"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

четвер, 6 травня 2021 р.

Віртуальний бібліодайджест №2 2021

В другому випуску віртуального бібліодайджеста назбирали для вас цікавих матеріалів з медіаграмотності, туризму, які стануть в нагоді бібліотекарям.

Медіаграмотність та освітній процес, побудований на її засадах, за останні роки стали основою реформ, які відбуваються в системі освіти в провідних країнах Європи. Уміння мислити критично – головна навичка ХХІ століття, що забезпечує науково-технічний і суспільний прогрес та служить запорукою демократії. І саме бібліотека відіграє в розвитку цього вміння одну з першорядних ролей. Адже сьогодні бібліотеки – це сучасні мультисервісні інформаційні центри, покликані виховувати компетентного медіаспоживача.

Цей порадник містить методично-практичний матеріал для бібліотекарів і буде корисний усім, кому не байдуже майбутнє молодого покоління в нових умовах інформаційного суспільства.

Медіаграмотність для бібліотекарів: практичний посібник. Навчальне видання. / Ю. М. Зоря, Н. М. Степанова, В. І. Потапова / За редакцією О. В. Волошенюк, Р. І. Євтушенко. — Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2021. – 75 с.

Завантажити можна на ресурсах АУП 

«Онлайк» – новий навчально-методичний посібник щодо освіти з безпеки в інтернеті для професійних спільнот. 

Друге видання посібника з безпеки в інтернеті має нову назву – «Онлайк» та ставить перед собою амбітну мету – допомогти професійним спільнотам в Україні відшукати натхнення та ідеї, посилити ефективність заходів для розвитку компетентностей безпечної поведінки дітей і молоді в інтернеті, сприяти реалізації й захисту прав дитини та прав людини в сучасному цифровому світі.

У посібнику містяться детально розроблені вправи й інформаційні матеріали для висвітлення теми безпечної поведінки в інтернеті у професійній діяльності з дітьми, молоддю та професійними спільнотами.

Посібник також містить теоретичний матеріал про безпечну поведінку в інтернеті, опис занять і тренінгових вправ з розвитку компетентностей безпечної поведінки в інтернеті: «Повага до прав людини онлайн»; «Участь онлайн»; «Збереження здоров’я під час роботи з цифровими пристроями»; «Звернення по допомогу та захист».

Онлайнову версію посібника можна завантажити за покликанням 

Джерело

Драйвові мандри України

Країнознавчий бібліографічний дайджест Державної бібліотеки України для юнацтва спрямований на формування у молоді нової візії України. 

Бібліографічний дайджест складається з 3‐х частин, кожна частина з 2‐х модулів (всього 6 модулів).

Модуль 1 вміщує нормативно-правові аспекти молодіжного туризму.

2 модуль матеріали стосуються національно-патріотичного виховання дітей та молоді та розповідають історії успіху молодіжної роботи з усієї України, які демонструють цікаві та корисні молодіжні ініціативи.

Модуль 3 допоможе активним туристам в добрих справах для природи, знайомить з багатогранністю України.

4 модуль – про креативні культурні ініціативи, які створює молодь для збереження культурної спадщини.

5 модуль присвячено освітньому туризму, в якому розрізняють три різні напрями – мовні тури, професійне навчання та спортивно-повчальні тури.

Модуль 6 під назвою «Драйвові мандри» присвячено різноманітним фестивалям України: музичним, етнографічним та фольклорним, історичним, літературним, гастрономічним.

Додатки містять корисні інтернет-посилання, список туристичних сайтів міст та областей України та поради туристу-початківцю.

Нотку гри та розваги додають Мудрокрутки від Мандрика (це кросворди, посилання на вікторини, тести, ребуси)

Завантажити можна тут 

Перший номер інформаційного вісника «Бібліосвіт» розпочинається з інтерв’ю директора Державної бібліотеки України для юнацтва Георгія Саприкіна. Продовжуються друкуватися матеріали в рубриці «Карантин: обмеження і можливості». Фахівці Миколаївської ОУНБ інформують про свій проєкт, «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги». Волинська, Кіровоградська, Миколаївська ОБЮ діляться цікавим досвідом популяризації читання. Значну частину номеру приділено соціологічній діяльності мережі бібліотек для юнацтва. З електронною версією вісника «Бібліосвіт» можна ознайомитися на сайті ДБУ для юнацтва за посиланням 

Бібліосвіт : інформ. вісн. – N1 (77) 2021 / [редкол. :Г. Саприкін (голова редкол.), Т.Сопова (відп. ред.), О. Виноградова, Т. Якушко] ; Держ. б-ка України для юнацтва. – К. : [б. в.], 2021. – 89 с.

Ольга Козаченко, 

головна методистка науково-методичного відділу 

ХОБЮ ім. Б.А.Лавреньова


Немає коментарів :

Дописати коментар