"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

понеділок, 25 лютого 2019 р.

Бібліомарафон: фініш

А перед фінішом 20 та 21 лютого до бібліоперегонів долучились бібліотеки Білозерського району, прославляючи, звеличуючи рідну українську мову. На підтримку українського слова та мови вцілому проведено ряд цікавих, креативних, повчальних і навчальних заходів. 

Бібліотекарі КЗ «Білозерська центральна районна бібліотека ім. П. Григоренка» разом з працівниками районного Будинку культури організували та провели літературно-музичне свято «Безсмертна мова - ти душа народу». На заході звучало відверте і щире українське слово, лунали відомі українські пісні для учнів Білозерської ЗПЗСО №3. Працівники культури поставили собі за мету донести до молоді розуміння того, що українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна, як держава. А для цього потрібно розширити знання про красу і багатство української мови, пробудити почуття національної гідності, виховати любов і повагу до української мови, як мови державної та мови материнської. І це їм вдалося!


А ще бібліотекарі центральної книгозбірні вирішили  організувати відеоміст «Українська рідна мова - солов’їна, калинова…» із Чорнобаївською сільською бібліотекою. З превеликим задоволенням присутні «по обидві сторони екрану» слухали вірші запрошених місцевих поетів у виконанні авторів: Щербини Світлани Анатоліївни, Ільницької Віри Петрівни, Бех Парасковії Михайлівни, Кухти Галини Дмитрівни – Чорнобаївська бібліотека. Надії Довгої, Світлани Кошолап, Олени Макаренко (читала вірші своєї доньки Яніни Ніклесс, яка проживає в Сполучених Штатах) – Білозерська районна бібліотека. Це були і жартівливі твори, і задушевні слова-звертання до батька, сина, і проникливі рядки про рідну Білозерку, про Україну, про рідну мову, і легкі стовпчики ліричного змісту.


В Олександрівській сільській бібліотеці було проведено мовознавчий турнір «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку в них відбирає мову» з конкурсами:
  •  «Загадка»
  •  «Що в імені твоїм» учасники розповіли все про своє ім’я.
  • «Мовний етикет» учні показали , як вони володіють етикетним мовленням.
  • «Закінчи прислів’я»
  • «Добери синонім»
  • «Упізнай письменника з трьох спроб» 

На превеликий жаль сьогодні сучасна молодь частково втрачає цікавість до народної пісні та музики. А щоб наші юнаки та дівчата не забували свого коріння, відновлювали та відроджували традиції, в Олександрівській сільській бібліотеці було проведено конкурс «Українська пісня – нездоланна й безсмертна, як народ, що її породив», присвячений Міжнародному дню рідної мови, в якому взяли участь учні 11 класу. 
Перш ніж розпочати конкурс, учасники за допомогою клавіатури мобільного телефону розшифрували назву своїх команд - «Берегиня» та «Домовичок». 
Конкурсанти пройшли VІ етапів: «Прочитай назву пісні за стрілкою», «Музичні загадки», «Музичні слова», «Класифікація пісні за характером і змістом», мультимедійний тест «Український віночок». 
Після кожного етапу дівчата з невеликим відривом йшли попереду. Та на останньому етапі конкурсу «Магістр музичних наук» «Берегиня» впевнено виборола перемогу.

 












На книжковій виставці  «Я чую мови рідної ходу…» у Чорнобаївській сільській бібліотеці можна було познайомитись із документами про народження писемності, значення мови та її невичерпні багатства, митців слова, що примножили славу України, неоціненні пам’ятки духовної скарбниці українського народу.




В ході інтелектуальної гри-конкурсу «Моя співуча рідна мова» присутні переглянули відеоролик на пісню Н. Бучинської «Мова єднання» та залюбки взяли участь у конкурсах : «Розминка»  (загадки-жарти про мову), «Прямо чи влучно» (за допомогою акторських здібностей та жестів демонстрували опонентам фразеологізм, який їм потрібно розгадати), «Відгадай» (про частини мови), «Читці» (вірш про мову), «Я тобі, ти мені» (прислів’я про мову), «До кожного серця» (написати на повітряних кульках влучні визначення «Рідна мова – це…») та ін. 

Ерудит-шоу «Українська мова - дзеркало душі свого народу» (до Міжнародного дня рідної мови) відвідали шанувальники української мови, ті, хто любить, поважає рідне слово, прагне повсякчас удосконалювати свої знання. Учні мали змогу проявити свої знання та ерудицію за допомогою конкурсів «Бездонність мудрості народної”» (складання прислів’їв зі слів) , «У рідному краї і серце співає»( впізнати пісню за фонограмою), «Що означає слово?» (знайти пояснення до слова), ребусів, кросвордів , вікторин та загадок. Звучали усмішки про мову, пісні та вірші. 


У Миролюбівській сільській бібліотеці оформлено книжково-ілюстративну виставку «Подорож країною мовознавства.
Для учнів проведено:
• усний журнал « Мова – то великий дар природи» зі сторінками:
• хвилинка – гуморинка «Мовні «ляпаси» - казуси мовні з учнівських творів.
• «Свято сонячної мови»:  мовознавчий турнір «Мовний словограй», складання учасниками мовної ромашки «Рідна мова» з пелюстками – означеннями.

Інгулецька сільська бібліотека організувала  флешмоб 
«Чому я розмовляю українською мовою?»  Читачі мали змогу залишити свій відгук на запитання «Чому я розмовляю українською мовою?». Відповіді були оригінальними, цікавими, щирими і підтвердили, що для наших читачів рідною мовою є українська, бо «це - мова моїх батьків», «це - мова моєї держави», «якщо ми будемо говорити українською, вона не зникне» (з відгуків).

Токарівська сільська бібліотека долучилась до обласного бібліомарафону, який проходить під гаслом “Українська мова – символ єднання нації“ та провела мовний герць.
Учні показали чудові знання з мови, прекрасно читали вірші Т.Г.Шевченка, взяли участь у вікторині “Кмітливі посиденьки»”, конкурсах: “Словникар”, “Вірна відповідь”, “Від прислів’я не втечеш” та “Міркувальні перегони”, із задоволенням складали прислів’я. 
Свято закінчилося залишивши приємні відчуття поваги до Батьківщини, мови та  свого народу !!!

 

В цей день бібліомарафон  ще й встиг завітати до Голої Пристані.

Голопристанська міська бібліотека провела конкурсну програму для учнів 9-А класу спеціалізованої школи. Під гаслом «Яке то щастя мати мову, якою створено Кобзар» школярі виконували безліч завдань: згадували вірші Т. Г. Шевченка, пригадували українські народні прислів’я й приказки, випробовували свою логіку, відгадували та придумували фразеологізми, брали участь у мовній вікторині. Та най цікавішим завданням було мімікою зобразити українські народні пісні, які потім весь клас дружно наспівував. Захід пройшов дуже активно й весело, а учні показали гарні знання та довели, що є справжніми знавцями рідної мови.

 










Бібліотекарі філії з обслуговування дітей Голопристанської міської бібліотеки провели для семикласників Голопристанської ЗОШ №4 мовні перегони "Мова має значення!", протягом яких познайомили з основними значеннями мови та  мовний турнір "Мова має значення!», на якому побували восьмикласники Голопристанської ЗОШ №1. Окрім власних знань, на допомогу учням були найрізноманітніші словники та довідники. Відповіді на питання мовної вікторини, "крилаті передбачення", "хитрі" запитання тощо вкотре нагадали про багатство та унікальність рідної мови, її милозвучність та неповторність. 

Всім сподобалася "Мовна показуха" - конкурс, під час якого необхідно без допомоги слів влучно і правильно передати фразеологічний вираз. Учні напевно розуміють важливість мови, бо згадали також вислів відомої української письменниці Ліни Костенко:"Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову". Нагадуванням школярам про сьогоднішній день буде книжкова закладка від дитячої книгозбірні "Я люблю українську мову".













«Читай українською» - під таким гаслом пройшов день читання «Територія української книги» у Юнацькому відділі Херсонської міської бібліотеки ім. Лесі Українки Масу позитиву й захоплення подарував відвідувачам бібліофреш сучасної української літератури. Мова – одне з багатьох див, створених людьми. Вона віддзеркалює душу народу, його історію. Слово – це найтонший різець, здатний доторкнутися до найніжнішої рисочки людського характеру. Вміти користуватися ним – велике мистецтво.

В інтерактивній бесіді «Як добре ви знаєтесь на українських авторах» молоді люди також розгадували літературний кросворд «Знайди те слово – вічне і земне». Всі охочі брали участь у міні-грі під час якої, відповідаючи на запитання бібліотекаря, самостійно оформили книжковий перегляд «Хто автор?».


Напередодні дня народження Лесі Українки, ім’я якої носить бібліотека, читачі мали змогу зануритися в невичерпне розмаїття її українського слова, ознайомившись з переглядом літератури «Незгасне світло поетичної зорі».
Читати в оригіналі це прекрасно, але тільки якщо ти добре знаєш іншу мову, окрім рідної. Тому відвідувачам було запропоновано насолодитись мелодійною українською мовою під час читання світових творів. Багато відомих українських письменників займалися перекладом класичних творів. Читачі часом і не підозрюють, читаючи «Книгу пісень» Генріха Гейне, що це адаптовані вірші Лесі Українки. 


День читання української книги пройшов з яскраво колоритними, незабутніми почуттями знайомства з творами українською – книжками знаменитих сучасних письменників, світовими бестселерами, класикою української літератури, книжками прикладної тематики, словниками тощо. 


Бібліомарафон «Мова єднання» фінішував у Міжнародний день рідної мови у Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.А.Лавреньова.


Учасники бібліомарафону були одностайні в тому, що багатство, краса та мелодійність української мови є предметом нашої національної гордості. Дбати про її чистоту та збагачення  – це обов’язок кожного українця. А завдання бібліотек – організація цікавих заходів для юнацтва та молоді щодо популяризації державної мови України та підтримки мовно-інформаційного простору.



Немає коментарів :

Дописати коментар