"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

пʼятниця, 24 травня 2024 р.

Культурний хронограф. Червень 2024


Друзі, продовжуємо наш культурний хронограф. І пропонуємо вам методичні замальовки щодо діячів культури України - ювілярів червня 2024 року та знаменних культурних подій в Україні та світі.



Пропонуємо звернути увагу:

1 червня

Міжнародний день захисту дітей


Заходи: фоточелендж «Маю право на мирне життя…», мистецька програма «Хай здійсняться всі дитячі мрії», книжкова виставка-мрія «Я не хочу війни…»


Всесвітній день батьків


Заходи: родинне свято "Якщо зміцніє хоч одна родина - міцніша стане наша Україна", бібліофотосушка «Сімейний книжковий фотоальбом»



 17 червня

110 років від дня народження Федора Аврамовича Жарка (1914–1986), українського збирача фольклору, бандуриста, виконавця українських народних дум, заслуженого артиста України 

Заходи: музична година «Неперевершений співець українських народних дум», історично-музична розвідка «Дума, бандура і Колима»

Цікаво про нього 

20 червня

190 років від дня народження Олександра Матвійовича Лазаревського (1834–1902), видатного українського історика, генеалога, джерелознавця та видавця, організатора національної архівної справи, першого дослідника адміністративно-судового устрою Гетьманщини 

Заходи: історичний портрет «Невтомний дослідник української старовини», історична оповідка «Олександр Лазаревський - людина, вчений, громадянин», історичні студії «Великий історик Гетьманщини»,  бібліоальманах «Олександр Лазаревський - видатна постать української історіографії».

Цікаво про нього тут 

Життєпис О. Лазаревського. Формування історичних поглядів 

22 червня

90 років від дня народження Павла Івановича Загребельного (1934–1997), українського актора театру та кіно, режисера, народного артиста України

Заходи: мистецький альманах «Грав, як дихав: Павло Загребельний», театральна рампа «Сценою покликаний»

Цікаво про нього  


23 червня

110 років від дня народження Бориса Ілліча Чистякова (1914–1980), українського диригента, народного артиста України

Заходи: музичне лібретто «Майстер душі балету», музична прелюдія «Закоханий у балет…»


24 червня

130 років від дня народження Володимира Юхимовича Січинського (1894–1962), українського архітектора, графіка, мистецтвознавця

Заходи: мистецька розвідка «Дослідник пам’яток української дерев’яної архітектури», історична палітра «Реформатор української книжкової графіки», інформаційний калейдоскоп «Володимир Січинський – унікальне явище української культури ХХ століття»

Більше про нього

Роботи Володимира Січинського як книжкового графіка 




четвер, 23 травня 2024 р.

Всеукраїнська бібліотечна екотолока, Дубль 2: травень 2024

23 травня 2024 року фахівці Херсонської обласної бліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова взяли участь у Всеукраїнській бібліотечній Екотолоці-2, організованій Волинською обласною бібліотекою для юнацтва. До заходу приєднались бібліотечні фахівці з Миколаєва, Хмельницька, Івано-Франківська, Києва, Львова, Чернігова, Сум та Вінниці.


Під час заходу розглядались питання проблем довкілля та заходи щодо ліквідації цих проблем після війни, очищення природи, про екозвички українців, бібліотечні форми роботи щодо екологічної свідомості читачів.

Про екологічну свідомість українців цифрами статистики розповіла Оксана Лисак - начальниця відділу екології Луцької міської ради. Як дітям та молоді розказати про екологію довкілля крізь призму бібліотечного  театру та інтерактивного спілкування дізналися з досвіду роботи Волинської ОБЮ для юнацтва про творчу студію, вистави на екологічну тему, ігрові форми щодо сортування сміття тощо.

Цікавим досвідом роботи щодо екологічної свідомості дітей, юнацтва та молоді і бібліотечними лайфхаками поділились фахівці Хмельницької, Чернігівської та Івано-Франківської обласних бібліотек для юнацтва, бібліотеки-філії №37 Львівської муніципальної бібліотеки, Київської бібліотеки для дітей на Пріорці ("Зелена бібліотека"). Колеги ділились не тільки досвідом але й планами на майбутнє.

Підсумовуючи всі виступи можна стверджувати, що бібліотекам є над чим працювати в напрямку екологічної просвіти, і насамперед після закінчення війни.

Дякуємо колегам із Волинської обласної ббліотеки для юнацтва за запрошення і чудово проведений захід, не дивлячись на технічні проблеми. Ми ж українці - ми вистоїмо і зробимо все якнайкраще. І разом до Великої Перемоги!

середа, 15 травня 2024 р.

Сучасні бібліотечні практики Вінниччини: онлайновий марафон

15 травня 2024 року фахівці Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова долучились до онлайнового марафону інноваційного досвіду публічних бібліотек України «Сучасні бібліотечні практики Вінниччини» на сторінці Української бібліотечної Асоціації у Фейсбук.

Організатори: ВГО Українська бібліотечна асоціація, Секція працівників публічних бібліотек, Вінницьке обласне відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація

Інноваційна діяльність сучасних публічних бібліотек України допомагає ставати конкурентоздатними, запроваджувати нові бібліотечні послуги, формувати позитивний імідж в суспільстві та конкретній громаді. Цей онлайновий марафон для тих, хто шукає нові ідеї та хоче обмінюватися кращими бібліотечними практиками.


Цікавий досвід бібліотек Вінничини представила директорка Вінницької ОУНБ ім. В. Отаманського - Лариса Сеник.  



Завідувачка відділу художньої культури і мистецтв розповіла про пошук нових форм та методів роботи для полегшення психічного здоров'я ВПО, які перебувають на Вінничині. Серед таких форм - зайняття творчістю, а саме: кавовий, акварельний, медитативний живопис та різноманітні майстер класи з виготовлення свічок з меду та ін.


Про створення молодіжного вайбу в Публічній бібліотеці Тульчинської міської ради розповіла директорка - Віра Вігуржинська: новий простір для проведення заходів, спілкування та читання.


Дякуємо колегам з бібліотек Вінничини за цікавий сучасний досвід роботи з різними категоріями читачів в умовах своїх територіальних громад. Було цікаво і корисно.