"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

суботу, 11 червня 2016 р.

VІ обласний фестиваль молодіжного читання та права «Відкрий свою книгу» в Чаплинці: post scriptume

 

Мандруючи по Херсонщині: Гола Пристань – Каховка – Білозерка – Велика Олександрівка – Скадовськ – Чаплинка, наш фестиваль з кожним роком набуває все нових і нових кольорів. А ми бібліотекарі, складаємо до своєї «професійної валізи» все більше вражень і планів на майбутнє. 

 

Велика подяка всім бібліотечним фахівцям Комунального закладу «Чаплинської ЦБС», які так професійно співпрацювали у підготовці та проведенні фесту разом з фахівцями Херсонської обласноі бібліотеки для юнацтва ім..Б.Лавреньова і так творчо разом зі своїми читачами підготували  фестивальні заходи, які створили гарний настрій всім учасникам і гостям свята.. Про фест читай тут 

 Відео-сюжет від Херсонської ТРК «Скіфія» див. тут 

 

  Гарна музика, як перед районним будинком культури так і у парковій зоні, створювала святковий настрій. 

 

 

Я ж зупинюся на деяких майданчиках. 




Кожна сільська бібліотека-філія стала учасником благодійної виставки-ярмарки «Україною в серці творимо дива» на свіжому повітрі у парковій зоні. На цій яскравій «дефіляді» були представлені гарні речі, зроблені власноруч як самими бібліотекарями так і їх читачами: різноманітні обереги, жіночі прикраси, вишиті ікони, іграшки і т.і. Кожен, хто відвідав це дійство, міг придбати собі на згадку про фест чудовий сувенір.

 

 Окремий майданчик парку був задіяний під патріотичну акцію «Захистимо воїна», яка розпочалася за тиждень до фесту. Маскувальну захисну сітку почали плести працівники та читачі Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова і закінчили іі вже саме на фестивалі. 

 

 

Вручили її на святі представникам військової частини прикордонників, які дислокується в Чаплинці. Приємно було спостерігати, що долучилися до Акції всі, і дорослі і малеча. Бережи вас Боже, наші любі захисники. Дякуємо вам за наш спокій! Слава Україні! 

 

 

 

В свою чергу, військові під час обідньої перерви, пригостили учасників фестивалю смачною солдатською кашею, яку можна було скуштувати з польової кухні прямо в парковій зоні відпочинку. 




Напередодні та протягом фестивалю проходила благодійна акція на допомогу сім’ї, загиблого в неоголошеній війні на Сході України, героя-земляка чаплинця - Дмитра Жарука. Зібрані кошти були вручені його батькам, присутнім на заході. Тим самим учасники фестивалю змогли вшанувати його пам'ять і висловити їм вдячність за виховання справжнього сина-патріота України. 



Особливу увагу привертав до себе бібліобар «Відпочивай читаючи», розташований на свіжому повітрі у парку.
До уваги відвідувачів: інформаційні коктейлі, романтичні напої, віртуальні десерти, літературні бутерброди, торт «Цікавинка».



 В бібліобарі можна було «посмакувати» новинками літератури та перевірити свої знання, щодо сучасних творів української художньої літератури та періодичних видань, покуштувати різноманітних смаколиків та солодких напоїв, скласти «літературний бутерброд». Найактивніші відвідувачі бібліобару, отримали так звані корони «бібліогурманів», серед яких і начальник управління культури Херсонської облдержадміністрації – Світлана Віталіївна Думинська.  

 

 

Сподобалося у бібліобарі і заступнику голови обласної державної адміністрації Валентині Іванівні Січовій, яка завітала на фест. У її вітальному слові до учасників фестивалю прозвучали саме враження від цього дійства. 




Барменами у цьому яскравому заході виступали активні читачі районної бібліотеки. А ще протягом дня активні читачі виступали в ролі «живих книг» і рекламували твори сучасних українських авторів, а саме: нові видання Нати Ігнатової «Диваки», «Миттєвості буття», «Доторкнутися до небес» та Жанни Куяви «Дерево, що росте в мені». 

 

 

 

По обіді учасники фестивалю розійшлися на паралельні майданчики: бібліотечні фахівці на традиційний «Ярмарок інноваційних бібліотечних ідей» молодь на молодіжні території: літературно-спортивний батл «Той, що біжить лабіринтом» та правовий майданчик «Юридичний compass». 

 

 

Старшокласники шкіл Чаплинського району та  херсонська молодь  зібралися в читальній залі бібліотеки на  книжкову «Битву антиутопій», у якій змагалися трилогії  В. Рот «Дивергент» та Д. Дешнера  «Той, що біжить лабіринтом». 

 

 

Протягом  трьох раундів, ведучі намагалися перетягнути симпатії аудиторії на  користь того бестселера, який представляли. Вони розповідаючи про авторів, героїв та екранізації книг, ілюструючи все відеорядом. Мабуть саме це і стало вагомим аргументом перемоги одного з бестселерів. 

 

 
Наприкінці битви з великим відривом перемогла трилогія Д. Дешнера  «Той, що біжить лабіринтом».

 А ось саме цікаве і несподіване чекало на молодь у парковій зоні, яка на цей момент перетворилася на «уявний лабіринт» з перешкодами. 



 
Розділившись на 2 команди: «Глейдерів» - із «жовтими смайликами» та «Безсмертних» із синіми (за романом), молодь на чолі з тренерами відправилися у мандри, де вони мали змогу відчути себе героями трилогії і позмагатися у лабіринті, створеному бібліотекарями у парку. 



На шляху треба було пройти через чотири сектори, продемонструвавши при цьому кмітливість, ерудованість, начитаність, витривалість та вміння працювати в команді.
Рухаючись від сектора до сектора, команди відповідали на чотири питання: 2 літературних, на тему правознавства, на вміння виживати в екстремальних ситуаціях та виконували фізичні вправи на влучність, швидкість та силу: вправи з гантелями, стрибки на скакалці, вправи з м’ячем і ракеткою, кидання дротиків –«Дартс».
  


Від сектора до сектора учасники бігли не аби як, а з перешкодами:  по парах у стилі «Кіт Базиліо та Лиска Аліса» (один, стрибаючи на одній нозі вів під руку іншого із зав’язаними очима), від сектору до сектору стрибали по уявним купинам-грудочкам, намальованим на асфальті, а також парами, зчеплені один з одним руками



 

Фініш став лише екватором змагань: команди перетягували канат, складали правовий пазл та відповідали на запитання членів журі. 

 

Втомлені, але щасливі й веселі, учасники батлу смакували фестивальними тортами від організаторів і ділилися враженнями від гри. А головне, що під час батлу юнаки та дівчата відчули командний дух, отримали нових друзів, купу вражень і відрили для себе нові книги. 

Дякуючи бібліотеці, яка приймала фестиваль, команда переможниця, яка отримала в подаруноу 2 книги Д. Дешнера  «Той, що біжить лабіринтом», вирішила подарувати ці книги читачам Чаплинської районної бібліотеки.


Цього року свято книги та права закінчилося фестивальною ходою до пам’ятного каменя видатному українському письменнику, драматургу, режисеру Миколі Кулішу. Саме на місці, де знаходилася хата, в якій він народився і жив перші роки, у жовтні 2015 року установлений цей камінь. Учасники фестивалю з великою шаною відвідали це місце щоб покласти квіти.

З проникливим словом про видатного земляка та настановою до молоді звернулися голова обласної організації НСПУ Василь Загороднюк та начальник управління культури облдержадміністрації Світлана Думинська. І неначе дух самого майстра був присутній в цей час. На такій піднесеній ноті і закінчився наш фестиваль. 


Тож до зустрічі наступного року, на VІІ обласному фестивалі молодіжного читання та права «Відкрий свою книгу»… Місце зустрічі підкаже нам час…

Немає коментарів :

Дописати коментар