"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 20 лютого 2019 р.

Бібліомарафон. А що після екватора?

7 лютого 2019 року обласний бібліомарафон "Мова єднання", який проходить під гаслом «Українська мова – символ єднання нації» приймало смт Іванівка.

Комунальний заклад «Базова бібліотека Іванівської селищної ради» для учнів 5-А класу Іванівської гімназії організували інтелектуальну гру "Люби, вивчай рідну мову!", а з учнями 8 класу Іванівського ліцею №2 турнір знавців української мови "Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема". У читальному залі закладу діє книжкова виставка "Мов джерельна вода, рідна мова моя".

 










6 лютого бібліомарафон потрапив до  Н-Сірогоз

КЗ «Нижньосірогозька центральна районна бібліотека» спільно зі шкільною провели мовознавчий турнір «Краща мова єднання це українська» для учнів 9-х класів. На заході панував дух суперництва, адже учнів було поділено на дві команди «Словограй» та «Мовознавці». І  вони змагались за звання «Кращого знавця української мови»: участь у різних мовознавчих конкурсах, мовній вікторині. Було все, і прислів’я з приказками і навіть пісні, які їм треба було вгадати. Безліч різноманітних завдань  тільки більше розпалювала бажання перемогти і кожна команда йшла до своєї цілі. По закінченню турніру,  команди отримали пам’ятні подарунки у вигляді оберегів.














8 лютого бібліомарафон потрапляє до смт Н-Троїцьке 

Цей день в центральній районній бібліотеці розпочався з вуличного опитування «Новотроїцьке говорить українською», бібліотекарі проводили опитування серед жителів селища, стосовно знань української мови і роздавали флаєри «Говорити українською – це круто». У вуличному опитуванні взяли участь 27 респонденти, які показали гарні знання української мови всі вони були запрошені до бібліотеки для участі у тестуванні  «Як добре ти знаєш українську мову». 

В тестуванні взяли участь заступник голови районної державної адміністрації Анжеліка Балан, керуючий справами районної ради Вадим Федоров, Керівники та працівники установ селища, депутати районної та селищної ради. Взагалі в тестуванні взяло участь 63 чоловіки, всі вони показали високі результати знання рідної мови.




Вуличне опитування «Новотроїцьке говорить українською» Детальніше див тут




11 лютого бібліомарафон гостинно зустрічала Генічеська районна дитячо-юнацька бібліотека

Бібліотека запросила до себе учнівську молодь всіх шкіл міста разом із шкільними бібліотекарями та вчителями на святковий захід-вікторину «Українська єднає».
 Захід розпочався з історичної довідки, з якої діти і дорослі дізнались про мовні протести у Східному Пакистані (Бангладеш), які стали однією з причин виникнення Дня рідної мови.



Потім команди змагались у конкурсах народної мудрості, скоромовок, мовних кальок. Приміряли на себе роль редакторів текстів, грали у рухливу гру «Вгадай фразеологізм», виявили знання не тільки з української лінгвістики, але й рідної літератури: називали найвідоміші твори українських класиків та сучасних письменників. Школярі з цікавістю переглянули фотоматеріал «Квантовий стрибок Шевченка. Метро» (подія, заснована Національним музеєм Шевченка у Київському метрополітені), а на завершення взяли участь у музично-літературному конкурсі: переглядали відеокліпи сучасних музикантів, пісні яких були покладені на слова відомих українських поетів – Т.Шевченка, І.Франка, Б.Лепкого, М.Старицького тощо.

 


По завершенню заходу найактивнішим учасникам начальник відділу культури Генічеської державної районної адміністрації Сухорукова Вікторія Анатоліївна подарувала пам’ятні призи, і всіх гостей було запрошено на солодке частування.

12 лютого бібліомарафон потрапив до смт Чаплинка

Цей день розпочався флешмобом «Мова моєї країни» в Чаплинській спеціалізованій школі І – ІІІ ступенів. Учні 10 класу з гордістю запевнили,що наша українська мова - барвінкова, калинова, солов’їна, співуча та мелодійна, мальовнича та велична, дзвінка, щедра та прекрасна.
Бібліомарафон продовжився мовознавчим калейдоскопом «Краща мова єднання – це українська». На заході відбулась презентація книжкової виставки «Мов джерельна вода рідна мова моя». Старшокласники взяли активну участь у конкурсах на знання українських прислів’їв «Українська мова- мова барвінкова», демонструючи тим самим ерудицію,знання та любов до України, до мови свого народу.












Бібліомарафон встиг завітати і до сільських бібліотек Чаплинського району.

Виховну годину «Мова кожного народу неповторна і своя» в рамках обласного бібліомарафону «Мова єднання» провела завідуюча бібліотеки-філії с.Магдалинівка. Учні ознайомилися з історією походження української мови, зі славетними майстрами рідного слова. Конкурсні завдання сприяли розвитку творчої уяви, уваги, спостережливості, формуванню культури мовлення, спонукали до читання художньої літератури, самоосвіти, самовдосконалення, виховували повагу та любов до рідної мови.
Книжково – ілюстративна виставка «Слово рідне знай – про культуру мови дбай» збагатила учнів новими знаннями про духовну криницю рідної мови.

Бібліотекар Першокостянтинівської бібліотеки-філії Воловець Л.В. спільно з вчителем української мови та літератури Ковтун В.В. провели ерудит-шоу «Моя мова – дуб могутній роду» між учнями 8 та 9 класів Першокостянтинівської ЗОШ.
Дві команди учасників заходу «Оберіг» та «Дружба» прийняли участь в п’яти турах завзятої боротьби за звання кращих знавців рідної мови, культурних традицій та обрядів України. Завдання були різноманітні: мовознавчі пропонували згадати відомі вірші про мову, відгадати за підказками українських письменників з незвичайною біографією та інші. Святкову атмосферу створювали пісні про мову «Мова єднання», «Батьківська мова», виступи глядачів – Дербаш Ісмаїла, який розповів гумореску П.Глазового «Кухлик» та Сєдакова Андрія, який зачитав власного вірша про мову.
Перемогу отримала команда учнів 8 класу. 










13 лютого  марафон зустрічали у Каланчаку

На свято зібрались учасники клубу «Старшокласник» у літературно-мистецькій залі центральної районної бібліотеки. Бібліотекарі Олена Гриценко та Наталя Яковлева підготовали для них книжкову шафу «Нас єднає мова».
Свято – конкурс під назвою „О слово рідне, ти мені від бога” розпочалось під запальну пісню «Як у нас на Україні».
Ведуча Лариса Шаваровська декламувала поезію. Старшокласниці Ганна Дятлова та Юлія Пономарчук проникливо прочитали «Молитву до мови» Катерини Мотрич, цікавою стала інсценізація вірша Леся Диркавець «Як би тобі, доню, в світі не було,…» .
Пригадали старшокласники і заповіти, що залишила нам  славетна дочка українського народу Леся Українка: «Бути з народом, любити народ. Виховувати в собі дух волі і незалежності. Творити ідеали, які б служили народові».

 










Юнаки та дівчата читали настанови Лесі Українки поетичними рядками, що їх виклав поет Валентин Грабовський у своїй поезії «Лесин заповіт». Дмитро Шендрик прочитав заповіт українцям від Максима Рильського.
А, насамкінець відбувся мовознавчий конкурс, в якому учасники показали добрі знання з української мови. 
Останнім акордом свята стали побажання всім українцям, що свято бережуть українське слово, щастя, натхнення, добра, миру, світлого майбутнього, живіть повноцінно, досягайте вершин, адже у їх руках доля України.

 











14 лютого бібліомарафон зустрічали у морському курорті  Скадовську
Працівники центральної бібліотеки для дорослих завітали до Скадовської філії Херсонського вищого училища фізичної культури. Вихованці закладу стали учасниками лінгвістичного турніру «Мова – серце нації».
Захід розпочався з відео-презентації «Рідна наша мова в житті для нас основа», з якої діти дізналися, що наш народ не одне століття боровся за рідну мову, за те, щоб сьогодні вона стала державною. І сьогодні ми горді з того, що українська мова не зникла, бо люди берегли її, як перлину, щоб колись заговорити нею у повний голос.
Далі працівники книгозбірні запропонували присутнім  безліч мовних розваг, розділивши зал на дві команди. Девізом мовного змагання  обрали слова «Хто любить, знає рідну мову, тому вона всміхнеться. Солодке слово «перемога» нелегко всім дається!».
Вихованці закладу охоче взяли участь у літературній вікторині «Мамина сорочка», у захоплюючих змаганнях «Мовний перекладач» та «Кращий знавець українських приказок».
Дуже сподобалася учням музична пауза, під час якої діти змогли розслабитися і порухатися в такт музики.
Кращими знавцями рідної мови визнали команду «Мовознавці». Всі,  хто брав участь у конкурсах, отримали символічні подарунки у формі сердечок, адже саме 14 лютого весь світ відзначає День Святого Валентина.



Цього ж дня бібліотекарі книгозбірні вийшли на вулиці нашого сонячного міста з патріотичною акцією «Яке прекрасне рідне слово!». Організатори акції спілкувалися з пересічними громадянами про необхідність читати, думати, спілкуватися українською, а також презентували їм буклет «Я люблю українську мову», який вони підготували до Міжнародного дня рідної мови.



У читальному залі центральної бібліотеки розміщено книжково-ілюстративну виставку «Мово рідна! Ти є вічність!» та інформаційний стенд «Мова – серце нації», які ще упродовж тижня знайомили читачів з виданнями про історію становлення рідної мови, з мудрістю художнього слова, а також останніми змінами в українському правописі.
Всі учасники цих заходів були одностайні в тому, що багатство, краса та мелодійність української мови є предметом нашої національної гордості. Дбати про її чистоту та збагачення  – це обов’язок кожного українця.

Скадовська центральна бібліотека для дітей організувала у Скадовській ЗОШ №3 акцію «Кохаймо солов’їною». Бібліотекарі Гребень Галина Сергіївна та Боднарюк Марія Сергіївна провели опитування на знання цікавинок та особливостей української мови. Також бібліотекарі роздрукували пам’ятку «Про кохання українською мовою» і дарували усім бажаючим.
Не оминуло опитування і перехожих. Чудовий день, сповнений позитивних вражень та нових знайомств. Запрошуємо до нашої бібліотеки усіх бажаючих. Вивчайте українську мову, читайте рідною мовою та кохайте солов’їною.











19 лютого бібліомарафон потрапив до Олешок 

Бібліотекарем Інтернет-центру Комунальний заклад Олешківська центральна районна бібліотека було розроблено гру – мовний крос «Розмовляй українською!».
Гра розрахована на учнів старших класів і складається з 6 турів, які містять різні за складністю завдання. Це і звичайні, і тестові запитання, в яких з декількох варіантів треба обрати одну вірну відповідь, і ребуси, і мовні головоломки тощо.

На початку кросу гравці діляться на дві команди та відповідають на запитання, рухаючись за гіперпосиланнями на маршруті, переходячи від одного туру до іншого. За кожну вірну відповідь на запитання I туру учасники отримують 1 бал. Запитання кожного наступного туру оцінюються на бал вище (II тур – за відповідь 2 бали, III тур – за відповідь 3 бали, IV тур – за відповідь 4 бали і т. д.).
По закінченню гри перемагає та команда, яка набере більшу кількість балів.
Мовний крос доступний за посиланням 

Немає коментарів :

Дописати коментар