"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 1 лютого 2023 р.

«Верни до мене, пам’яте моя…»: поетичний нон-стоп

 6 січня 2023 року ми звернулись до своїх колег та користувачів із пропозицією взяти участь у поетичному нон-стопі до 85 річчя від дня народження Василя Стуса «Верни до мене, пам’яте моя…».

«Друзі, сьогодні ми знаходимось з вами у надважких умовах бібліотечної діяльності і більшість з нас не може повернутих до приміщень своїх бібліотек в силу різних причин. Правий берез Херсонщини хоч і звільнений, але прифронтова зона і цілодобово знаходиться під обстрілами, а лівий берег окупований і до сих пір. Ми, бібліотекарі, знаходимось у різних куточках світу. 

 Але це не заважає нам спілкуватись, навчатись онлайн, допомагати нашим молодим користувачам у навчанні та культурному розвитку. І в цьому на допомогу приходять наші бібліотечні онлайн заходи, які ми готували раніше і готуємо зараз, враховуючи обставини та сучасні події в Україні.

 Маючи певний досвід у проведенні різноманітних обласних онлайн проєктів, Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова пропонує приєднатись до обласного поетичного нон-стопу «Верни до мене, пам’яте моя…» (До 85 річчя від дня народження В. Стуса). Починаючи з 6 січні, у день народження поета ми можемо виставляти улюблені вами вірші Василя Стуса, враження від його поезії, відео читання віршів на фейсбуці під хештегом #нон_стопСтус85. І так весь місяць. Нехай весь січень буде місяцем пам’яті Василя Стуса».


І ось місяць минув, ми можемо підбити підсумки. 

Участь у нон-стопі була не такою активною, як за мирних часів. І це зрозумілв силу яких причин, на жаль. Але приємно зазначити, що до поезії Стуса звернулись і стали учасниками нон-стопу наші читачі і колеги, які перебувають у різних куточках України та світу. Відеопрочитання улюблених поезій, пісні на вірші Василя Стуса і просто обмін улюбленими віршами на теми патріотизму, кохання та сили духу. Хтось вперше відкривав для себе поетичний світ Стуса, хтось пригадував улюблене… І ми ще раз впевнились в тому що його мужня, стоїчна поезія утверджує впевненість ліричного героя в тому, що він зможе вистояти, не зрадить себе й своїх переконань. Він свідомо йде «на амбразуру», на біду, щоб відкрити людям очі на правду, показати приклад боротьби за людську гідність і силу людського духу.

Сьогодні поезія незламного Василя Стуса актуальна як ніколи.

Дякуємо всім, хто взяв участь ….

Немає коментарів :

Дописати коментар