"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

четвер, 27 червня 2024 р.

Читаймо! Шануймося! Ми того варті: ХІІ Книжковий Арсенал. Мандри методиста

Цей пост повинен був з'явитись  ще на початку червня. Але склалось так як склалось. Але нотатки залишились. Тож, хочеться поділитись враженнями.

Вже другий рік поспіль, в умовах повномаштабного вторгнення росії в Україну, в Києві на території Мистецького Арсеналу наприкінці весни відбувається міжародний фестиваль популяризації та розповсюдження книги, читання та соціальної комунікації - Книжковий Арсенал. 

Після фестивалю "Книжкова країна", який відбувався з 25 по 28 квітня 2024 року на ВДНГ враження трохи інші..

Масштаби простору, локацій, інсталяцій, заходів, книжкових наметів, різноманітних видавництв, артпросторів "Книжкової країни" просто вражала настільки,  що я до сих пір під великим враженням. Правда фінансові можливості бібліотекаря не дозволяють придбати хоча б мінімальний набір книжок.. Але спілкування на професійних сценах, просторах, презентації з письменниками відомими і невідомими, особливо військовими - це щось неймовірне. Емоції від заходів зашкалюють, додають сил, покращують ментальне здоров'я - це незаперечний факт. Ну, а щодо книжок, то тут спрацьовують особисті контакти, друзі серед літераторів, видавців і т.і. І як результат - хоч і невеличкі але суттєві добірки книжок для  рідної бібліотеки. І що особливо приємно з автографами від авторів, в яких вони звертаються до читачів з побажаннями визволення всієї Херсонщини і Великої Перемоги. Книжки вже полетіли поштою в незламне місто Герой Херсон і чекають на своїх читачів. Мої відгуки тут


Ну, це був ліричний виступ. А тепер щодо Книжкового Арсеналу. Слоган цьогорічного фесту - "Життя на межі". Фест проходив з 30 травня по 2 червня 2024 року.

"Чи ми ті, хто живемо на межі  у багатьох сенсах не потребуємо книжок?" Зрештою ми бачимо наочно відповідь на це питання, відвідуючи фести, літературні зустрічі, презентації книжок. Я просто вражена кількістю молоді на цих подіях, їх зацікавленістю в книгах і читанні як української  так і перекладної світової літератури. 

А величезні черги за автографами...це щось неймовірне. І якщо мене спитають, як я тримаюсь, як "вивожу" в цій ситуації війни, життя поза домом і в що я вірю, то відповідь однозначна - вірю в Україну, свій народ, ЗСУ і, безперечно молодь. Бо саме за ними майбутнє України. Я радію, що саме на таких книжковиїх подіях я чую всюди українську мову, а не так як в побуті, в метро, магазині і т.і.

Першого дня я просто прогулялась локаціями, зорієнтуввалась у просторі, придбала історичний роман Анна Київська" херсонської авторки Барбари Можаровської для бібліотеки, заселфилась, зробила декілька відео виставок, які вразили - вуличний простір, виставка "Книги, знищені росією", міжнародна виставка ілюстрації "Життя на межі", і з гарним настроєм відправилась додому (якщо це можна назвати додом - місце твого тимчасового проживання).


Другий день фестивалю видався багатим на враження, зустрічі, виставки, події...

І знову книжки для читачів Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва імені Бориса Лавреньова  з автографами від авторів📖📖


Найцінніша зустріч і обіймашки з письменниками, друзями, колегами...
Але поділитись хочу враженнями мистецької складової Арсеналу. Була вражена виставками-інсталяціями які створили митці, вимушені полишити свої домівки ще на початку війни в 2015 році. Виставка Катерини Єрмолаєвої - "Блокада спогадів" - інсталяція інтер'єрів, які їй особливо важливі: родинної і  бабусиної квартири, дачі, які вона може відтворити тепер тільки у снах...


Серед багатьох цікавих виставок особливо вразила одна книга серед тисяч, представлених на Арсеналі - артбук під назвою "Воля або смерть". Це святі слова для кожного справжнього українця. 

Що ж таке Воля для нас етнічних українців? Українська воля - драйв і спрага до повноти життя, готовність до поєдинку зі складнощами і перемога над ними. Воля не боїться поразки, бо не вірить у неї. Лише Перемога реальна...І жоден хан, пан, цариця і бункерний диктатор ніколи не змогли і не зможуть знищити нас українців.

Що означає тризуб і чому саме зараз він такий розтиражований і звідки йдуть його коріння?...В чому секрет лаконічного ідеалу тризуба? Саме в цій книзі є на ці питання відповіді як текстові так і ілюстровані.

А що значить Воля як стиль життя? Це естетика і стиль життя українців.

Як українці поєднують сьогодні традиції і сучасність - чудовий розділ з ілюстраціями, витинанками і підтверджувальним текстом. Одним словом я присвятила цій книзі більшу частину часу, проведеного в цей день на Арсеналі. Це дійсно витвір мистецтва, друкарства, ілюстрації, плакату і т.і.

А в чому суть мистецтва країни агресорки? Про це говорять представлені в книзі красномовні плакати.

Безмежно дякую всій команді яка причетна до того, щоб ми побачили цю книгу. Це прекрасний мистецький проєкт.

І ще один проєкт на Книжковому Арсеналі не залишив мене байдужою, привернув увагу і багато часу, бо пройти оглядово було неможливо. 

Проєкт "Жовто-блакитний"/Yellow&Blue - виставка ілюстрацій та плакатів які презентують різноманіття української культури та традицій, починаючи від античності  до сьогодення і розкривають матеріальну і нематеріальну спадщину різних регіонів України. Це різні погляди на культурні об'єкти, соціальні феномени, історичні події, які можуть бути звичні для українців але невідомі іноземцям. Головна мета цього проєкту - підкреслити, красу, багатство та унікальність української спадщини та показати її всьому світові через мистецтво ілюстрації.

Серед них є одна мистецька робота, присвячена воротам. Що для українця ворота та ще й декоровані? Що саме малювали, які обереги? Стояла, роздивлялась а вголові лунав вірш А. Кичинського "Ворота", та ще й у майстерному виконанні самого автора.




І кожного разу, проходячи повз Мистецький Арсенал, я згадую цю подію, зустрічі, спілкування. А головне, вірю, що мрії збуваються обов'язково. Я мріяла відвідати Книжковий Арсенал ще з 2011 року, коли фест відбувся вперше.





І, не дивлячись на війну, життя продовжуєтся, хоча і поза Херсоном, далеко від дому... Методистка більше перетворилась на книжкового агента. Відвідую різні книжкові презентації, спілкуюсь із колегами та письменниками. І як результат - нові книжки для рідної бібліотеки і її читачів, незламних, героїчних херсонців, які тримають стрій і дух міста Героя Херсона!!! І в цьому сьогодні сенс мого життя. 

Завідувачка науково-методичного відділу  ХОБЮ ім. Б.А. Лавреньова - Ірина Тарадименко.

середа, 26 червня 2024 р.

Культурний хронограф. Липень 2024

Друзі, для тих хто цікавиться замальовками від методистів Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова щодо діячів культури України - ювілярів липня 2024 року та знаменних культурних подій в Україні та світі, ми продовжуємо наш культурний хронограф. 

Липень 2024 року не тільки спекотний але й багатий на ювілярів та культурні події.


Тож пропонуємо звернути увагу:

1 липня

День архітектури України 

Химерні та незвичайні будинки в Україні див. тут 

Заходи: архітектурний ренесанс "15 архітектурних пам'яток України", вау-екскурсія «Незвичайні та химерні споруди України», мистецький нон-фікшн «Майбутнє України в архітектурі»

12 липня

  • 40 років від дня народження Павла Коробчука (1984), українського письменника, музиканта, журналіста

Волинський поет Павло Коробчук став одним із героїв благодійного «Сміливого календаря» на 2024 рік від організації «Сміливі відновлювати» - читати тут 

Заходи: літературне ноу-хау «Навій Павла Коробчука», літературна толока "Поет, музикант, волонтер - Павло Коробчук"

Навій – це вал у ткацькому верстаті, на якому тримається основа полотна. Того самого поетичного полотна, яке за допомогою слів творить поет. Кожен текст – нова нитка. І лише відступивши на кілька кроків, можна зрозуміти, яку картину вони разом складають.

  • 90 років від дня народження Анатолія Захаровича Москаленка (1934-1999), українського письменника, заслуженого журналіста України 

Заходи: творчий портрет «Під небом вічності: Анатолій Москаленко», літературний журнал «Засновник сучасної української журналістики» 

  • 100 років від дня народження Василя Лукича Юхимовича (1924–2002), українського поета-пісняра, журналіста

Всеукраїнська літературно-мистецька премія ім. Василя Юхимовича тут

тексти його пісень тут 

Заходи: музичний калейдоскоп «Вікно у пісенний світ Василя Юхимовича», поетичні віншування «Поет із знаком доброти», поетично-музичний автограф «Лунає голос наче гомін…»

13 липня

  • 150 років від дня народження Марка Черемшини  (спр. ім’я - Іван Юрійович Семанюк) (1874–1927), українського письменника, громадського діяча, адвоката, доктора права

Цікаво про нього тут 

Заходи: галицькі оповідки «Співець народної мови», літературно-фольклорний переспів «Я виріс серед співанок та казок», творча дискусія «В чому талант і трагедія Марка Черемшини?»

15 липня 

  • День Української Державності 

Заходи: історичне перехрестя "Боротьба за Державу триває..", урок історичної правди "З вірою в сильну, мирну, квітучу державу", урок-роздум "В чому сила української державності?"


  • День Хрещення Київської Русі-України

Заходи: хронологічний місток "Від Русі-України до сьогодення", мандрівка в часі "Українська державність - духовний стан кожного з нас"


16 липня 

110 років від дня народження Михайла Івановича Томчанія (1914–1975), українського письменника, перекладача

Заходи: літературна сага "Літопис закарпатського села", закарпатське літературне надвечір'я "Майстер української прози - Михайло Томчаній"

24 липня

190 років від часу відкриття Київського університету (Київський національний університет імені Тараса Шевченка) (1834) 

Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Історія

Заходи: хронограф часу «КНУ: від минулого до майбутнього», мистецька розвідка «Культура в університеті / університет в культурі», університетська мозаїка «Корпуси і кампуси КНУ», історичний хронограф «КНУ: від Святого Володимира до Тараса Шевченка»

29 липня 

110 років від дня народження Петра Степановича Сулименка (1914–1996), українського живописця 

Заходи: арт-галерея "Кримські пейзажі у творчості Петра Сулими", мистецьке портфоліо "Український мариніст, портретист - Петро Сулима"   мальовничій етюд "Художня палітра Петра Сулими"