"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

вівторок, 3 березня 2020 р.

Нові надходження до фонду науково-методичного відділу

Шановні колеги! 

Сьогодні отримали нові книжки, тож поспішаємо поділитися цією новиною з Вами.
Це посібники та практикуми призначені для працівників бібліотечних установ, студентів вищих навчальних закладів, слухачів інститутів підвищення кваліфікації бібліотечних працівників. Докладніше про новинки читайте в пості.

Долбенко Т.О., Горбань Ю.І. Документні ресурси бібліотек : навч. посіб. / Т. О. Долбенко, Ю. І. Горбань. - Київ : Ліра-К, 2019. - 348 с

Навчальний посібник містить п'ять розділів: документні ресурси як основа фонду бібліотек; принципи формування, моделювання та види комплектування бібліотечного фонду; традиційні та електронні технології комплектування, організації та управління бібліотечним фондом; формування документних ресурсів у бібліотеках різних видів; формування цифрових бібліотек як баз електронних ресурсів. Кожен розділ включає тексти лекцій, семінарські, практичні завдання, самостійну роботу до кожної теми. В посібник увійшли також теми рефератів і контрольних робіт, запитання до підсумкового контролю знань та термінологічний словник.
Головна мета навчального посібника – надати студентам теоретичні та практичні знання про документні ресурси бібліотек, що акумулюються в бібліотечному фонді, особливості роботи із зовнішніми документними потоками та масивами при відборі документів, про усталені в бібліотечні справі принципи та технологію обробки документів та управління фондом.
Навчальний посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів, слухачів інститутів підвищення кваліфікації бібліотечних працівників та працівників бібліотечних установ.

Долбенко Т.О. Документні ресурси бібліотек : практикум / Т. О. Долбенко. - Київ : Ліра-К, 2020. - 80 с. 

У практикумі наведено рекомендації до вивчення дисципліни «Документні ресурси бібліотек», яка є однією з нормативних дисциплін професійної підготовки фахівця у галузі бібліотечних фондів. Подано основні теми курсу, питання для практичних та семінарських занять, завдання для самостійної роботи студентів.

Шипота Г.Є. Бібліографічна діяльність : практикум / Г.Є. Шипота ; М-во культури України, Київ. нац. ун-т культури і мистецтв. - Київ : Ліра-К, 2019. - 176 с.


Основними завданнями практикуму є розкриття змісту основних процесів бібліографічної діяльності, функцій бібліографічної служби бібліотек, структури довідково-бібліографічного апарату бібліотек різних типів; ознайомитися з організацією, змістом і можливостями використання основної бази бібліографічної діяльності – довідково-бібліографічним апаратом; вивчити алгоритми технологій довідково-бібліографічного пошуку, довідково-бібліографічного обслуговування та бібліографічного інформування; висвітлити основи менеджменту бібліографічною діяльністю установ інформаційної сфери; набути практичних навичок бібліографування, складання бібліографічних посібників різних видів, надання бібліографічних послуг.

Каракоз, Олена Олександрівна. Бібліотечна професіологія : практикум / О.О. Каракоз. - Київ : Ліра-К, 2017. - 68 с. 

У практикумі наведено рекомендації з вивчення дисципліни «Бібліотечна професіологія», метою якої є формування у студентів системи знань про роль і місце бібліотечної професії, особливості праці й професіоналізації фахівця у процесі бібліотечно-інформаційної діяльності. Подано завдання для практичних занять, завдання для самостійної роботи студентів, питання та завдання до іспиту. Наведено список  рекомендованої літератури. 

Шаравара Т.О. Інформаційний пошук і робота з бібліотечними ресурсами : навч. посіб. / Шаравара Т.О. - Київ : Ліра-К, 2020. - 256 с.

Посібник призначений для здобувачів вищої освіти, які навчаються в аспірантурі (з різних спеціальностей), з метою одержання практичних навичок у роботі з  різноманітними джерелами. Навчальне видання містить роз’яснення базових принципів, підходів та методології наукового дослідження, способів пошуку інформації, її класифікації та відбору. Значна увага приділена правилам опису наукових джерел. Окремо висвітлено особливості роботи вітчизняних та зарубіжних бібліотек; порядок підготовки дисертації до захисту тощо.

Палеха Ю.І. Стандартизація в документально-інформаційній, бібліотечній, архівній та видавничій справі : навч. посібник. - Київ : Ліра-К, 2020. - 220 с. 

У посібнику викладені наукові, нормативні, технічні та організаційні основи стандартизації продукції та послуг в документально-інформаційній, бібліотечній, архівній та видавничій справі відповідно до освітньо-професійної програми, рекомендованої Міністерством освіти і науки України. Посібник містить короткі описи найважливіших нормативно-технічних документів (міжнаціональних, національних та галузевих стандартів) у документально-інформаційній галузі.
Посібник призначений для керівників та працівників інформаційних організацій, служб підприємств і установ державної і недержавної форм власності, студентів вищих навчальних закладів, викладачів, аспірантів, усіх тих, хто має справу з інформаційними ресурсами як у традиційному, так і в електронному форматі й цікавиться стандартизацією в документально-інформаційній сфері.

Долбенко Т.О. Зберігання документів у бібліотеках : навч. посіб. / Т.О. Долбенко, Ю.І. Горбань. - Київ : Ліра-К, 2019. - 288 с. 

Навчальний посібник містить чотири розділи: зберігання документів під час технологічних процесів; консервація як технологія зберігання документів у бібліотеках; інноваційні технології зберігання документів у бібліотеках; соціальні чинники зберігання документів у бібліотеках. Кожний розділ включає тексти лекцій, семінарські, практичні заняття, самостійну роботу, тести до кожної теми. До навчального посібника увійшли теми для рефератів і контрольних робіт, запитання до підсумкового контролю знань та термінологічний словник.
Навчальний посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів, інститутів підвищення кваліфікації бібліотечних працівників та працівників бібліотечних установ.

Палеха Ю.І. Бібліотечне фондознавство : навч. посіб. / Ю.І. Палеха, І.О. Іванова, Л.О. Черепуха. - Київ : Ліра-К, 2020. - 276 с. 

У посібнику розкрито суть і структуру сучасної системи бібліотечних фондів, охарактеризовано основні процеси формування, використання бібліотечного фонду та управління ним.
Викладені теоретичні положення слугують фундаментом для розуміння і постановки технології функціонування бібліотечного фонду, тобто його моделювання, комплектування, обліку, опрацювання, розміщення і розстановки, його перевірки та збереження, а також доставки документів користувачам бібліотечної установи. Розглянуто новітні технології в обслуговуванні користувачів та обліку бібліотечного фонду.
Посібник призначено для студентів, аспірантів та викладачів зі спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», слухачів бібліотечних курсів, академій перепідготовки керівних кадрів культури і мистецтв, слухачів системи підвищення професійної кваліфікації.

Кияниця Є.О. Зв’язки бібліотек з громадськістю в соціокультурному просторі регіону : монографія / Є.О. Кияниця. - Київ : Ліра-К, 2018. - 180 с. 

У монографії розглянуто основні теоретичні підходи до застосування зв’язків з громадськістю в бібліотечних установах, а також практичні засади використання PR-технологій в обласних універсальних наукових бібліотеках. Висвітлення здобутків центральних бібліотек США та Західної Європи у сфері розбудови зв’язків з різними цільовими групами, дає змогу застосування сучасних трендів public relations, демонструючих свою ефективність в світі. Розроблено релевантну модель системного розвитку ефективних зв’язків вітчизняних бібліотек з громадськістю в соціокультурному просторі регіону, що ґрунтується на послідовності визначених дій (аналіз ситуації, постановка цілей, розроблення і впровадження плану комунікації з різними цільовими групами, аналіз ефективності проведеної кампанії); наявності кваліфікованих фахівців та  їх  можливості оперувати PR-інструментами; підтримці органів державної влади та місцевого самоврядування; залученні до співпраці спонсорів та фандрейзерів, приверненні уваги ЗМІ завдяки проведенню інноваційних проектів та генерації креативного контенту.
Видання розраховане на науковців, аспірантів, студентів напрямів підготовки: реклама, зв’язки з громадськістю, бібліотекознавство, інформологія, співробітників різних рівнів бібліотечної сфери, а також широкого кола читачів, яких цікавлять проблеми розвитку зв’язків з громадськістю.
Тож запрошуємо колег, студентів та викладачів бібліотечних дисциплін до науково-методичного відділу Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.А.Лавреньова знайомитися з новинками!
Бажаючі придбати ці книжки в свої бібліотеки - заходьте на сайт видавництва Ліра-К.
Козаченко Ольга,
головний методист науково-методичного відділу
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.А.Лавреньова

Немає коментарів :

Дописати коментар