"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

суботу, 7 грудня 2013 р.

Летять орли понадальпійські, що крила Пащенко їм дав ...


6 грудня 2013 року в нашій бібліотеці відбулося справжнє дійство – літературне свято - вручення обласної літературної премії ім. М.Куліша Володимиру Пащенку за книгу "Степові орли понадальпійські". 







Запрошені на свято гості: бібліотекарі та учні Херсонського обласного ліцею стали свідками справжнього дійства, на якому переплітались літературні долі сучасних українських літераторів з великою постаттю нашого славного земляка, драматурга світового значення – Миколи Гуровича Куліша. 



Вітальним словом до лауреата премії ім. М.Куліша 2013 року – Володимира Михайловича Пащенка звернувся   голова спілки письменників Херсонщини Василь Загороднюк... І розпочалося свято. До присутніх звернулися члені журі, відомі херсонські літератори лауреат премії ім.. М.Куліша (2006р.) - Анатолій Марущак, лауреат Національної премії України ім.Т.Шевченка - Анатолій Кичинський. 



Кожен з них висловив свою враження про чудову поему Володимира Пащенка «Степові орли понад альпійські» і згадав про тяжку долю Миколи Куліша та його визнання у світі…І неначе дух самого Куліша був присутній на цьому святі. Лунали літературні експромти від членів журі та уривки із поеми у виконанні автора. Василь Загороднюк присвятив   лауреату віршований експромт. 



«Летять орли понадальпійські,
 Що крила Пащенко їм дав.
…Летять вони по Україні,
Точніше по її степах.
І бачуть мрії тополині
І спрагу у її очах…
Вони летять завзято, вперто,
Шукають сили у вітрів.
Їх ватерлінія не стерта,
Про це орел переповів.
Вона укорінена в землю,
Вона у Пащенка в рядках.
І відчуваю достеменно,
Що нею я увесь пропах.
ЇЇ концепція джерельна,
Тому орли усе летять. 
Вклоняюсь автору доземно,
І вірю у орлину рать…» (записано зі слів В.Загороднюка) 



Немає коментарів :

Дописати коментар