"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 27 квітня 2016 р.

Тиждень молодіжної книги – 2016 в бібліотеках Херсонської області

  З 18 по 25 квітня, в бібліотеках Херсонської області тривав Тиждень молодіжної книги, який запам’ятався цікавими яскравими заходами для молоді і не тільки… 

Як сказали колеги із КЗ «Нововоронцовська центральна районна бібліотека»: «Поняття «молодість» кожен трактує по-своєму. Не даремно говорять, що це стан душі. Під час тижня, «юні» читачі поважного віку долучилися до проведення заходів і охоче дегустували новинки, відпочивали з книгою в затінку та згадували улюблені твори з експозиції ретро видань».

 

Тож, зробимо екскурс по бібліотеках області і познайомимося з найяскравішими заходами в рамках Тижня молодіжної книги - 2016, який проходив під гаслом «Завантаж читання!»




 КЗ «Високопільська ЦРБ» 

 

 

Протягом Тижня в бібліотеці проходила акція «Вільна книжкова шафа». Читачі приносили до бібліотеки цікаві книги і пропонували іншим користувачам, залишаючи їх на порожньому стелажі під назвою «Вільна книжкова шафа».

Привертала увагу книжкова виставка творів сучасних українських авторів «Смаколики по – українськи».

 

По завершення Тижня  бібліотекарі зробили висновок, що молодь Високопільщини читає, любить книгу і творче спілкування.


КЗ «Іванівська районна бібліотека»

В межах "Тижня молодіжної книги" в бібліотечному пункті вільного доступу до мережі Інтернет на користувачів чекала  приємна несподіванка від бібліотекарів - інтерактивна етажерка "Принось, міняй, читай". Запропонована ідея звільнити домашні полиці від прочитаного та вибрати собі книгу з етажерки сподобалася відвідувачам. 

 

 

 

 

Цікаво пройшов молодіжний флешмоб «Я читаю і вам раджу!» та вуличний ослін «Відпочинь та почитай» . Відпочивали, читали та радили одне одному книги в бібліотеці та на площі селища.

 

Першотравнева сільська бібліотека Іванівського району

В рамках тижня молодіжної книги ми з читачами вирішили відправитись на book-пікнік "Читати - круто!". Дж.Д. Селінджер "Ловець у житі", Ю Несбьо "Червоногрудка", М. та С. Дяченки "Армагед-дом", "Печера" та ін. - такі книги читає сучасна молодь


Голопристанська районна бібліотека 

 

До початку Тижня молодіжної книги у Голопристанській книгозбірніо у вікні бібліотеки оформлена цікава виставка літературних новинок «30+3 смаколики», яка з перших хвилин привертала увагу перехожих. Жодного з них бібліотекарі не залишили без уваги, проводячи ліб-моб «Це моя бібліотека». Всі отримали гарний настрій та візитні картки книгозбірні.


 

Кожного дня на користувачів чекало безліч приємних сюрпризів.

 

 

 

День читацьких витівок розпочався з приємної несподіванки для відвідувачів книгозбірні. Бібліотекарі пропонували їм сніданок з книгою «Почитай до Кави/Чаю».

 

 


Напередодні свята Великодня створити цілий світ із почуттів та думок, побажань та поздоровлень можливо було при проведенні майстер-класу «Писанкове диво», який разом з переглядом літератури для читачів організували та провели працівники районної бібліотеки.

 

День української книги присвятили 160-річчю від дня народження Івана Франка.
У цей день Франкове слово наповнило бібліотеку особливою аурою. Воно звучало в поезії та у прозі, мелодійно дзвеніло у пісні. Діти з великим захопленням читали твори відомого письменника та пригадали його чудові твори під час невеличкої вікторини під час літературного свята «Безсмертна спадщина Івана Франка»

 


Мешканці та гості міста різного віку взяли участь у бліц-опитуванні «Улюблена книга українською» та мали можливість відпочити біля книгозбірні на бібліотечній лавці з цікавою книжкою.

Один із днів мав назву «English. Book. Read».

 

Книжкова lovestory «Шарлотта Бронте: «Немає більшого щастя, ніж відчувати, що тебе кохають…», що оформлена до 200-річчя від дня народження англійської письменниці Шарлотти Бронте, яка хотіла кохати та бути коханою, притягувала до себе увагу відвідувачів книгозбірні. 


Завершився Тиждень літературними посиденьками «З любов’ю до рідного краю». Запрошені місцеві автори та обдарована молодь Голопристанщини прослухали поезію про рідний край, легенди, переглянули відеодобірки краєвидів Голої Пристані. Учасники старшого покоління пригадали цікаві факти з історії рідного міста, старовинні назви вулиць: Циганська, Шкрябала та інші. 

 

Молодь із задоволенням взяла участь у інтерактивній грі «Рідний край – серцю рай!», а правильні відповіді на непрості часом запитання їм підказували більш досвідчені гості.
У затишній атмосфері української світлиці, за горнятком ароматного чаю гості ще довго спілкувалися в стінах бібліотечної оселі. 

 

 

 

  КЗ «Нововоронцовська Районна Бібліотека»
Ось такими яскравими заходами для молоді щодо просування читання та реклами бібліотеки пропонували бібліотекарі протягом Тижня:
•    street service «Зупинись. Відпочинь. Відчуй магію книги»
•    вook action «Порадь другу»

інтерактивне спілкування «Я обираю…Друкований формат проти електронного»
Родзинкою Тижня стала дегустація новинок «На кожній сторінці – українська душа», яка була досить оригінально оформлена і привертала увагу не тільки молодих користувачів бібліотеки…




Каланчацька ЦБС

Популяризуючи українську книгу серед молоді, бібліотекарі Каланчацької районної бібліотеки організували виставку книжок сучасних українських письменників «Світ відкриває книга», яка допомагає юні у пошуку цікавих нових творів та відкриває молоді нових вітчизняних авторів.



 


Бібліотекарі Каланчацької центральної створили пересувну бібліотечку «Вуличний ослін», для читання і відпочинку просто у сквері біля книгозбірні.





 

 

В останній день Тижня у бібліотеці пройшли заходи, присвячені екологічним проблемам і закінчилась акцією «Посади дерево біля бібліотеки», яка вже стає традицією для учасників бібліотечного клубу «Старшокласник». . Кожного року у квітні бібліотека організовує екологічний десант. І цього року старшокласники посадили деревце у сквері біля бібліотеки.


 Детальніше про Тиждень у Каланчацькій ЦБС див.тут 

 

  Новокаховская ЦБС 


міська бібліотека №2, для створення позитивного іміджу бібліотеки та читання в молодіжному середовищі організували молодіжний бібліодесант  «Йдемо в люди». Молодь отримувала від своїх ровесників візитівки про роботу бібліотеки та запрошення стати  її користувачами.


Детальніше про Тиждень див. тут 


 Бериславська ЦБС 

Тиждень молодіжної книги розпочався рекламою заходів у фойє бібліотеки в формі барвистої ромашки з п'яти пелюсток на яких були розписані дні Тижня та бібліотечні заходи. 




Найяскравішими видалися:


  • Віртуальні мандрівки до найцікавіших музеїв України, а саме: музей «Писанки», музей тролейбусного вагончика, музей сала, музей сміття або вторсировини, музей сну, музей звуку. 

     

     

  • В день сучасної української поезії серед старшокласників було проведено бліц - опитування «Краща українська книга». 

     

     

     

  • В рамках клубу «Мікрофон в бібліотеці», кращі читці зробили запис віршів херсонських поетів. Кращими декламаторами стали Мшанецька Валерія та Тітаренко Валерія.

Детальніше див. На бібліотечному блозі тут 




Великоолександрівська центральна районна бібліотека



До тижня молодіжної книги були організовані книжкові виставки:
•    виставка – рекомендація «Прочитай! Мені сподобалось»

 

 

 

 

 

 
•    виставка – інсталяція «Lady Agatha, Queen detective». Ось такий «детективний креатив».
 

 

 

 

 В межах діяльності мультимедійного клубу «Кіно і книга: Відпочиваємо разом» проведено засідання на тему:
•    Лірична історія кохання в п'єсі Івана Фпанка «Украдене щастя»
•  Екранізація творів всесвітньо відомої англійської письменниці, «королеви детективів» - Агати Крісті




Не менш цікаво пройшли заходи в межах Тижня молодіжної книги в сільських бібліотеках Великоолександрівського району. 

 Докладніше див. тут




Протягом Тижня вся інформація щодо заходів виставлялась в одноіменній групі на платформі Facebook



Немає коментарів :

Дописати коментар