"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

пʼятницю, 1 грудня 2023 р.

Українські бібліотеки: візія майбутнього. Щорічна конференція ВГО Українська бібліотечна асоціація, день перший


30 листопада 2023 року фахівці Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова взяли участь у щорічній звітній конференції Всеукраїнської громадської організації Українська бібліотечна асоціація, яка відбувалась у змішаному форматі. Учасники мали можливість взяти участь в цьому знаковому професійному заході як онлайн так і фізично в приміщенні Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого


Прозвучали слова привітання від Оксани Бруй - президентки ВГО Українська бібліотечна асоціація, яка наголосила на тому що звітна  конференція  дає можливість за традицією підбити підсумки за рік, відзначити успіхи та поговорити про плани бібліотечної спільноти України  на майбутнє.

Також прозвучали привітання від представників Міністерства культури та інформаційної політики України, партнерів та друзів: Руслани Коренчук - представниці Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції, Миколи Ябченка, фахівця з цифрової грамотності «Проєктупідтримки Дія», Програми розвитку ООН в Україні, Олега Сербіна - в.о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, член Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація, Ігора Степуріна - голови Благодійного фонду «Бібліотечна країна», Віктора Круглова, голови Наглядової ради Корпорації «Ранок», члена Наглядової ради Програми благодійної допомоги ВГО Українська бібліотечна асоціація та Олега Головка - директора Видавничого дому «Гельветика», а також міжнародних партнерів та друзів, представників європейських бібліотечних спільнот.

У звіті президії УБА окрім чудових інноваційних професійних досягнень за минулий рік було наголошено на пріоритетах українських бібліотек в сучасних умовах, їх місію для мобілізації зусиль і подолання наслідків війни:

- діяльність по деколонізації
- вивчення української мови
- продовження навчанню медійної грамотності
- інклюзивність та безбар'єрність бібліотек
- діяльність бібліотеки, направлена на допомогу покращенню здоров'я нації (психологічне здоров'я)
- діяльність бібліотек на підтримку освіти та наукових досліджень
- просування екосистеми читання в Україні- авторське право в бібліотеках
- допомога бібліотечним управлінцям
- бібліотечна освіта

На конференції відбулась урочиста церемонія нвручення нагород і відзнакі відзнак ВГО Українська бібліотечна асоціація. 

Почесне звання «Бібліотека року 2023» присвоєно Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці за комплекс проєктів «Промоція читання».

З повним переліком переможців можна ознайомитись тут

Немає коментарів :

Дописати коментар