"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 20 серпня 2014 р.

Сучасний бібліотекар 2: Фінальна конференція

Ось і завершився проект «Сучасний бібліотекар-2»… Я повернулася додому з великим багажем знань (одразу всього й  не перерахувати), торбою корисних сайтів, торбинкою цікавих висловів та мішечком суму (за всіма хто в цьому брав участь).
Згадуючи все, хочу розповісти про цікаві моменти, корисні «професійні штучки» та взагалі про те, що відбувалося з нами протягом 12 днів, проведених у Києві.
Девіз «Июль без каструль, або 10 днів без баняків!» 




Про тренерів… 

Любов Квасюк та Олександр Шлеєнков, або Люба та Саша (в програмі зазначені як СіЛ:) стали для нас «мамою й татом» на ці дні. Розуміють один одного навіть не з півслова, а з погляду. Це підтримка, надихаюча сила, а також впевненість в те, що нам все вдасться!

Про сучасних… 
Всі дівчата (бо в останній етап пройшли лише дівчата – ось така гендерна нерівність) – суперові. Всі дуже різні. Всі дуже класні. Кожен має чим поділитися та чого навчити.


Про Ігоря… ІІІгооор )) Людина, яка може все дістати – незамінна. Ноути? Будь ласка. Миші та навушники? Тримайте. Червону доріжку? Запросто! Кажуть, у нього в машині в бардачку ще шампури лежать, але ми не перевіряли …

День перший (13.07.2014) 
Приїхала до Києва, який  дуже люблю.
Нас відвезли до чарівного екотелю «Краків», де ми і перебували весь час навчання.



Знайомство… Правила роботи… І несподіванка… Виявляється ми будемо виступати на Ярмарку бібліотечних інновацій, що відбудеться в Києві 24 липня. Нічого собі, подумала я…
Треба об’єднатися в команди по три людини, обрати тему виступу, підготувати 10-ти хвилинний виступ, зробити наліпку, і т.і. І на це в нас є 10 днів).



Ввечері у нас була «піжамна» вечірка з багаттям та гітарою,  і у мене виникло відчуття, що ми перебуваємо тут вже тиждень, а не один день. Доречі, в цей вечір з’явилися такі класні: konvaliya_28 та izhachok, а ще гібіскус))…


День другий (14.07.2014) 
Комплектували комп’ютери на замовлення. В нашої команди було завдання укомплектувати ігровий комп за $700. В межах суми зібрали, що змогли, але замовник залишився задоволеним.
Потім знайомилися з Virtual Box – це класна штука, за допомогою якої можна спробувати іншу операційну систему та використовувати її не встановлюючи на комп’ютер.
Навчилися блокувати непотрібні сайти, робити на компі «режим Бога». Наприкінці дня ще футболки вчилися створювати – клас!
День третій (15.07.2014) 
Розпочали зі Storitelling. Дивились цікаві історії та обговорювали їх. Історія з диригентом нікого не залишила байдужим. Доречі, про історії це не просто так – нам потрібно було зробити цифрову історію про перебування на «Сучасному бібліотекареві -2», і здати їх до 22 липня. Саме за допомогою цих історій тренери надихали нас на створення своєї.
Потім гралися з Audaciti – складали аудіопазл. Знайомилися з таким «чудом техніки» як MIDI клавіатура, адже за допомогою неї в бібліотеці можна зробити студію звукозапису.
Наприкінці дня вчилися створювати вебінари за допомогою програми Lync.
День четвертий (16.07.2014) 

Тренінгова діяльність, якої навчала нас Людмила Руденко-Кардаш. Це було классно... Купа корисної та цікавої інформації. Навіть не знаю, як це в двох словах описати – все цікаве і все важливе. Мабуть, найбільше всього мені сподобався акваріум, коли ми командами театралізовано представляли складні ситуації під час тренінгу, а Саша та Люба нам активно в цьому допомагали.  Купа позитиву, сміху, а потім робота над помилками та корисні поради, як насправді тренеру потрібно себе поводити в тій чи іншій складній тренінговій ситуації.
День п’ятий (17.07.2014)
Виїзд до BiblioTech -  смарт-кафе, яке є великим конкурентом бібліотеці. От де справді дуже класно… На його базі відбулася зустріч з представниками Молодіжної секції УБА, доречі членом якої я є. Ми створювали ідеї соціальної реклами читання.
Після обідньої перерви Олександр Шлеєнков вчив нас ефективно використовувати інтерактивні дошки.
День шостий (18.07.2014) 
За допомогою тренера Романа Кульчицького згадували інфографіку та працювали над помилками (адже створити інфографіку було частиною фінального домашнього завдання).
А тренер Сергій Шагоферов допомагав нам створювати наліпки на Ярмарок, з чим ми успішно впоралися.
День сьомий (19.07.2014)
Тренінг «Робота з громадою» від Юрія Усовича. «Г-г-г-главное не б-б-б-бояться». Основне, що повинно у нас бути для успішної реалізації проекту – це мотивація. Яка саме мотивація? Кожен сам визначає для себе. Потім отримавши ролі, ми визначали, які позитиви та ризики є у тих, хто є нашими (бібліотеки) партнерами (громада, ЗМІ, бізнес, громадська організація, влада, донор). Розглянули, яким повинен бути проектний цикл. Створювали ідеї для проекту, а потім розробляли конкретний проект та виставляли його на сайті «Добродел». Це було не легко, але завдяки тренеру помилки були виправлені.
Ввечері відбулося повне перезавантаження. «Двіжухі». Це було класно! Ні про що не думати, а лише рухатися та пропускати через себе ритми музики – клас! Показати людям те, що хочеш та відчути їх емоції – кайф!
День восьмий (20.07.2014)
Неділя… Ранок… HTML… Завдяки тренеру Миколі Вірстюку все було не так і страшно. Найбільше зацікавив мене веб-дизайн та його тренди.
День дев’ятий (21.07.2014) Вивчали економічну ефективність бібліотеки з тренером Катериною Макрушиною. Вираховували соціально-економічність цінність бібліотек (індекс повернення інвестицій). Вона показувала як повертаються вкладені в бібліотеку кошти. Виявляється, що завдяки формулам і підрахункам можна визначити альтернативну вартість послуг бібліотек та отримати інформацію про те, скільки б коштів витратив користувач бібліотеки,  якщо скористався аналогічною послугою платно, а не в бібліотеці.
В цей день ми отримали також цілу низку майстер-класів:
 • «Виступ на радіо» від Христини Москович
 • «Створення анімованої публікації: Prezy, PowToon» від Марини Жук
 • «Створення 3-D книжки: ZooBurst» від Ірини Голенко
 • «Створення бібліотеки веб-публікацій: Calameo» від Іванни Салій
 • «Техніка газетоплетіння» від Христини Петрик.
А ще познайомилися з сайтом mural.ly, який дозволяє провести мозковий штурм, учасники якого знаходяться на відстані один від одного.
День десятий (22.07.2014)
День самоврядування. В цей день ми готувалися до наших виступів на Ярмарку. Обговорювали з тренерами текст виступу (нам допомагав в цьому наш рідний тренер Павло Крупіца), друкували роздаткові матеріали. Насамкінець дня відбулася генеральна репетиція виступів.
День одинадцятий (23.07.2014) В цей день разом з Олександром Дряпко вчилися створювати мобільні бібліотеки та розробляли дизайн бібліотеки з Ларисою Білою.
Ввечері відбулося офіційне закриття «Сучасного бібліотекаря-2». Дивилися цифрові історії та виходили на червону доріжку за нагородами. Отримали сертифікати про те, що ми сучасні. А в ресторані нас чекала святкова вечеря. Було
багато гарних приємних слів та побажань. І з сумом розходилися по кімнатах.
День дванадцятий (24.07.2014) 
Ярмарок бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: міст ваш!»
ІТ-Експрес «TAL-2 – Сучасний бібліотекар».
Випускники сучасного бібліотекаря проводили майстер-класи з обраних тем для колег з усієї України. Учасники експресу при вході отримували квиток-сертифікат, з яким сідали до тієї станції, яка є першою в квитку і далі рухалися по колу через кожні десять хвилин. Теми за якими проводили майстер-класи:
Станція 1. Digital-публікація
Станція 2. Virtual Box
Станція 3. Інфографіка
Станція 4. Ефективні презентації
Станція 5. MapBox
Станція 6. Audacity
Станція 7. Jing
Станція 8. Lync
Станція 9. Gmail
Станція 10. Мобільна
Було дуже приємно спостерігати за своїми колегами, які вперше чують про те, що ти говориш, їм цікаво і вони будуть це використовувати.
Наостанок, хочеться подякувати всім-всім, хто долучився до цього проекту: хто нас навчав і давав нам нові цікаві знання, хто закривав очі, коли ми на роботі робили свої домашні завдання, хто організовував нам побут поки ми навчались, хто терпляче чекав нас вдома, хто підтримував і надихав. Всім вам велике ДЯКУЮ!!! 
Використані фото Ганни Дворної, Юлії Монастирської та Дар’ї Яцкевич.
Ольга Козаченко, 
член Молодіжної секції УБА, 
провідний методист науково-методичного відділу 
Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім..Б.Лавреньова

10 коментарів :

  1. Клас! Приємно було пригадати усі ті моменти....
    І про Ігора не забула, а він вартий, напевно, окремої статті ;-)

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую Оля, що нагадала про TAL-2! Я ніби знову там побувала. :-bd

    ВідповістиВидалити
  3. Оля, спасибо за позитивные эмоции и очень интересную статью! Я сразу вспомнила финал "Сучасного-1". Это просто незабываемо!!!

    ВідповістиВидалити
  4. Дякую,Оля, що нагадала про такі приємні моменти!!Відразу захотілося всіх побачити та поспілкуватись!!Я за всіма дуже сумую!! Стаття дійсно класна!!!

    ВідповістиВидалити
  5. Супер!!! Стиль мені до вподоби!!! Коротко і про все)))

    ВідповістиВидалити