"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

середу, 27 вересня 2023 р.

Бенефіс бібліотекаря-письменника

27 вересня 2023 року  до Всеукраїнського дня бібліотек Державна бібліотека України для юнацтва організувала на платформі Zoom  Всеукраїнський бенефіс бібліотекаря «Бібліотекар як автор, письменник, поет». До участі запросили талановитих, творчих бібліотекарів. Ця зустріч стала своєрідним віртуальним майданчиком для спілкування творчих бібліотекарів.

Хочеться поділитись своїми враженнями...

На початку прозвучало вітальне слово від директора Державної бібліотеки України для юнацтва - Георгія Саприкіна. 

Презентація "Бібліотекарі-письменники" різних бібліотек України від  Наталії Степанчук, менеджерки дитячих проєктів видавництва «Дух і Літера» познайомила слухачів з письменницями та письменниками, які працювали й працюють в бібліотеках України, серед яких і Юлія Черненко з Херсона.

  Наталя Марченко (Савчук) свого часу знайшла прихисток в бібліотеці, а вже потім працювала в бібліотеках. Її поезія лине від серця.

Тетяна Мороляк, поетеса, психологиня з м. Ужгород теж знайшла прихисток в бібліотеці. Її збірка «Аорта» про пережитий жіночий біль, про лікування поезією. Читала деякі свої вірші. Є співавтором поетичних збірок на русинській мові. 

Леся Гук, директорка Тернопільської обласної бібліотеки для молоді розповіла про збірку "Смак води з отчої криниці", авторкою багатьох статей паро рідне село є саме вона.

Світлана Гресь(Світлана Штатська), в.о. директора Обласної бібліотеки  для дітей та юнацтва Житомирської обласної ради, письменниця, громадська діячка у своїй розповіді "Сучасна книга на літературній мапі Житомирщини" розповіла про літературний світ Житомирщини.

    Тетяна Пеструшко, авторка поетичних творів, волонтерка (м. Вінниця), яка працювала у Вінницькій обласній бібліотеці для юнацтва читала свої поезії у музичному супроводі невідомого військового.

Олена Ольшанська, редакторка  І категорії Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва,  авторка поетичної збірки «Перепрошивка». Олена свого часу презентувала цю збірку в нашій бібліотеці.Ще приємніше були чути поезії з цієї збіркиу виконанні авторки.

У виступі «Вітри Великого Лугу»  Олена Колінько, дитяча та підліткова письменниця, провідна бібліотекарка відділу соціокультурної роботи Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Олеся Гончара, популяризаторка читання  розповіла про свою екоповість  "Глиняний птах", яка присвячена темі шкоди довкіллю та романтичним відносинам підлітків.

Юлія Манойленко (Новоселецька), українська письменниця, член Національної спілки письменників України (2009), бібліограф І категорії сектору краєзнавчої літератури та бібліографії Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Олеся Гончара презентувала свою поетичну збірку «На околицях білих пелюсток».

"Пройде ця війна й переможем ми" - презентація творчості поета з Олешок, що на Херсонщині, а ще  бібліотекаря І категорії Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Р. Іваничука - Євгена Ковальчука. Прозвучала поезія у виконанні автора із збірки "Війна. Поезія. Мир".

Валентина Григір, директорка КЗ «Новгородківська публічна бібліотека Новгородківської селищної ради» (Кіровоградська область) розповіла про літературний клуб "Світоч" в своїй бібліотеці та читала свою поезію.

Віра Марущак, бібліотекарка відділу соціокультурної діяльності молоді Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва, голова Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України, яка знаходиться зараз в Німеччині, у своєму виступі «Вікнами до сонця» розповіла про свою діяльність в українській діаспорі.

Світлана Вовк, молода бібліотекарка Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва читала вірш-молитву «Боже, почуй Україну». Приємно було почути, що завдяки США, Польщі та місцевій владі бібліотека відбудована, відновлюється і працює.

Цікава розповідь про свою творчість прозвучала від Олени Терещенко, бібліотекарки  відділу соціокультурної діяльності Центральної  міської бібліотеки ім. М. Коцюбинського (м. Чернігів), яка теж дуже постраждала під час війни на початку повномасштабного вторгнення, майже відновлена і працює. Олена працює у жанрі пригод та фентезі для підлітків. Брала участь в резиденцях для письменників України в Польщі. Там написала роман-фентезі "Маг поза заноном", брала участь у різних творчих проєктах.

Федір Пилипенко, директор Черкаської обласної бібліотеки для юнацтва ім. В. Симоненка, а ще поет, письменник і журналіст та  Катерина Вербівська, завідувачка відділу читальних залів і авторка 10 поетичних збірок читали свої надзвичайні авторські поезії.

    Ірина Громик, дитяча письменниця, казкарка, директорка Публічної бібліотеки Клеванської селищної ради (Рівненська область) познайомила зі своєю творчістю та співпрацєю з відомими українськими сучасними письменниками. А насамкінець прочитала свої вірші: "Гра в шахи", "Victoria" та прозовірші.


Читала свою поезію і молода бібліотекарка з Чернівецької ОУНБ - Марина Ращик, таку теплу, осінню.

Чудова поезія прозвучала від Лілії Литвин з Кагарлицької бібліотеки. і наспівала  куплет зі своєї пісні "Батьківська долина".


Так приємно, що кожен виступ поета чи поетки прозвучав ліричний про кохання та надію..

Дякую всім за чудове творче спілкування напередодні Всеукраїнського Дня бібліотек.

Завідувачка науково-методичного відділу  ХОБЮ ім. Б.А. Лавреньова - Ірина Тарадименко.

Разом до Перемоги!!

Немає коментарів :

Дописати коментар