"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

пʼятницю, 29 грудня 2023 р.

Культурний хронограф - 2024: методичні експрес-замальовки

Шановні колеги!
Звертаємо вашу увагу, що 2024 рік багатий на "золоті ювілеї" видатних українських діячів культури та мистецтва.
Науково-методичний відділ Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова, враховуючи цілі 
Стратегії утвердження української національної та громадянської ідентичності на період до 2030 року.. започатковує серію методичних експрес-замальовок "Культурний хронограф - 2024". 


Згадаємо, що ж таке національна ідентичність. Це персональна ідентичність або відчуття належності до певної держави чи нації. Це сенс «нації як цілісного цілого, представленої самобутніми традиціями, культурою та мовою». 
    Однією з цілей Стратегії є - популяризація та збереження культурної спадщини та культурних цінностей України. А хто створював і продовжує створювати ці цінності? Про них ми і будемо розповідати в наших методичних замальовках.
    Кожного місяця будемо інформувати про ювілеї видатних українських діячів культури та мистецтва, які внесли значний вклад в розвиток української самоідентичності і про яких повинні знати юнацтво та молодь. Окрім коротких біографічних даних, представимо на флаєрах QR- коди, за якими можна дізнатися про особистість більше. 
    А також до уваги бібліотекарів невеличкий перелік бібліотечних форм роботи, які можна застосувати популяризуя творчість того чи іншого діяча: виставки, інформаційні адвенти, інформаційні бібліоярмарки, бібліоефіри, челенджі в соціальних мережах і т.і.
    
    На початку року можна оформити виставку у формі адвент-календаря, використовуючи постери з QR-кодами, наприклад: "Золоті ювіляри 2024 року: діячі культури та мистецтва України" або "Вони запалювали зорі: діячі культури та мистецтва України"

Тож, пропонуємо звернути увагу на ювілярів січня. 
100 років від дня народження :

1 січня 2024 року
- Петра Харитоновича Красюка (1924–2008), українського поета-сатирика, байкаря, члена Національної спілки письменників України, лавреата Нобельської премії (всеукраїнський фестиваль гумору, який відбувається з 2003 року в селі Нобель Зарічненського району Рівненської області) 
Заходи: поетичні смакування "Веселий ярмарок Петра Красюка", година гумору  "Український байкар - Петро Красюк"
матеріал на допомогу тут

9 січня 2024 року
- Сергія Йосиповича Параджанова (1924-1990), вірменського та українського кінорежисера, сценариста, композитора
Заходи: до ювілею та популяризації творчості можна оформити фотовиставку-експозицію "Кіносвіт Сергія Параджанова",організувати та провести дискусію ""Символізм та унікальність майстра та господара храма кіна", запросити на онлайн екскурсію "Важливі етапи в творчості Параджанова" або "Як Сергій Параджанов вплинув на сучасну культуру та моду" 

   
- Михайла Олександровича Задніпровського (1924–1980), українського актора, народного артиста України, лавреата Національної премії України імені Тараса Шевченка



- Надії Петрівни Доценко (1914–1994), української актриси театру та кіно, народної артистки України, лавреатки Національної премії України імені Тараса Шевченка
Заходи: театральна рампа "Життя і сцена Михайла Задніпровського", творча ретро-година "Цвинтар надій Михайла Задніпровського та Надії Доценко" та ретро-артзамальовка "Зоряний час Надії"

11 січня 2024 року
- Василя Михайловича Асталоша (1924–1993), українського майстра декоративно-ужиткового мистецтва, заслуженого майстра народної творчості України
Заходи: мистецький колаж "Його ім'я стало символом України", творчий портрет "Йому підкорились деревот й метал". 

Бажаємо творчої наснаги і успіхів у популяризації творчості діячів культури та мистецтва України. Сподіваємось, що наші поради будуть вам у нагоді.
Далі буде


Немає коментарів :

Дописати коментар