"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

неділю, 23 березня 2014 р.

І знову - березень... І знову линуть до нас думи геніального українського поета Тараса Шевченка…

Нові яскраві квіточки до "Бібліовіночка Кобзарю"


Нововоронцовська Районна Бібліотека

  • літературно – музичне свято «Як візьму Кобзар я в руки, ллються віршів дивні звуки», спільно з дитячою музичною школою та ЗОШ№1





  • виставка виробів майстрів декоративно – ужиткового мистецтва району «В сім»ї вольній новій», підготована головним художником районного Будинку культури Т.Гарварт спільно з працівниками районних бібліотек.


Н-Каховська ЦБС

На честь ювілею міська бібліотека для дітей проводила конкурс «Оживає Кобзареве слово»
Учасникам пропонувалося намалювати малюнок до будь-якого з віршів Т.Шевченка або написати йому листа. 

І місце в категорії «Найкращий лист до Шевченка» отримала Подопригора Дарина, учениця V(9)-А класу Новокаховської гімназії,
Невеличкий уривок з листа

«…Дякую Вам, Тарасе Григоровичу, за науку, за те, що ваші твори пробудили потяг до творчості та знань і в моїй душі. Саме цей потяг змусив мене написати цього листа. Трохи про себе: я – учениця 9-А класу Новокаховської гімназії, творчість – моє життєве кредо, я добре співаю і маю можливість виступати на сцені, завжди радію, коли мій спів приносить людям задоволення. Займаюся в драматичному гуртку, граю на фортепіано, добре декламую вірші, серед яких і ваші твори, шановний Тарасе Григоровичу. У майбутньому мрію написати оперу на вашу п’єсу «Назар Стодоля». І ще я присвятила Вам вірш і хочу, щоб ви оцінили його:
Те, про що ти так мріяв, здійснилося
Ми ступили за щастя у бій
Зла руїна навік розвалилася,
Рабство безвісті кануло в ній.
Ти у братній сім’ї українців
Поруч з нами, Тарасе, ідеш.
І неначе легенда, мов пісня
У серцях молодих живеш.
Прощавайте, мій дорогий поете! Знаю, що відповіді на свій лист я не отримаю, але вірю, що Ваша невмируща душа почує мене й допоможе пройти стежкою творчого натхнення.» 

 повністю читай тут 

В-Олександрівська ЦБС

Щорічний конкурс читців " Іду з дитинства до Тараса", який проходить на теренах Великоолександрівщини з 2008 року. 
Детальніше див. тут



Цюрупинська Бібліотека Для Дорослих



Літературно-мистецький вечір «Незгасне світло слова Кобзаря».
 На завершення заходу було оголошено результати районної акції «Цюрупинщина шанує Шевченка», яка була присвячена відзначенню 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка. І як результат акції було презентовано збірку віршів всіх бажаючих які виступили в ролі авторів поетичного слова про Шевченка та прославляли Світоча української культури своїм аматорським поетичним талантом.



 Учні які були на заході і брали участь в акції були нагороджені дипломами за участь в районній поетичній акції «Цюрупинщина шанує Шевченка». 
До марафону залучились діти, молодь та дорослі м. Цюрупинська, Цюрупинського району, м. Херсон  та м. Миколаїв.





«Бібліотечний кіносалон» подорожує Цюрупинщиною

17 лютого бібліотеки Цюрупинського району перейняли естафету проведення кіносеансів розпочату в рамках регіонального соціального проекту «Бібліотечний кіносалон», Перший кіносеанс відбувся у Великокопанівській бібліотеці для дорослих. Для перегляду учням старших класів запропонували кінофільм «Назар Стодоля» - екранізація однойменної драми Т.Шевченка 1954 року випуску





Цюрупинська міська б-ка №3 



Літературно-мистецька година-вшанування "Хай дух Шевченка об’єднає нас!» 




КУ КРОБ ім.И.Братана



Літературно-мистецька година "Живий для правнуків, для нас!" 






Скадовськ

Марафон читців «Велич Шевченкового слова», у якому взяли участь вчителі Скадовських та сільських шкіл. Протягом двох годин у залі натхненно звучали Шевченківські рядки 


Новотроїцька районна бібліотека 


Шевченківські читання для десятикласників Новотроїцької ЗОШ №1 
Старшокласники в українському національному вбранні немов поринули у ті далекі й нелегкі часи, коли жив і творив Шевченко. Вони декламували вірші, уривки з поем, розігрували міні-вистави. Читання супроводжувалися музичними композиціями, піснями. 




Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.Лавреньова

Для більш глибокого розуміння зв’язку Шевченка і музики, ролі народної пісні в житті і творчості генія та музичного звучання Кобзаревого слова - як класичного, так й новітнього, працівники відділу мистецв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.. Б.Лавреньова підготували оригінальну музичну відеорозповідь під назвою "Музика Кобзаревої душі" у новому сучасному форматі виставки-кліпа. 


   

Озвучена книжкова виставки «Нам треба голосу Тараса»
Дуже цікава і гарно оформлена, проте доволі традиційна, виставка стала незвичайною завдяки участі самих читачів бібліотеки.По-новому зазвучали рядки Великого Кобзаря з вуст вихованців школи мистецтв «Ювента та та старшокласників ЗНЗ №1, які розповіли про нелегке дитинство Тараса Шевченка, біль і самотність його раннього сирітства. Спогади про дитячі і юнацькі роки Шевченка, факти з його життя ожили і стали більш зрозумілими завдяки фрагментам з художніх та документальних фільмів.



Флешмоб «Читай «Кобзар»: формат не має значення!»
Старшокласники шкіл №1 та №54 в українських костюмах з книжками та різноманітними гаджетами в руках завітали до бібліотеки, щоб разом послухати й прочитати якомога більше рядків Тараса  Шевченка. 


Особливістю дійства було те, що молодь читала поетичні рядки з джерел різних форматів: друкованих видань, планшетів, електронних читанок та мобільних телефонів.Флешмоб мав віртуальний характер: аудиторія в читальній залі спілкувалася за допомогою програми Skype з учнями школи №52, що зібралися в  херсонській бібліотеці-філії №23 для юнацтва ім. Багряного та завідувачем бібліотеки с. Грем'яче, Рівненської області, членом молодіжної секції Української бібліотечної асоціації Ларисою Лаптєвою.
Шевченківські читання об’єднали школярів, бібліотекарів і вчителів з різних куточків України. Флешмоб завершився скандуванням девізу«Читай «Кобзар»:  формат не має значення!»


Літературний портрет «Навіки з нами серце і слова пророчі» 


Перед читачами книгозбірні – старшокласниками ліцею Херсонської обласної ради – штрих за штрихом вималювався правдивий образ великого сина українського народу.. Щира і прониклива промова поетеси, літературознавеця, члена НСПУ Таїсії Миколаївни Щериби була пронизана думкою про актуальність творів Шевченка для сучасної України і не залишила байдужою учнівську аудиторію. Наче потужне підтвердження пророчого дару Кобзаря прозвучала композиція за його твором «І мертвим, і живим…» у виконанні студентів Херсонського училища культури, що навчаються за спеціалізацією «Видовищно-театралізовані заходи».Трохи сумну і ліричну ноту романтизму додала декламація вірша «Русалка».


Зав.НМВ Тарадименко І.І.

Немає коментарів :

Дописати коментар