"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

пʼятницю, 15 червня 2018 р.

VІІІ обласний фестиваль молодіжного читання «Відкрий свою книгу»: враження методистів




Мандруючи Херсонщиною, цього року наш фест нарешті завітав до жителів смт Новотроїцьке. Так-так, саме нарешті, бо вони чекали і готувалися до нього майже три роки. Фестиваль відзвенів, а враженнь залишилось по самі вінця, тому хочеться ними поділитися.





Починаючи з цього року фесту стало притаманне жанрове забарвлення. І розпочали ми з фентезі. Всі фестивальні локації були оформлені відповідно до цього жанру і верховодили там герої художніх творів улюбленого жанру молоді і не тільки. 
Зустрічали гостей фестивалю колоритні герої у яскравих костюмах, з якими можна було зафоткатись на згадку та ще й погратися у магічні гадання і отримати фестивальне передбачення. 





Яскраве відкриття фесту запам'яталось чудовими виступами місцевої талановитої молоді, відкриттям пам'ятника Тарасу Шевченку та святковими фейерверками.

На літературному порталі, хоч нам і не довелось побувати, але ж слухами земля наповнюється, було літературно-магічно-фентезійно-музично. І це зрозуміло, бо саме портал дозволяє переміщатися подумки різноманітними літературно-мистецькими світами. Звучання художнього слова з вуст львівських письменниць Дари Корній та Анастасії Нікуліної, херсонських метрів слова – Анатолія Кичинського та Василя Загороднюка і місцевої поетки – Олени Олійник переспівувалось із звучанням бандури. А звучала та музика чарівно тому, що на цих чудових українських інструментах грали прекрасні мавки із Херсону - Катерина Колєснікова та Юліана Калюжна




Фестивальне містечко розподілялось на безліч цікавих локацій.

На “Фентезі-land”  вирувала справжня  фестиально-магічно-розважальна феєрія. Тут можна було познайомитись із цікавими книгами жанру фентезі і взяти участь у різноманітних розважальних літературних вікторинах та іграх разом із феєю ельфів та лісовою мавкою. 





Інопланетні прибульці запрошували гостей містечка до незабутнього ігрового світу фантастики. Кого тільки не приймали на цих розважальних платформах: підлітків, дітей, навіть цілими сім'ями долали незвичні перешкоди та вгадували фантастичних супер-героїв, а дорослі змогли на мить повернутися в дитинство та порозважатися.
І саме головне, що в літературних героїв на час проведення фесту перетворились бібліотекарі Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова. Вони стали аніматорами, феями і чаклунками.




Гості фестивального містечка із захопленням перевтілювалися в яскравих, харизматичних персонажів та показували справжні, щирі емоції в кадрі на майданчику фестивального фото-ательє
Фото від бібліотеки та селфі напам'ять залишать незабутні спогади у тих, хто залюбки приміряв на себе образи відомих літературних героїв: Білої Чаклунки, Гаррі Поттера, Сойки-Переспівниці, Чирвової Королеви, Мавки, Ельфа, Людини-кажана та ін.





Для мене яскравим враженням на фесті стала невеличка театралізована постановка від новотроїцької театральної студії «Мельпомена». Її учасниці Алла Стрілець та Катерина Шевченко продемонстрували уривок із роману Дари Корній «Крила кольору хмар» для учасників бібліотусовки, до яких приєдналась і сама авторка цього твору. Вона щиро була вражена таким сюрпризом.





А ще ось ця невимушеність і щирість цього літнього чоловіка. А можливо це дійсно завітав до нас на фест Гаррі Поттер у зрілому віці?




«Тусовка бібліомагів», на якій тусили бібліотекарі разом зі своїми читачами, перевершила всі наші сподівання. Більш детально про неї у наступному пості.
А ми тільки можемо сказати, що наші колеги  -  круті. І я по доброму заздрю тим читачам, з якими вони працюють.




Я от думаю, як я встигала переміщатися з однієї локації на іншу? А потім зрозуміла, що в мене крила за спиною були. Треба ж вірити в магію та чаклунство. Щиро ваша, зав. НМВ Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова - Ірина Тарадименко.

Фото Валентини Моісеєвої та Віктора Братана

Немає коментарів :

Дописати коментар