"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 13 грудня 2017 р.

Віртуальний бібліодайджест – 2017 – №2

В час плануваня всі потребують нових форм, назв, цікавих розробок та корисних напрацювань. Тому цей випуск бібліодайджесту міститиме найкорисніші витяги з професійної періодики та відсилання до електронних ресурсів за напрямами.

Правове виховання

Правове виховання є одним із пріоритетних напрямків роботи Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва. Світогляд підлітків, які завтра увійдуть до дорослого світу, повинен ґрунтуватися на повазі до закону держави, вмінні знайти рішення у різних життєвих ситуаціях, розумінні проблем. Вислів «Той, хто знає закони є по-справжньому вільною людиною, яка живе за правилами суспільства», став поштовхом до створення в бібліотеці Центру правової інформації (ЦПІ) «Молодь. Право. Закон». Створений на базі відділу читальної зали з метою практичної реалізації конституційного права громадян України, у т. ч. й молоді, на інформацію, центр спрямовує свою діяльність на оперативне забезпечення нею зацікавлених молодих людей та юридичних осіб, які працюють з юнацтвом, молодіжних громадських організацій та об’єднань. Кожен користувач бібліотеки має право безкоштовного доступу до правової інформації з усіх питань, які його можуть зацікавити.
Велику аудиторію зібрала година правового інформування «Гендерна рівність. Рівні права – рівні можливості». На прикладі своєї професійної діяльності методист обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей, та молоді розповіла, як згладжуються гендерні відмінності, підкресливши, що біологічний фактор ще не визначає долю, не обмежує права, а навпаки, створює можливості для самореалізації і чоловіків, і жінок.
Тема насильства обговорювалася під час чергового засідання ЦПІ – «Мовчати не можна». Приємно вразили старшокласники, які завітали на нього, маючи власну активну позицію, про яку не бояться відкрито заявити: «Я проти насильства! А ти?» Відчувалося, що молодь по-справжньому цікавиться своїми правами.
Щорічно Коропська бібліотека бере найактивнішу участь у Всеукраїнському тижні права. У 2016 р. він тривав від 5 до 12 грудня. Розпочався він із виставки-перегляду правової літератури «Підлітку про права і обов’язки». Упродовж тижня з метою розкриття фонду правової літератури організовувались: викладка-порада «Захисти себе сам!» та викладка-заклик «Ти підліток. Ти маєш право!». У читальній залі бібліотеки юристи провели правовий лікнеп для старшокласників «За юридичною допомогою до бібліотеки». Упродовж Тижня права в бібліотеці проводилося міні-опитування «Чи від тебе залежить рівень правової культури в державі?». Підсумки правового лікнепу підтвердили досить високий рівень освіченості користувачів, засвідчили їхню обізнаність та небайдужість до питань права людини і громадянина.
Більше тут 

Читання

2 лютого минуло 120 років від дня народження Євгена Маланюка. До цієї дати Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ініціювала ряд заходів: обласний Тиждень поетичного читання «Мандри в пошуках України», літературні варіації «Україна – муза болю, гніву, боротьби», літературно-поетичний вечір «Євген Маланюк – поет національного болю, гніву, боротьби». Шанувальники поетичного слова неодноразово мали поринути в творчість поета та якнайкраще збагнути велич постаті Євгена Маланюка, його талант та бажання змінити на краще цей світ. 
Про це тут  в статті О.Кісельової «Мандри в пошуках України».

Бібліотека-філіал для юнацтва ЦБС для дорослих м. Миколаєва відшукує свої шляхи вирішення проблеми читання молоді. Важливим напрямом проекту «Діти та підлітки за читання» стала популяризація читання як невід'ємної частини сприйняття людиною світу. Цьому сприяла акція, організована до Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги. Читачам бібліотеки було запропоновано поділитися з однолітками враженнями про прочитані твори. Діти долучились до бібліотечної акції, і книги, які вони радили почитати, стати у пригоді іншим. За результатами опитування було складено список найбільш популярних книг, такий собі порадник від читачів бібліотеки.
В рамках Всеукраїнського проекту «Бібліотекарі рекомендують», організованого молодіжною секцією УБА, юні користувачі бібліотеки долучились до написання рецензій на прочитані книги. Таким чином, бібліотекою було отримано неймовірно цікаві та унікальні відгуки на популярні у молодіжному середовищі літературні твори. За принципом «підлітки - підліткам» відбувається процес розповсюдження інформації та заохочення до читання. Логічним завершенням цього процесу стали яскраво оформлені книжкові виставки читацьких уподобань та виставки-поради.
До Всесвітнього дня читання вголос був організований відеобібліоchallenge «Читай миколаївських авторів», до участі в якому долучились користувачі бібліотеки підліткового віку. Вони стали співавторами мультимедійних продуктів, присвячених творчості місцевих літераторів. Під час створення відео діти відкрили для себе нові імена, знайомилися з творчістю літераторів-краян та дізнавалися про цікаві факти з історії і сьогодення рідного краю.
Намагаючись викликати зацікавленість і здивування у найвибагливіших читачів, бібліотека організовує різноманітні інтерактивні події на кшталт літературної естафети «Читаймо українською!» до Дня української писемності та мови. Учасники естафети залюбки декламували вірш-посвяту рідній мові, що потім стало основою для створення відеозамальовки про читання рідною мовою.
Поєднуючи ідеї просування читання серед молоді та освоєння іноземних мов, було проведено фотокрос «Books in my life» («Книги у моєму житті»). До акції приєднались підлітки, які стали учасниками тематичної фотосесії з цитатами англійською мовою про важливість книги і читання. Фотокрос підтримали і відомі особи міста.
Ще більше та цікавіше в статті О.Баранової «Підлітки та читання: за чи проти?» // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика. – 2017. - №4.




Немає коментарів :

Дописати коментар