"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

четвер, 7 лютого 2019 р.

Бібліомарафон «Мова єднання» дійшов свого екватора

Бібліомарафон «Мова єднання», започаткований Херсонською обласною бібліотекою для юнацтва ім.Б.А. Лавреньова, дійшов свого екватора

23 січня 2019 завітав до Н-Каховської ЦБС 
Працівники юнацької бібліотеки для учнів-дев’ятикласників Новокаховської гімназії підготували літературно-музичну композицію "Українська мова пречиста, ти у серці народу завжди".  Бібліотекарі розповіли про 100-річчя Соборності України, цікаві історичні факти, про творців української писемності та фундатора сучасної української мови і Івана Котляревського. Звучало поетичне слово, молодь згадували свої традиції, колискові, українські пісні. Фішкою літературно-музичної композиції стала зустріч молоді з гостем - читачем юнацької бібліотеки, тепер студентом юрфаку Національного університету Острозького Академії Данилом Найдьоновим. Гарною українською мовою юнак розповів про свій університет, навчання, можливість слухати закордонних лекторів-академіків, також про шкільне самоврядування у різних містах України. 













24 січня потрапив до Бериславської ЦБС
Віділ юнацького абонементу Бериславської районної бібліотеки підтримав бібліомарафон "Мова єднання", присвячений Міжнародному дню рідної мови. З членами клубу старшокласників "Юність" було проведено мовознавчий турнір "Українську мову знай, гарно й чемно розмовляй".





25 січня відвідав КУ «Великоолександрівська РЦБС»


25 січня Великоолександрівська РЦБС долучилася до обласного бібліомарафону «Мова єднання». Бібліотекар юнацької кафедри К. Гончар провела для старшокласників мовознавчу гру «Скарбниця рідної мови»




До бібліомарафону приєдналися також користувачі сільських бібліотек:


Давидовобрідської бібліотеки-філії. Бібліотекар О. Маринченко провела мовознавчий калейдоскоп «Рідна мова-життя духовного основа»






Трифонівської ЗОШ. Для старшокласників бібліотекар Т. Безродня провела інформ-досьє «Історія української мови»







Новокалузької бібліотеки-філії Проведено мовну аплікацію "Мова кожного народу, неповторна і своя"







Калинівської бібліотеки-філії Організована виставка «Гімн українській мові» та проведена вікторина «Найкращий знавець мови»
Твердомедівської бібліотеки-філії. Для старшокласників відбулася подорож в історію слова « Рідна мова-життя духовного основа»
Білокриницької та Кар'єрської бібліотек Бібліотекарі Т.Горлач та О.Омеліч провели для старшокласників лінгвістичну гру «О мово рідна, золота колиска». Учасники заходу взяли участь в конкурсах: «Правила мовного етикету», «Мовна завіса»; іграх : «Пантоміма», «Одним словом», «Музичні слова», «Добав слівце», «Поетична сторінка»; мовознавчій вікторині «Загадкова абетка».

29 січня зупинився у КЗ «Високопільська центральна бібліотека» Високопільської ОТГ

Для учнів ВСШІ "Обдарованість" ХОР проведено мовну аплікацію «Солов'їна, барвінкова, українська наша мова…». В ході заходу присутні дізналися про історію виникнення Дня рідної мови, про цікаві факти про мову, переглянули відеоролик «Легенди про українську мову», взяли участь у вікторині «В Україні проживаєш, а чи мову її знаєш?». 
До уваги учнів було оформлено виставку – експрес «Подорож країною мовознавства», де була представлена література про історію походження української мови, словники та довідники.



До бібліомарафону долучились сільські бібліотеки.

Князівська бібліотека-філія провела флешмоб «Фото з улюбленим словом українською». Потрібно було обрати улюблене слово і зробити з ним фото. 





Потьомкінською бібліотекою-філією проведено свято-конкурс знавців української пісні «Пісня – душа народу». З метою залучення користувачів бібліотеки до успадкування українського фольклору, виховання любові до національної спадщини; розвиватку творчих здібностей молоді.
На конкурсі були присутні шкільна молодь, аматори художньої самодіяльності. Було представлено більше 10 – ти пісень різної тематики – це волелюбна козацька пісня «Широкою долиною козаки йдуть», лірична – «Зелене жито – білі каштани», жартівлива – «Ой підемо, жінко підемо…».
Переможці конкурсу отримали дипломи «Кращий знавець української пісні». Молодь та діти також вразили своїм чарівним співом і показали, як вони люблять, цінять цей духовний пісенний скарб.
Малошестірнянською бібліотекою - філією проведено урок «Мова кожного народу,неповторна і своя»

30 січня бібіліомарафон зустрічала Н-Воронцовська  ЦБС 
У читальній залі КЗ “Нововоронцовська центральна районна бібліотека” зібралися справжні патріоти рідного краю на фольк-мозаїку «І там, де звучить рідна мова, живе український народ»,  щоб вкотре довести: українська мова - наймелодійніша, найбагатша, найколоритніша і взагалі найкраща, як не крути! 
Потрапити на територію, де проводився захід, можна було лиш довівши свій патріотизм, відповівши на низку несподіваних питань про Україну. 
Після ознайомлення з деякими цікавими фактами, які роблять нашу мову особливою та неповторною, присутні мали змогу насолодитися одним із найпрекрасніших проявів всієї її чарівності - поетичним словом. Діана Волченська, Ілона Старушкевич, Оксана Карпенко та Анна Кукол довели присутнім, що український мовний простір вражає своїм розмаїттям, емоційністю та потужною енергетикою, продекламувавши власні авторські вірші.

 









Наступна частина нашої “мозаїки” стосувалася колоритних мовних домішок в різних регіонах України. Незабутні враження та чудовий настрій залишилися після колоритної та веселої ілюстрації розмови на галицькому діалекті, продемонстрованої Аріною Добросінською та Діаною Волченською. З гумором та цікавістю проходило й намагання глядачів перекласти на звичний лад суто львівські вирази на кшталт: “Не миригуйся, поїдеме на біціглях!”. Усі гості ще раз переконалися, що красу та щирість української мови не зіпсувати жодними діалектами, бо рідна мова живе у наших серцях, наших душах і здатна об'єднати нас навіть крізь час та простір. Як було сказано відомим письменником нашого краю Миколою Гурепко: «Єднання культур регіонів України - це є її незламна сила, незборима жодним ворогом».

Далі йшлося про лайку. Було наголошено, що запозичені російські нецензурні вирази роблять мову грубою та брутальною. Тож краще утриматись від вживання таких висловів і замінити їх на щось більш позитивне та суто українське: «А щоб вам добре жити», «А щоб ти здоровий був», “А щоб тобі курка на ногу наступила…”. Звучать вони не тільки досить автентично, а й піднімають настрій!




На завершення учням було запропоновано продемонструвати всю свою креативність, активність та ентузіазм, спробувавши відтворити за допомогою власного тіла українську абетку. Було надзвичайно весело! В результаті наша мова збагатилася на невідомі до цього часу літери та символи!




















Гаврилівська сільська бібліотека долучилась до бібліомарафону, і провела флеш-моб «Говорити українською – це круто» Див тут 

31 січня бібліомарафон потрапив до Верхнього Рогачика 

У Верхньорогачицькій опорній школі відбувся мовний турнір. Учасниками мовного турніру стали учні 10 класу, з числа яких були сформовані дві команди.  Підтримати конкурсантів прийшли учні з інших класів. Вони не були пасивними спостерігачами, а приймали участь у конкурсах для вболівальників. Метою турніру була підтримка розвитку і функціонування української мови у сферах суспільного та шкільного життя. А також виявлення серед молоді справжніх знавців рідної мови.  Гарні знання учні виявили у таких конкурсах, як «народна мудрість», «фразеологізми», «анаграма», «виправи помилку», «логіка». В ході турніру змагалися капітани команд в конкурсі «скоромовки». На мультимедійному обладнанні командам були запропоновані конкурси на знання українських народних пісень та боротьби думок. Турнір пройшов під гаслом «Українська мова – символ єднання нації».














Побував бібліомарафон і у В-Лепетиській ЦБС

З метою ознайомлення з історією української мови, народною мудрістю, про славетних майстрів рідного слова, порадників та помічників у вивченні мови: різні словники та довідники в читальтному залі КЗ «Великолепетиська центральна районна бібліотека ім. О.М. Семашка» протягом місяця до 21 лютого увазі читачів представлена виставка-запитання «В Україні проживаєш, а чи мову її знаєш?».




5 січня 20129 року марафон потрапив до Горностаївської ЦБС

Бібліотекарі провели змагання знавців української мови «Мово українська, мово солов’їна». Під час змагань учні зайвий раз переконалися у тому, що українська мова – це безмежний океан. Вона мелодійна, як пісня солов’я, прекрасна і барвиста, наче дощова веселка.



 











Нижні Сірогози не залишились осторонь бібліомарафону також.

Так КЗ «Нижньосірогозька центральна районна бібліотека» спільно зі шкільною провели мовознавчий турнір для учнів 9-х класів «Краща мова єднання це українська»  На заході панував дух суперництва, адже учнів було поділено на дві команди «Словограй» та «Мовознавці». І  вони змагались за звання «Кращого знавця української мови.





Приєднались до бібліомарафону також і сільські бібліотеки-філії. Детальніше див тут
.

Обласний бібліомарафон «Мова єднання» продовжує мандрувати Херсонщиною, відвідує багато бібліотек. А що там відбувається, ми дізнаємося пізніше…

Немає коментарів :

Дописати коментар