"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 5 лютого 2020 р.

Віртуальний бібліодайджест 2020 №1

В першому випуску цьогорічного дайджеста хочу зробити огляд найяскравіших матеріалів інформаційного вісника "Бібліосвіт" Державної бібліотеки України для юнацтва за 2019 рік.

Тетяна Сопова в статті «Надихаємо на читання: трохи досвіду, трохи порад...» знайомить із досвідом роботи з просування книги та читання обласними бібліотеками України для юнацтва та молоді. Також дає перелік сучасних дієвих форм із популяризації читання.
Небажання дітей, молоді читати та їх незацікавленість у читанні?! Що з цим і кому робити? Які важелі використовувати? Які форми застосовувати? Запитання…запитання… запитання… Поговоримо про те, які відповіді на них мають фахівці юнацьких та молодіжних бібліотек.

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка провела 15 заходів (деякі з них: флеш-моб «Читаймо разом!»; нестандартне голосування «Ваги долі: книга чи Інтернет?»; благодійний розпродаж книг та прикрас на підтримку бійців «Армія SOS. Кіровоград»; ІV Книжковий фестиваль-ярмарок «Весняний книговир»). Дніпропетровська обласна бібліотека для юнацтва ім. М. Свєтлова – 7 (І-й молодіжний чемпіонат «Свєтловки» з бібліосерфінгу «Підкори книжкову хвилю»; відкритий книжково-ігровий майданчик перед входом до бібліотеки «Читацька веранда»; акція Library-простір «Без дверей»), Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б. Лавреньова – 6 (обласний проект «Бібліотека на колесах»; обласний літературний тур «Книгомандри»; VIII обласний фестиваль молодіжного читання «Відкрий свою книгу»; премія барона Мюнхгаузена «Книги, про які всі брешуть»), Тернопільська обласна бібліотека для молоді – 5 (літературний вернісаж «Олександр Олесь – дітям»; ярмарок дієвого бібліотечного креативу (до Всеукраїнського дня бібліотек); родинне свято-буккросинг «Подаруй книгу на Миколая»).
Проте, якщо все ж таки узагальнювати, то можна дійти висновку, що неабиякою популярністю у бібліотеках  користуються квести: «Збери валізу Гаррі Поттера» (Хмельницька ОБЮ), фест-квест «У пошуках книги» та квест-мандрівка «Бібліотечні пригоди» (Кіровоградська ОБЮ); «Ключі від книжкового міста» (Закарпатська ОБДЮ); інтелектуальний квест «Мовні лабіринти» (Дніпропетровська ОБМ); «Секрети українського детективу» (Харківська ОБЮ).
Літературні конкурси «Молодіжний едельвейс» у Закарпатській ОБДЮ; обласний конкурс постерів і книжкових ілюстрацій «Книга, що народжує мрію» в Харківській ОБЮ.
Популярними серед молоді, мабуть, є розважальні паті. Тому все частіше ОБЮ проводять вечорниці, вечірки, бали: Гоголь-тур «Містичні вечорниці»; літературний бал «Танцюють усі!» (Херсонська ОБЮ); book-толока «МОБЮ – FREEspace» (Миколаївська ОБЮ); вечірка спільного читання, літературний фуршет «Книги з ароматами прянощів» (Хмельницька ОБЮ); молодіжні бібліосутінки «Бібліотека + молодь: місце зустрічі» (Черкаська ОБЮ); бібліосутінки «Книжкові пристрасті, або Читач обирає книгу» (Чернівецька ОУНБ); театралізоване ревю «Книжковий переполох» (Запорізька ОБЮ).
Декілька слів про літнє читання.
Зараз рідко знайдеться в нашій країні бібліотека, в якій би не було програми літнього читання. Приклади: літня читальна зала «Книга під сонцем» (Кіровоградська ОБЮ); літній бібліотечний майданчик «Книга під парасолькою» (Миколаївська ОБЮ); літні читання «Лавочки-читалочки» (Чернігівська ОБЮ); «Молодіжне книго-літо: розваги, читання і трішки навчання» (Івано-Франківська ОБЮ); вуличні акції літнього читання «Літо в бібліотеці – свято щодня» (Черкаська ОБЮ); літературні світанки-бібліодесанти у школах «Бібліотечний табір у школі» (Чернівецька ОУНБ); бібліоліто «Бібліотека під відкритим небом» (бібліотека-філія № 6 для юнацтва Львівська область); «Книжкові таємниці сонячного літа» (ДБУ для юнацтва); майданчик читацьких задоволень «Оаза літнього читання» (Дніпропетровська ОБМ); комплексна програма «Канікули в бібліотеці» (Тернопільська ОБМ); скайп-спілкування бібліотекарів і читачів «Книги, які я зараз читаю», літературний пленер «Що читав улітку?» (Івано-Франківська); тайм-діалоги «Книга очима поколінь», «Книжкові сезони» (Черкаська); проект «Бібліотека – місце щасливих людей» (спрямоване на залучення до бібліотеки та читання) (Полтавська).
Не зупиняються фахівці бібліотек на традиційних формах, відшукують нові, як кажуть, «нечувані-небачені». Для прикладу такі заходи, як передачі «Book Club», «Book History» в ефірі інтернет-радіо Nikvesti.fm (Миколаївська бібліотека); «Літературний Stand-Up» (Житомирська); віртуальна креативна бібліолабораторія з підтримки та розвитку читання у підлітковому середовищі на сайті ОБЮ (Одеська); бук-слем (Запорізька); проект «Сторісек» (у перекладі – мішок історій) (Чернігівська); незвична імпреза – поетично-провокативний перформанс «ЛХБТ-література» (Рівненська); імпровізоване бібліокафе, проект із каністерапії – сімейного читання «Почитай мені: читання чотирилапому другу» (Волинська); «Книжкові таємниці сонячного літа» (ДБУ для юнацтва).
Ознайомитися з дієвими та активними формами популяризації книги та читання, Ви можете в статті Тетяни Сопової «Надихаємо на читання: трохи досвіду, трохи порад...».

А зараз, буквально коротенько про справжні історії успіху бібліотек, які увійшли до складу об’єднаних територіальних громад, щоб потім довести, що зміни у політиці формування фондів бібліотек і є кроком до успіху в очах громади.
На базі Красносільської бібліотеки ОТГ створено сучасний медіа центр. Стратегічний план ОДА «Розумний регіон» діє. Коротенька ремарка – в області вже створено 29 медіа-центрів. І ось зміни у політиці формування бібліотечних фондів, спрямованості на використання бібліотеки, як дійсного центру спілкування та розвитку громади, стали поштовхом щодо змін у використанні бібліотечних просторів та позитивних змін у громадській думці щодо бібліотек і осучасненню популяризаторської діяльності бібліотек. Нам є що популяризувати, нам є чим зацікавити кожного, як кажуть у США, хто підійшов до наших дверей.
Не торкаючись здавна відомих, як двічі два, форм нашої роботи, зверну увагу на дещо інноваційні форми спілкування з користувачем, до яких звернулися наші бібліотеки. Зроблю наголос на залученні волонтерів до бібліотек. Не раз на рік, в день волонтера, а постійно. Наприклад, на постійній основі проходять різноманітні заходи медичної спрямованості: тренінги з надання первинної допомоги, проведення освітніх лекцій для людей похилого віку «Азбука здоров’я», популярні лекції «Медицина розбірливим почерком». Яблуку ніде впасти, коли відбуваються лекції молодих вчених та фанатів науки Проекту 15х4. Як відомо, в Україні діє проект «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації». Так ось, на кошти благодійників територіальні громади Одещини для бібліотек закупили журнал «Дитина з особливими потребами. Інклюзивна освіта. Дефектологія. Корекційна педагогіка».
Враховуючи, що майже всі територіальні громади мають хоча б єдину бібліотеку, на базі якої створено медіа центр, їх простір використовується як кіно-мистецькі вітальні.
Великий розбіг цікавих подій, пов’язаних з можливостями, які відкрилися завдяки зменшенню обсягів та актуалізації книжкових фондів, сприяє і змінам на позитив щодо громадської думки про нас. Більше про перетворення бібліотек в умовах ОТГ на прикладі бібліотек Одещини читайте в статті Юліани Амельченко «Бібліотеки ОТГ Одещини: перетворюємо зміни фондів на позитив сучасності» 

У Полтавській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Олеся  Гончара працівниками відділу соціокультурної роботи започаткована робота Клубу анонімних книголюбів. Чому анонімних? Щоб заінтригувати молодь та залучити її до читання. 
Метою створення клубу є популяризація читання серед молоді, промоція бібліотеки, сприяння соціалізації підлітків, розвиток комунікативних навичок, виховання допитливості, формування власної думки та вміння гідно й толерантно її відстоювати.
Інформація про клуб була поширена в середніх та вищих навчальних закладах міста Полтави, соціальних мережах Іnstagram, Facebook. 
19 вересня відбулося пілотне засідання Клубу анонімних книголюбів. У затишній залі бібліотеки зібралися старшокласники та студенти міста й області. У привітній обстановці вони познайомилися між собою, поділилися читацькими вподобаннями, посмакували чаєм. На першій зустрічі учасники визначили теми подальших засідань: 
• «Букстаграм та читацькі звички»;
• «Жанр горору в українській та світовій літературі»;
• «Книжковий космос»; 
• «Їжа в літературі»;
• «День народження Гаррі Поттера».
Було також вирішено проводити засідання два рази на місяць у формі читацьких дискусій, літературних ігор, тематичних вечірок, майстер-класів, бібліобешкетів.
А далі учасники поринули у веселий вир читацьких ігор: вгадували літературних персонажів, «придбали» на аукціоні цікаві книжки, які потім мали змогу взяти у відділі обслуговування нашої бібліотеки. Докладно про засідання Клубу читайте в статті Варвари Потуремець "Клуб анонімних книголюбів".

Ольга Козаченко,
головний методист науково-методичного відділу
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.А.Лавреньова

Немає коментарів :

Дописати коментар