"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

четвер, 2 квітня 2020 р.

Бібліотеки Херсонщини - молоді: цікаві проекти за 2019 рік. Дубль 2

КУ «Великоолескандрівська РЦБС»



В межах молодіжного проекту «Замов письменника» відбулися скайп – зустрічі: з молодим київським письменником Павлом Дерев’янком, про якого кажуть «стрімко увірвався в літературу». Літератор презентував книжку «Аркан вовків», яка є першою в його літературному доробку та Ярославою Дегтяренко – сучасною українською письменницею з Запоріжжя, лауреаткою конкурсу «Коронація слова», авторкою історичних романів «Лицарі дикого поля», «Ярино, вогнику мій» і «Між двох орлів». 

Присутні мали можливість ближче познайомитися з творчістю молодих  письменників, отримати відповіді на безліч різних запитань, які  стосувалися життя та  творчості, зокрема особистого життя письменників, про  любов до   подорожів, пригоди в дорозі, про що б вони хотіли написати у наступних творах та що наштовхнуло їх писати книги  на цю тематику. 


Протягом року цікаві літературні заходи також були організовані для юнацтва та молоді в межах літературно-мистецької вітальні «Ліра» та мультимедійного клубу «Кіно і книга: відпочиваємо разом» (при юнацькій кафедрі центральної районної бібліотеки. 
   
Яскравими та пізнавальними заходами запам’ятався тиждень молодіжної книги  «Бібліотечна весна».
     У  центральній бібліотеці  Тиждень розпочався квестом  «Розшукуються літературно-мовні скарби у вівторок, потім   патріотична середа та     історичний четвер. Про них див. тут 
   У правову п’ятницю для учнів проведено бібліотечний журфікс «В світі юридичних професій», до якого долучились провідний фахівець з профорієнтації районного центру зайнятості та начальник Великоолександрівського бюро правової допомоги. Наявність індивідуальних здібностей для вибору професії юриста у майбутньому визначали за допомогою спеціального анкетування та гри «Важниця правова». 
   А учасники екологічного  понеділка згадували про страшні події квітня 1986 року, про причини та наслідки вибуху на ЧАЕС.
Молодь передивлялася кадри з відео, обговорювали  сучасну екологічну ситуацію під час проведення  години історичної правди «Чорна свіча: Чорнобиль».  
   Всі ці зустрічі та спілкування з учасниками заходів протягом тижня молодіжної книги спонукають молодь любити книги і читання та з користю використовувати їх у своєму житті.

Каланчацька ОТГ

Протягом 2019 року в книгозбірнях працювали 3 молодіжні клуби та об’єднання за інтересами: в центральній бібліотеці діє клуб «Старшокласник», в Новокиївській  – творче об’єднання «Натхнення», в Новопавлівській філії створено новий клуб «Сучасні матусі».
       Клуб «Старшокласник» працює в центральній бібліотеці вже понад 30 років.  Засідання клубу користуються великим авторитетом серед учнів старших класів, педагогічних колективів шкіл та батьків. Більш детально можна познайомитись з його діяльністю можна тут


 Н-Сірогозька ЦБС
Флеш-моб «Facebook чи Face a book: вибір за тобою!» відкрив тиждень молодіжної книги 2019. У Нижньосірогозькій школі з учнями 8-9 класів було проведено флеш-моб, міні-опитуваннія, де їм потрібно було вирішити, що вони оберуть  Facebook чи Книгу. І надзвичайно стало приємним те, що не зважаючи на з’явлення нових технологій, соціальних мереж та всього іншого, більшість молоді обрала книгу!
В межах Тижня було проведено  веб-експедицію «Розшукується модна книга» та інтелектуальний десант «Діалоги про сокровенне».  На цей захід було запрошено місцевого краєзнавця, письменника і поета Ю.В.Безуха, темою спілкування з учнями 10 класу, якого стала книга, а точніше заклик завжди дружити з нею, завжди приділяти увагу не лише Інтернету, а друкованому слову, перлинам творчості українських та зарубіжних авторів.
Бібліотекарі вийшли на вулицю з виставкою «Фентезі VS фантастика», коло якої провели одноіменний бібліотечний бульвар на якому з’ясовували що цікавіше - фантастика чи фентезі. І як завжди думки розділилися – кожен  обрав своє.

Далі буде...
Зав. НМВ Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва

 ім. Б.А. Лавреньова - Ірина Тарадименко

Немає коментарів :

Дописати коментар