народження сучасного українського письменника Андрія Куркова, міський день читання.
Бібліотеки-учасниці Тижня запропонували читачам тематичні полиці та перегляди, присвячені 200-річчю від дня народження англійської письменниці Шарлотти Бронте.
Не обійшли увагою бібліотекарі і прийдешнє свято Великодня, пропонуючи читачам літературу з українських традицій, писанкарства та рецепти пасок.


Кожна бібліотека склала план на Тиждень виходячи з вподобань своїх читачів.
Деякими бібліотеками до Тижня були розроблені яскраві, приваблюючі анонси.




Бібліотека-філія №2 Херсонської ЦБС

Під час відкриття Тижня молодіжної книги молодих читачів на порозі бібліотеки зустрічав шоу-рум під відкритим небом "Модна книга". На імпровізованому демонстраційному подіумі були представлені нові книги з мистецтва українських майстрів.

Ще однією родзинкою Тижня молодіжного читання є книжкова виставка «Європейська класична література», де була представлена художня література у перекладі українською мовою.

У бібліотеці-філії № 13 ім. Б. Грінченка розпочався Тиждень lib-mobом «Це моя бібліотека!». В цей день дали старт благодійній акції «Подаруй бійцю книгу».

Знахідкою Тижня стала виставка-квест “Street-art&Biblio-art=Україна молода”. Вона знайомить відвідувачів бібліотеки з вуличним мистецтвом (стріт-артом) і проводить літературно-мистецькі паралелі стріт-арту з молодіжною українською літературою.
Найактивніші читачі бібліотеки прийняли участь у грі-квесті “Знайди Street-art на вулиці Суворова!”. 


Тиждень молодіжної книги в бібліотеці-філії № 13 фінішував неймовірною зустріччю юних читачів з херсонськими волонтерами. Адже саме в цей день завершилася благодійна акція зі збору книжок та смаколиків до Великодня для військових – “Подаруй бійцю книгу!” Користувачі бібліотеки та учні школи № 34 принесли до бібліотеки велику кількість детективів та фантастичних романів, різноманітні ласощі, чудові вітальні листівки та малюнки до Свята Христового Воскресіння. Емоційні розповіді про АТО та волонтерство Олени Оксюченко, Маргарити Мацюк та бійця 24-ої бригади не залишили байдужими підростаюче покоління. Хлопці та дівчата довго не відпускали дорогих гостей, задавали їм масу запитань, фотографувалися на пам'ять. 



Бібліотека-філія № 23 Херсонської ЦБС

День "Україна-Європа. Рух назустріч"
У рамках проекту УБА "Все про Європу" відкрито Європорт, який вже сьогодні прийняв євроекспреси:
Перший "English. Book. Read." прибув з Туманого Альбіону і подарував читачам чудовий весняний настрій та романтичну подорож у часи вікторіанської Англії. На відкритому перегляді-елегії "Таємниця сестер Бронте" на читача чекає зустріч з дивовижним світом мрій та сподівань, кохання та відданості...зокрема, книжкова lovestory Шарлотти Бронте.
Другий примандрував з серця Польщі - старовинного і авангардного міста-красеня, - Вроцлава, що є наразі Культурною столицею Європи – 2016.

 
День літературних витівок

Читачі отримали "маленький сюрприз" - перегляд-презентацію «Безмежний світ «кишенькової» книги» (мініатюрні пам’ятки книжкової культури: малоформатні видання).

Завершальним акордом Тижня, що спливає, став лібмоб, у процесі якого працівники бібліотеки на вулицях міста роздавали мешканцям мікрорайону кілька десятків флаєрів з пам'ятною інформацією та цитатами Великого Каменяра, як нагадування, що 2016 рік - це рік Івана Франка.


Комишанська бібліотека-філія

В рамках "Тижня юнацької книги" бібліотекарями було проведено вуличний ослін "Відпочинь та почитай". Де молодь читала книги українських сучасних письменників та свої улюблені серцю книги. Було цікаво, незвично та приємно.
Біля бібліотеки був організований майданчик буккросингу "Принось, міняй, читай". Де читачі бібліотеки приносили свої книжки і обмінювались ними.
Під час акції "Читати - це круто!" перехожим роздавали візитки та запрошення до бібліотеки.

Бібліотека-філія №6

Відкриттям Тижня стала виставка-євротур «Літературна подорож Європою», де були представлені кращі сучасні зразки європейської белетристики, в тому числі і українських авторів європейського рівня.

Приваблюючим допінгом для юнацтва стала незвичайна аромадегустація «Чудовий аромат книжок». Ароматичні тестери були  підібрані за назвою і змістом твору, що викликало і захоплення, і здивування.  

Охоче включилася молодь у створення фотосесії «Книга, яка мене найбільше…» (здивувала, вразила, шокувала, розчарувала). Виявилося, що серед читаючого контингенту є чимало вдумливих, ерудованих, літературно досвідчених юних шанувальників книги. І це – найкраще свідчення живого інтересу до кращих видань світового письменства.

Бібліотека-філія №3

Відкриття відбулося вуличною акцією «Читаємо ювіляра», присвяченої 170-річчю романа Олександра Дюма «Граф Монте-Крісто».
А завершився Тиждень молодіжної книги в дискусійному кіноклубі бібліотеки-філії №3 за переглядом стрічки «Королева».


А працівники Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова вражали своїх відвідувачів арт-подіумом «Мода і книжка – сучасна фішка», під час якого глядачі побували на справжньому дефіле; пропонували знайти скелет у шафі, не в звичайній, а у виставці-вітрині «Книжкова шафа»; залучали до акції книгообміну «Підвішена книга»; знайомили з культурним життям 20-тих рр. ХХст. та вчили танцювати джаз.


Найяскравішим заходом став містичний портал «Рукописи не горять», який занурив всіх присутніх у магічну, містичну та неповторну атмосферу роману «Майстер і Маргарита» Михайла Булгакова.

Детальніше про ці та інші заходи Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова читайте на сайті.

Про всі заходи, які відбувались в рамках Тижня молодіжної книги читайте в групі на Фейсбуці.

Немає коментарів :

Дописати коментар